Czy to już koniec - apelacja oddalona

• Autor wątku Autor wątku wojtek20213
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojtek20213

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam,

Złożyłem pozew o zapłatę (niedochowanie 14dni na odpowiedź na reklamację) -> Sąd I Instancji wydał wyrok na moją korzyść -> Pozwany złożył apelację do sądu II instancji -> Sąd oddalił apelację -> Pozwany wniósł o uzasadnienie

Czy to uzasadnienie coś zmienia czy wyrok jest już prawomocny, a pozwany po prostu chce wiedzieć czemu oddalono apelację? Pozwany może jeszcze coś zrobić jak przegrał w 2 instacjach?

Wyrok jest prawomocny - sprawa definitywnie zakończona.

TheScientist na jakiej podstawie twierdzisz, że na etapie żądania uzasadnienia Sądu 2 instancji sprawa jest już jsk to określiłaś definitywnie zakończona?

aliex napisał:
TheScientist na jakiej podstawie twierdzisz, że na etapie żądania uzasadnienia Sądu 2 instancji sprawa jest już jsk to określiłaś definitywnie zakończona?

Wyrok jest prawomocny, gdyż nie przysługuje od niego środek odwoławczy lub inny środek zaskarżenia.

Art. 387.K.P.C.
...
§ 2[1]. Jeżeli sąd drugiej instancji nie przeprowadził postępowania dowodowego ani nie zmienił ustaleń faktycznych sądu pierwszej instancji, a w apelacji nie zgłoszono zarzutów dotyczących tych ustaleń, uzasadnienie wyroku może zawierać jedynie wyjaśnienie podstawy prawnej wyroku z przytoczeniem przepisów prawa
....

Co prawda nie prosiłem Ciebie MaciejWróż o odpowiedź, no ale jak już odpowiedziałeś to chodzi mi konkretnie o to:
wojtek20213 napisał:
Sąd oddalił apelację -> Pozwany wniósł o uzasadnienie

Dopiero od czasu otrzymania uzasadnienia biegnie czas do wniesienia skargi kasacyjnej... Jeśli strona tego nie zrobi, wtedy wyrok staje się ostateczny.

Lecz ja odpowiadam na rzeczy oczywiste.

aliex napisał:
...Dopiero od czasu otrzymania uzasadnienia biegnie czas do wniesienia skargi kasacyjnej... Jeśli strona tego nie zrobi, wtedy wyrok staje się ostateczny.

Skarga kasacyjna przysługuje tylko i wyłącznie od prawomocnego wyroku, nikt nie pyta o jakiś "wyrok ostateczny" co to go wymyśliłeś sobie. Sąd II instancji nie zmienił wyroku Sądu I instancji co za tym wyrok jest prawomocny.

Przeczytaj co będzie miał w uzasadnieniu art. 387§ 2[1].K.P.C.

Do edukuj się na jakiej podstawie można wnieść skargę kasacyjną i ile jest na to czasu. Bo zaczynasz bzdury pisać.

wojtek20213 napisał:
Witam,

Złożyłem pozew o zapłatę (niedochowanie 14dni na odpowiedź na reklamację) -> Sąd I Instancji wydał wyrok na moją korzyść -> Pozwany złożył apelację do sądu II instancji -> Sąd oddalił apelację -> Pozwany wniósł o uzasadnienie

Czy to uzasadnienie coś zmienia czy wyrok jest już prawomocny, a pozwany po prostu chce wiedzieć czemu oddalono apelację? Pozwany może jeszcze coś zrobić jak przegrał w 2 instacjach?

Z ciekawosci - mozesz napisać więcej o tej sprawie? kupileś towar, był wadliwy, zareklamowaleś, nie dostałeś odpowiedzi, dałeś sprawę do sądu o zapłatę?

MaciejWróż napisał:
nikt nie pyta o jakiś "wyrok ostateczny" co to go wymyśliłeś sobie

Zanim zaczniesz wypisywać głupstwa to czytaj ze zrozumieniem, bo mam dość takich użytkowników pouczających innych, gdy sami nie rozumieją co piszą.

wojtek20213 napisał:
Pozwany może jeszcze coś zrobić jak przegrał w 2 instacjach?

MaciejWróż napisał:
Przeczytaj co będzie miał w uzasadnieniu art. 387§ 2[1].K.P.C

Nie ma takiego artykułu, zatem doprecyzuj o co Ci chodzi.

Skargę kasacyjną można wnieść od każdego prawomocnego orzeczenia, kończącego postępowanie w sprawie, a czy jest zasadna, czy nie to już inna sprawa. Autor się pytał o możliwości, a nie o zasadność wniesienia ewentualnej skargi kasacyjnej.

aliex napisał:
MaciejWróż napisał:
Przeczytaj co będzie miał w uzasadnieniu art. 387§ 2[1].K.P.C.
Nie ma takiego artykułu

Kodeks postępowania cywilnego - art. 387

§ 1. Sąd drugiej instancji uzasadnia z urzędu wyrok oraz postanowienie kończące postępowanie w sprawie. W sprawach, w których apelację oddalono lub zmieniono zaskarżony wyrok, pisemne uzasadnienie sporządza się tylko wówczas, gdy strona zgłosiła wniosek o doręczenie wyroku z uzasadnieniem.

§ 2. Pisemne uzasadnienie albo transkrypcję wygłoszonego uzasadnienia sporządza się w terminie dwóch tygodni od dnia ogłoszenia sentencji orzeczenia. Jeżeli ogłoszenia nie było, termin ten liczy się od dnia wydania orzeczenia. Jeżeli apelację oddalono lub zmieniono zaskarżony wyrok, pisemne uzasadnienie albo transkrypcję wygłoszonego uzasadnienia sporządza się w terminie dwóch tygodni od dnia zgłoszenia wniosku o doręczenie wyroku z uzasadnieniem.

§ 2[1]. Jeżeli sąd drugiej instancji nie przeprowadził postępowania dowodowego ani nie zmienił ustaleń faktycznych sądu pierwszej instancji, a w apelacji nie zgłoszono zarzutów dotyczących tych ustaleń, uzasadnienie wyroku może zawierać jedynie wyjaśnienie podstawy prawnej wyroku z przytoczeniem przepisów prawa.

§ 3. Orzeczenie z uzasadnieniem doręcza się tej stronie, która w terminie tygodniowym od dnia ogłoszenia sentencji zgłosiła wniosek o doręczenie orzeczenia z uzasadnieniem. Przepisy art. 327 pouczenie o sposobie i terminie zaskarżenia wyroku § 2 i art. 331 doręczenie wyroku z uzasadnieniem § 2 stosuje się odpowiednio. Jeżeli ogłoszenia nie było, orzeczenie z uzasadnieniem doręcza się stronom z urzędu w terminie tygodniowym od dnia sporządzenia uzasadnienia.

§ 4. Jeżeli uzasadnienie nie zostało sporządzone, a w sprawie została wniesiona skarga kasacyjna lub skarga o stwierdzenie niezgodności z prawem prawomocnego orzeczenia, sąd drugiej instancji sporządza uzasadnienie zaskarżonego orzeczenia w terminie dwóch tygodni od dnia wniesienia skargi.

Dla pełności obrazu przytaczam treść całego artykułu.

aliex napisał:
....Nie ma takiego artykułu, zatem doprecyzuj o co Ci chodzi.....

Kup może sobie jakaś rozszerzoną wersję KPC. poczytaj i zacznij udzielać odpowiedzi....:D

aliex napisał:
....Skargę kasacyjną można wnieść od każdego prawomocnego orzeczenia, kończącego postępowanie w sprawie, a czy jest zasadna, czy nie to już inna sprawa. Autor się pytał o możliwości, a nie o zasadność wniesienia ewentualnej skargi kasacyjnej.

Blablablabla....bełkot.

Podstawą skargi kasacyjnej nie mogą być zarzuty dotyczące ustalenia faktów lub oceny dowodów. Czyli nic nie może z tym zrobić. Musiał by Sąd naruszyć zasadę prawa materialnego przez błędną jego wykładnię lub niewłaściwe zastosowanie lub naruszenie przepisów postępowania, jeżeli uchybienie to mogło mieć istotny wpływ na wynik sprawy, np. sąd był nienależycie obsadzony.

Wyrok jest prawomocny, wniosek o uzasadnienie w tym przypadku nie wstrzymuje prawomocności/wykonalności wyroku. KONIEC

MaciejWróż napisał:
Kup może sobie jakaś rozszerzoną wersję KPC. poczytaj i zacznij udzielać odpowiedzi....

Nie umiesz przytoczyć normalnie podstawy prawnej to nie udzielaj porad. Nawet nie umiesz przepisać/skopiować treści danego artykułu.... Jeśli chcesz się po bawić w hejtera to zmień forum.

MaciejWróż napisał:
Podstawą skargi kasacyjnej nie mogą być zarzuty dotyczące ustalenia faktów lub oceny dowodów. Czyli nic nie może z tym zrobić. Musiał by Sąd naruszyć zasadę prawa materialnego przez błędną jego wykładnię lub niewłaściwe zastosowanie lub naruszenie przepisów postępowania, jeżeli uchybienie to mogło mieć istotny wpływ na wynik sprawy, np. sąd był nienależycie obsadzony.

Ty dalej usilnie udajesz durnia widzę...... i jeszcze obrażasz drugą osobę w tym co piszesz, że nic nie wie podczas, gdy Ty nie chcesz usilnie zrozumieć o co chodzi.

Można wnieść skargę kasacyjną od danego wyroku? Można! To, że będzie ona bezzasadna to już inna sprawa

Więc jeszcze raz przeczytaj lub się cofnij do szkoły, bo nie umiesz czytać ze zrozumieniem, ale z kogoś durnia na siłę chcesz robić.

wojtek20213 napisał:
Pozwany może jeszcze coś zrobić jak przegrał w 2 instacjach?

Tak Może! Jeszcze raz powtarzam, że fakt, że taka możliwość istnieje nie równa się przesądzeniu o zasadności wniesienia skargi... Tak wiem, że do Ciebie to nie dotrze....

Ostatnia edycja:
aliex napisał:
Nie umiesz przytoczyć normalnie podstawy prawnej to nie udzielaj porad. Nawet nie umiesz przepisać/skopiować treści danego artykułu.... Jeśli chcesz się po bawić w hejtera to zmień forum...

Widzę że dalej palisz głupa, i udajesz wielkiego prawnika, a nawet przepisu nie potrafisz odnaleźć "znafco" :D Nie ty mi będziesz mówił na którym forum mam być.

Wyrok prawomocny, nie może nic z tym zrobić.

Skarga kasacyjna to inna bajka.

Dalej możesz dłubać sobie w nosie i bzdury swoje pisać.

Nie, nie od każdego wyroku 2.instancji można wnieść skargę kasacyjną.
Ile sąd zasądził?

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Kazałbym aliexowi sprawdzić art. 398(1) Kpc ale boję się oskarżeń, że taki nie istnieje ;P

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

DarthPaulus napisał:
Kazałbym aliexowi sprawdzić art. 398(1) Kpc ale boję się oskarżeń, że taki nie istnieje ;P

Specjalnie musiałeś się wysilać i pisać posta, żeby innych hejtować podając art., który mówi o wnoszeniu skargi kasacyjnej do SN przez prokuratora generalnego i inne instytucje?

MaciejWróż póki co to Ty palisz głupa i udajesz wielkiego znawce nie potrafiac przytoczyć podstawy prawnej i robisz z siebie nie wiadomo jakiego Boga pouczając resztę i przy okazji bawiąc sie w hejtera. No ale taki jest poziom tego forum ostatnio także częściowo jesteś usprawiedliwiony. Nie wiesz co robię, a mówisz, że dłubie w nosie no tak Maciej Wróż pełną gębą z uwzględnieniem szczególnie 2 części nicku;)

Oj faktycznie mój błąd, który miał być art. 398(2) Kpc. :) Co nie zmienia faktu, że piszesz o wnoszeniu skargi kasacyjnej, nie upewniwszy się czy sprawa jest "kasacyjna" i wykłócasz się, że można wnosić skargę kasacyjną w każdej sprawie cywilnej czemu art. 398 (2) jasno zaprzecza.
W postępowaniu zwyczajnym sprawa jest zakończona. Wyrok jest prawomocny i wykonalny. Można się starać o klauzulę i iść do komornika.
Co oczywiście nie zmienia faktu, że istnieją różne środki nadzwyczajne. Ale każdy z nich ma swoje wymagania i nie można go wnieść od tak w każdej sprawie.
Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Powrót