Czy to jest zgodne z prawem?

• Autor wątku Autor wątku dziejko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dziejko

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam,jako spadkobierca odziedziczyłem również dług wobec firmy windykacyjnej,jednak do tej pory nie otrzymałem żadnej korespondencji z ich strony ,natomiast zaskoczeniem był wpis w KW . No ale trochę sprawę naświetlę ,otóż w pierwszej kolejności zmarła babcia pozostawiając testament w którym swój majątek podzieliła równo po połowie pomiędzy moją matką i jej bratem sprawa majątkowa została jakby zamrożona ,bo wujek obawiał się iż komornik zajmie jego część ,na nieszczęście po roku czasu nagle zmarł wujek,no i zaczeły się schodki najpierw notariusz -mama odrzuciła spadek po bracie ja natomiast go przyjąłem z dobrodziejstwem ,w skład spadku weszło nieruchomości po wujku -zajęte przez windykację oraz połowa nieruchomości po wcześniej zmarłej babci . Od momentu śmierci wujka ani komornik ,ani windykator nie wystosował żadnego pisma natomiast gdy już uporządkowałem sprawy KW zauważyłem iż windykator dokonał wpisu do KW,dodam iż nie jestem jedynym właścicielem w owej księdze . Pytanie czy takie postępowanie firmy windykacyjnej jest legalne i zgodne z prawem ? czy to jest po prostu ''wolna amerykanka ''.

Jeśli dokonano wpisu to na jakiejś podstawie. To jest w hipotekę czy w dział III? Musi być w KW ujawniona podstawa wpisu. Jak coś było wpisane za życia poprzedniego dłużnika to to nie znika...Spróbuj to uporządkować i zadaj pytanie jeszcze raz

wpisu dokonano w dziale hipoteki ,za życia zmarłego księga nie była na jego nazwisko dopiero po jego śmierci i po uporządkowaniu wpisów co do właścicieli windykator dokonał wpisu,ja natomiast pomimo przyjęcia spadku nie dostałem żadnego pisma ani nakazu zapłaty ,wpisu dokonano na podstawie nakazu zapłaty na nazwisko zmarłego i to po jego śmierci. Drugą sprawą jest to iż współwłaściciel księgi nie ma wobec windykacji żadnych zobowiązań.Dodam iż cała sprawa jest bardzo dziwna jest wiele błędów i kruczków ,czy jest jakaś możliwość przywrócenia terminów czy po prostu w momencie przyjęcia spadku obowiązują mnie wszystkie nakazy zapłaty wystawione na zmarłego.

Powrót