Czy to jest przestępstwo?

• Autor wątku Autor wątku S-power
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

S-power

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam. Zastanawia mnie ostatnio jedna rzecz. A mianowicie- swastyka. wszyscy wiemy co ona znaczyła ok 100 lat temu. Do dziś (np w Niemczech) są odnośnie jej pewne paragrafy. Władca III Rzeszy posługiwał się swastyką, która miała "zagięte" ramiona w prawą stronę. I moje pytanie jest takie: czy jeżeli, no np na bluzce, namaluję sobie swastykę, lecz z ramionami "zagiętymi" w LEWO (a więc jednak swastyka INNA niż ta wyżej), czy jest to przestępstwo? są za to odpowiedzialnosci karne?
Szukałem na forum odpowiedzi na to pytanie, ale nie znalazłem nic konkretnego.

Przestępstwem jest publiczne propagowanie ustroju faszystowskiego lub innego totalitarnego a także rozpowszechnianie, utrwalanie, sprawadzanie, nabywanie, przechowywanie, posiadanie etc. takich treści.
Oprócz tego trzeba pamiętam także, że swastyka wykorzystywana przez III Rzeszę była w białym kole na czerwonym tle.
Dlatego moim zdaniem posiadanie koszulki z "starą" swastyką nie nosi znamion przestępstwa określonego w art. 256.

Chyba, że będziesz propagował ustrój totalitarny użytkowniku S-power...

Przepis prawny:
Art. 256. § 1. Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§ 2. Tej samej karze podlega, kto w celu rozpowszechniania produkuje, utrwala lub sprowadza, nabywa, przechowuje, posiada, prezentuje, przewozi lub przesyła druk, nagranie lub inny przedmiot, zawierające treść określoną w § 1 albo będące nośnikiem symboliki faszystowskiej, komunistycznej lub innej totalitarnej.
§ 3. Nie popełnia przestępstwa sprawca czynu zabronionego określonego w § 2, jeżeli dopuścił się tego czynu w ramach działalności artystycznej, edukacyjnej, kolekcjonerskiej lub naukowej.
§ 4. W razie skazania za przestępstwo określone w § 2 sąd orzeka przepadek przedmiotów, o których mowa w § 2, chociażby nie stanowiły własności sprawcy.

Ostatnia edycja:
Nie nie nie, nic z tych rzeczy. Żadnych przemówień, namówień do takich czy innych wyznań, wierzeń, przekonań. Mi chodzi tylko i wyłącznie o ten jeden znak. i to na obojętnie jakim tle odbiegającym od czerwieni i białego Koła.

No to jakoś nie dopatruję się żadnych problemów.
Musisz być jednak gotowy na ewentualne "zaczepki" osób niezorientowanych w temacie (jak wiemy dziś swastyka od razu rodzi tylko i wyłącznie jedno skojarzenie).

Tak tak, liczę się z tym, jednak mi chodzi tylko i wyłącznie o prawne spojrzenie na to.
A pewnie Cię zaciekawiło moje pytanie- jednym podoba sie pacyfka, innym pentagram/heartagram no a mi swastyka. Czemu? no temu że jest ona stara jak świat. Dosłownie. jej powstanie liczy się na tysiace lat wstecz. ma długą historię, dla tego mi się spodobał ten znak budzący kontrowersje. Jednak w żadnym konntekscie nie podoba mi się właściciel oraz jej znaczenie w XX wieku.

No i właśnie mam na tapecie kolejne prawo które jest ale jakoby go nie było... które w dodatku jest nie respektowane przez państwo
bo o ile faszystowskich krajów już nie ma, a te o ustroju totalitarnym są teoretycznie demokratyczne to przecież są kraje komunistyczne (maja nawet to zapisane w konstytucji), mają się dobrze a Polska ma z nimi kontakty dyplomatyczne umowach handlowe ...

Pozatym swastyka jako taka byłą pierwsza używana kulturę hinduską (kilka tysięcy lata temu) później III rzesza anektowała ten znak (błędnie uważany za Germiański), dodatkowo
w dwudziestoleciu międzywojennym symbol swastyki pojawił się w Wojsku Polskim jako część emblematu noszonego na kołnierzu munduru przez artylerzystów 21 i 22 Dywizji Piechoty Górskiej oraz odznak pułkowych: 1 , 2, 3, 4, 5 i 6 Pułku Strzelców Podhalańskich i 4 Pułku Piechoty Legionów. Granatowa swastyka była tłem odznaki instruktorskiej Ligi Obrony Powietrznej i Przeciwgazowej. Znak ten był też symbolem założonego w 1822 Towarzystwa Wydawniczego IGNIS (łac. ogień).

Swastyka III rzeszy w odróżnieniu od tradycyjnej swastyki, rysowanej jako krzyż prosty, rysowana była zazwyczaj ukośnie, obrócona o 45°. Miała ona ramiona zagięte w prawo, długości równej ramionom krzyża.

Moim zdaniem swastykę nie odpowiadającą definicji hitlerowskiej możesz powielać i kolportować do woli ...

Ciekawostka:
http://pl.wikipedia.org/w/index.php..._in_Kamakura.JPG&filetimestamp=20090530100935

Ostatnia edycja:
Tak jak kolega wyżej. Jestem przekonany, że to nie jest przestępstwo,
ponieważ przez "modyfikacje" to juz nie będzie swastyka III Rzeszy.

Pozdrawiam.

Otóż przyjaciele ja uważam tak samo :) czytałem na jej temat wiele, pochodzi ona z czasów.. hoho. i zakładam, że swastyka INNA niż ta na fladze III Rzeszy nie jest karana. Jednak jestem człowiekiem, który lubi mieć 200% pewności ;)
No i teraz krótka piłka- jeśli dajmy na to ustawię teraz sobie awatar ze swastyką z ramionami zagiętymi w LEWO, to nie grozi mi za to nic?

wszystko co napisaliscie jest prawda odnosnie swastyki ale prawda jest taka ze moj znajomy pracuje w niemczech i dostal 500euro mandatu bo mial pasek ze swastyka w kolorze szarym.i zadne tlumaczenia ze kolekcjoner ze edukacja nie daly rezultatu.:(

Zgadza się laura, ale w tej kwestii Niemcy są strasznie sztywni i skrupulatni- tam za samo imię "Adolf" by Ci nawet mandat wlepili, ale mi chodzi tylko i wyłącznie o polskie prawo :)

Powrót