czy to legalne?

• Autor wątku Autor wątku ewaklara
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
ewaklara

ewaklara

Użytkownik
Odpowiedzi
267
Powinnam pewnie umieścić ten temat w PKW jednak interesują mnie Wasze opinie. Wasze, to znaczy osób, których bliscy już odbywają karę pozbawienia wolności i pewnie mają ten temat już za sobą.
Otóz, nie chodzi mi o jakąś szczególną pomoc prawną. Wszelka wiedza na ten temat już i tak nic nie zmieni. Pytam, bo problem nurtuje mnie od bardzo dawna.
Warunkiem wyjścia M z AŚ była wpłata kaucji. Poszłam więc do sądu i tam w sekretariacie sędziego wojewódzkiego powiedziano mi, że wpłata ma nastąpić na konto sądu za pośrednictwem banku z podaniem wpłacającego, którym koniecznie ma być M!!! Jeszcze raz: nie że jest to wpłata na poczet kaucji za M. Tylko, że wpłacającym jest M. NA moje nieśmiałe zapytanie, że przecież M jest w AŚ i nie moze sam wpłacić, odpowiedziano, że jeśli na dowodzie wpłaty będzie widniał inny wpłacający, to M nie opuści aresztu! Oczywiscie przestałam dociekać, poszłam, wypełniłam druk, wpłaciłam ale mam dziwne wrażenie (do dzisiaj), że to niezgodne z prawem. Wszak to ewidentne kłamstwo! Macie moze podobne doświadczenia? A może ktoś mądry wypowie się w kwestii przepisów na ten temat?

Hmm ,ciekawy temat,bo wiem że mój T też ma wyjść za niedługo za kaucję i sama teraz zastanawiam sie jak to bedzie w naszym przypadku.Ale przeciez adwokat ma jego pełnomocnictwo.Poczekam z Tobą ,moze ktoś wie?-pozdrawiam cie

a to ciekawe bo ja czytałam, że wpłacać kaucji nie musi osoba aresztowana, czyli nazwijmy go/ja stroną...więc dlaczego nakaz aby wpłacającym był własnie aresztowany???

Podaję wyjaśnienei przekazane mi przez adwokata: podobno jeśli wpłaca sam oskarżony, wówczas można zasądzić przepadek kaucji na poczet zobowiązań w sprawie. Jeśli ktoś inny, sąd musi ją zwrócić. Co nie zmienia faktu, że oskarżony nie mógł sam jej wpłacić, bo przeciez był w AŚ!

Według mnie to jest jawne wymuszenie- mi też kiedyś w kasie powiedziano, że muszę najpierw wpłacić koszty sądowe a potem grzywnę bo inaczej mi nie pozwolą nic wpłacić, a przecież grzywna musi być zapłacona a koszty sądowe mogą ulec umorzeniu...Podobno najlepiej jest jak wpłaca adwokat- my tak zrobiliśmy i kaucję bez problemu odzyskaliśmy z powrotem.

Kaucja może ulec przepadkowi tylko w wypadkach wskazanych w kodeksie postępowania karnego i to niezależnie od tego, kto ją wpłaca.

No ok, atmosphere dziękuję za KPK, ale moje pytanie dotyczyło prawidłowości nakazu takiej wpłaty, a nie prawdziwości słów adwokata (w końcu to nie od niego zależy zwrot lub przepadek kaucji). Gdybyś mógł ustosunkować się do mojego pytania w temacie byłabym wdzięczna (lub ktoś inny mądry :)

Halo halo moderatorzy. Wybaczcie, że ja tak marudzę, ale temat dla mnie jest naprawdę istotny, a tu znikąd odpowiedzi. :x Napiszcie może więc, że np. nie wiecie, lub, że nie chcecie pisać ale napiszcie, bo wygląda na to, że zawisłam sobie w prózni. Czy Wasze milczenie jest potwierdzeniem moich podejrzeń o nielegalności czynu??? :wow:

[cytat:222rlgj4]
Art. 266 kpk
§ 1. Poręczenie majątkowe w postaci pieniędzy, papierów wartościowych, zastawu
lub hipoteki może złożyć oskarżony albo inna osoba.
§ 2. Wysokość, rodzaj i warunki poręczenia majątkowego, a w szczególności termin
złożenia przedmiotu poręczenia, należy określić w postanowieniu, mając
na względzie sytuację materialną oskarżonego i składającego poręczenie majątkowe,
wysokość wyrządzonej szkody oraz charakter popełnionego czynu.

[/cytat:222rlgj4]

Wnioskuję, że skoro to organ procesowy określa wysokość, rodzaj i warunki poręczenia, to ma on prawo żądać(określić) by wpłacającym był ten człowiek, a nie inny.
Wiadomo, że poręczenie złożone przez samego podejrzanego, z oczywistych wzgęldów, lepiej zabezpiecza proces karny.
Taki jest mój pogląd.

Natomiast jak ma ktoś wpłacić będąc w areszcie, nie wiem.

A więc żądanie sądu, aby na formularzu wpłaty umieścić jako wpłacającego przebywajaćego w AŚ, co jest oczywistą nieprawdą, bo taka wpłata nie może mieć miejsca jest delikatnie mówiąc... nadużyciem.
Kolejny przykład na bezkarność stojących na straży prawa (a ktoś tu mnie kiedyś nakrzyczał, za powątpiewanie w sparawiedliwość organów sprawiedliwości :what: ).

Moim zdaniem jako wpłacającego nalezy na kwitach umieszczać osobę, która kwotę wpłaca.

Napisałabym, że następnym razem tak zrobię, ale ....... tfu, tfu, tfu.... nie będzie już następnego razu :!: :!: :!: :!:

Czekam aż prokurator zgodzi sie na kaucje ,jeżeli do tego dojdzie to opowiem w późniejszym czasie jak to było w moim przypadku.Dzięki że poruszyłaś ten temat bo jest mi bardzo pomocny.
Pozdrowienia ,ewaklara.

Powrót