Czy to jest wyłudzenie?

• Autor wątku Autor wątku ad68
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ad68

Użytkownik
Odpowiedzi
54
W roku 2021 Sąd wydał postanowienie o zakończeniu mojego postępowania upadłościowego i umorzeniu wszystkich zobowiązań.
Do tej pory miałam spokój, aż tu dostaję maila z firmy windykacyjnej, która kupiła mój dług z żądaniem spłaty.
Zakładam, że jest to jedna z umorzonych wierzytelności, bo w chwili obecnej nie mam żadnego zadłużenia nigdzie.
Wysłałam im postanowienie i prośbę o potwierdzenie, że przyjęli to do wiadomości.
Nie odezwali się więcej i nie odesłali nic zwrotnego. Wiem, że niewiele w tej chwili mogą, ale czy można to zgłosić jako próbę wyłudzenia, gdyby nadal chcieli coś działać?

Nie wszystkie zobowiązania ulegają umorzeniu przy upadłości.

Np. te zatajone przez dłuznika nie ulegają.

Niczego nie zatajałam. Moje postępowanie upadłościowe było prowadzone wg starych procedur. Umorzone zostały wszystkie zobowiązania powstałe przed 2018 rokiem.

Marcin Opałka napisał:
Nie wszystkie zobowiązania ulegają umorzeniu przy upadłości.

Np. te zatajone przez dłuznika nie ulegają.

Co uważasz za zatajone? We wniosku o upadłość zgłaszałam wszystkie zobowiązania, o których miałam wiedzę na tamten moment. Postępowanie było prowadzone przez trzy lata. W tym czasie cała korespondencja była przekierowana na syndyka i to on informował ewentualnych (jeżeli by byli takowi) pominiętych wierzycieli. Jeżeli ktoś wiedząc o mojej upadłości sprzedał mój dług (w wiem, że takie przypadki były), to nie zmienia mojej sytuacji. Zobowiązania są umorzone.

Powrót