czy to jest wyłudzenie pieniędzy zGOPS

• Autor wątku Autor wątku anetek5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anetek5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
witam wszystkich, jestem tu nowy i mam pytanie?

otóż płacę alimenty od 1999 r .były mi ściągane z pensji przez komornika mimo iż nie miałem długu.straciłem pracę bo firma upadła.od 2004 do kwietnia 2006 nie płaciłem alimentów bo niemiałem z czego .w 2005 miałem rozwód na którym miałem poniesienie alimentów na 320 (na 1 dziecko)od tego czasu moja ex dostawała pieniądze z GOPS ,ja wpłacałem przez komornika połowę alimentów(200 zł) a ona dostawała z GOPS po 300 zł
1.czy miała prawo brać tyle skoro na rozwodzie podała że ma dochód 650 zł netto?

w sierpniu 2008 r zapłaciłem jej na konto pełna kwotę alimentów, tak samo we wrześniu.od tego zapłaciłem komornikowi bo straszył mnie prokuratorem.od tego czasu płacę pełne kwoty (400zł)bo 25 września podniosła mi almienty na 400.i tu zaczyna się moja gehenna.w październiku zapłaciłem jej na konto 400 zł +koszty komornika;listopad już przez komornika 400 + jego koszty.komornik te dwa miesiące odjął od długu dziecka (dług około 3600) a ona dostała z GOPS dodatkowo po 400 zł. mam pytanie:
1.czy komornik miał prawo odjąć to od długu dziecka czy powinien spłacić FA?
2.czy ona nie powinna oddać tych pieniędzy do GOPS jako że dostała pełne alimenty?
3.decyzja przyznająca jej FA była 05.11.2008

przez to że mam teraz ten dług z tych 2 miesięcy GOPS ściga mnie z art.209 k.k ale niewiem na jakiej podstawie skoro płace pełne kwoty a ostatnio tzn.od listopada powiększone dodatkowo o koszt y GOPS -u.

poradźcie co robić, czy ex wyłudziła pieniądze z GOPS ?
czy złożyć do prokuratury o wyłudzenie pieniędzy?

2. Jeżeli otrzymuje od Ciebie pełną kwotę alimentów nie ma prawa pobierać ich z GOPS!
Wszelkie pieniądze powinieneś przekazywać przez komornika- to jedyny sposób, abyś siebie uchronił przed kolejnymi problemami i aby "ex" uniemożliwić podwójne pobieranie alimentów- a tym samym robienie Tobie długu w FA- który to gmina będzie od Ciebie ściągać.
Porozmawiaj z komornikiem- żadnych pieniędzy nie przekazuj bezpośrednio na konto- tylko przez niego!
powinna zwrócić alimenty pobrane z FA w okresie, kiedy otrzymała je również od Ciebie...
I dobra rada- staraj się przekazywać cokolwiek(50-100zł)więcej jako spłatę zadłużenia...

kochani pomocy,otóż otrzymałem list od komornika że to że ex dostała odemnie kasę za pazdziernik i listopad to on odjął od długu dziecka a ona dostała z FA dodatkowo kasę.on twierdzi że jest wszystko ok bo jej się to należy.czy ona nie powinna powiedzieć w GOPS że dostała już pełne alimenty i zwrócić tą kasę do GOPS.ona do dnia dzisiejszego bieże alimenty z GOPS.dokładnie napisał że decyzję z GOPS o przyznaniu jej funduszu dostał 12.12.2008 a alimenty które ja zapłaciłem w paździrniku i listopadzie odjął od długu bo domniemywał że GOPS jej nie wypłacił kasy.ona dostała odemnie i od GOPS-u,i teraz ja mam dług w GOPS ale na jakiej podstawie jak zapłaciłem pełne alimenty za paxdziernik i listopad?
poza tym w czerwcu wyszła ponownie za mąż ,zmieniła nazwisko i czy w zwiazku z tym nie powinna już nie dostawć kasy od GOPS bo przecież sytuacja dochodowa jej się zmieniła(ona jest główną księgową a jej facet jeździ na tirach)a ja płacę pełne kwoty alimentów.

proszę o pomoc

weź potwierdzenia o przekazaniu alimentów i idź z tym do GOPS-u...

potwierdzenia jakie te z października i listopada?
jeśli tak to niewiem czy to coś pomoże bo u mnie GOPS wszystko co im zanoszę traktuje jak smieci dosłownie na mioch oczach baba z GOPS podarła potwierdzenia wpłat i stwierdziła że to nie jest dowód,że mogłem to sfałszować.GOPS opiera się na tym co napisze im komornik, a on twierdzi że wszystko jest zgodne z prawem.a przecież ex wyłudziła pieniądze z GOPS za te 2 miesiące?

Niewiem już gdzie mam się udać ,do kogo żeby sprostować tą sprawę.Nikt niechce mi pomóc.
Proszę powiedz mi czy mam rację z tym wyłudzeniem czy nie.Jeszcze jedno, czy jak skończy się we wrześniu okres na który dostała swiadczenie z FA to czy mogą jej przyznać swiadczenie na rok nastepny skoro wyszła za mąż?

Ostatnia edycja:
Niestety, zapominasz o zaległościach i ustawowych odsetkach od nich...

Przestałeś płacić w kwietniu 2004 roku, czyli w ostatnim miesiącu obowiązywania starego Funduszu Alimentacyjnego ZUS.
Od maja 2004 roku do sierpnia 2005 roku płacone były przez Ośrodki Pomocy Społecznej tzw. dodatki z tytułu samotnego wychowywania dziecka, które nie są prawnie uznawane za ekwiwalent przysądzonych alimentów.
Masz więc 16 miesięcy "zaległości" plus te nieszczęsne ustawowe odsetki, które powinny byc uiszczane łącznie z kwotą główną.
Nie podajesz ile wtedy wynosily twoje zobowiązania alimentacyjne, więc trudno mi wyrokować, co do Twojego zadłużenia.
Odsetki ustawowe też zmieniają się średnio co roku.
Od września 2005 roku były już zaliczki alimentacyjne, które jednak tylko przy bardzo niskim dochodzie mogłły wynieść 300 zł. Normalnie to było 170 zł.
Jeżeli więc Twoja eks dostawała realnie 300 zł zaliczki, to i tak masz co miesiąc 20 zł zaległości. Plus oczywiście ustawowe odsetki !
Dopiero w październiku 2008 roku wrócił nowy Fundusz Alimentacyjny i Twoja eks może otrzymywać po 400 zł.
Jednak każdy komornik Twoje wpłaty, zarówno bezpośrednio dla matki dziecka jak i na konto kancelarii komorniczej, w pierwszej kolejności potraktuje jako wyrównanie zaległości alimentacyjnych oraz ustawowe odsetki.
Nic Ci więc nie pomogą żadne skargi...
Mam jednak dobrą radę - najpierw USTAL u komornika, ILE WYNOSI Twoje ZADŁUŻENIE łacznie Z ODSETKAMI.
Dopiero po spłaceniu tych należności Twoja sytuacja będzie diametralnie inna.
Jeżeli wtedy była żona będzie pobierała podwójne świadczenia, możesz mówić o wyłudzeniu.
Nie wystarczy jednak zapłacić np. za 2 miesiące w roku, bo to może być traktowane jako chęć obejścia prawa (kodeks karny !).
Nie powinieneś też płacić alimentów bezpośrednio do rąk matki dziecka.
Można tak robić jedynie wtedy, gdy osoba uprawniona do alimentów wycofa od komornika wniosek o postępowanie egzekucyjne.
W przeciwnym wypadku i tak jesteś obarczany 15 % kosztami postępowania egzekucyjnego.
Więc po co to wszystko ?!

gaja268 napisał:
2. Jeżeli otrzymuje od Ciebie pełną kwotę alimentów nie ma prawa pobierać ich z GOPS!
Wszelkie pieniądze powinieneś przekazywać przez komornika- to jedyny sposób, abyś siebie uchronił przed kolejnymi problemami i aby "ex" uniemożliwić podwójne pobieranie alimentów- a tym samym robienie Tobie długu w FA- który to gmina będzie od Ciebie ściągać.
Porozmawiaj z komornikiem- żadnych pieniędzy nie przekazuj bezpośrednio na konto- tylko przez niego!
powinna zwrócić alimenty pobrane z FA w okresie, kiedy otrzymała je również od Ciebie...
I dobra rada- staraj się przekazywać cokolwiek(50-100zł)więcej jako spłatę zadłużenia...

ja obecnie mam podobna sytuacje...dostała moja ex alimenty za sierpień i wrzesień 2009 a w pażdzierniku przyznali jej z FA na rok i nie rozumiem dlaczego, skoro dostawała pieniadze ode mnie....podobno oddała je do komornika...czyli swoimi rękoma spłaca moje zadłuzenie a pobiera w FA i tam robi mi kolejny dług...już nie wiem co mam robić, bo skoro dostała ode mnie za te same miesiące co z FA to w GOPM wyłudziła....pomóżcie

Powrót