Czy to logo jest plagiatem?

• Autor wątku Autor wątku xyzqwert
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xyzqwert

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, postanowiłem zrobić własne logo i z pomocą inspiracji stworzyłem logo które składa się z dwóch trójkątów Penrose'a (dwa trójkąty to skrót od liter z nazwy V i A). Jednak później zauważyłem, że jest dosyć podobne do logo palace. Czy jest to plagiat?

***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zacznijmy od tego, że w polskim prawie autorskim nie ma pojęcia plagiatu.

Użycie powszechnie znanych brył geometrycznych do stworzenia własnego utworu bardzo trudno nazwać przywłaszczeniem autorstwa, a co za tym idzie naruszeniem cudzych praw autorskich. Nie mniej może to stanowić naruszenie praw własności przemysłowej, naruszenie prawa ochronnego znaku towarowego.

Czyli chodzi po prostu, że zależy od tego jakie ta firma zarejestrowane ma wzory a użycie samych trójkątów Penrose'a nie jest żadnym naruszeniem?

Jak napisałem wcześniej.
xyzqwert napisał:
... że zależy od tego jakie ta firma zarejestrowane ma wzory...
Należy również pamiętać, że użycie znaków towarowych podobnych również jest niedozwolone.

LeszsekS napisał:
Jak napisałem wcześniej.Należy również pamiętać, że użycie znaków towarowych podobnych również jest niedozwolone.
Znaków towarowych czyli tego napisu co tam był w tej figurze czy ogólnie podobnego stylu wykonania?

Można rozumieć to tak, że mogą mieć zastrzeżenia do tej figury. Chociaż przypadkiem dostęp do tej figury nie jest powszechny?

Jest powszechny, czyli jest dostępna dla bliżej nieokreślonej liczby osób.

Bo to tak samo jakby firma, która ma w logo telewizor oskarżała innych o plagiat. A takich logo w telewizorem jest pełno tylko są lekko zmienione, jednak pierwotnie to jest to samo.

Podobne znaki towarowe nie mogą wprowadzać w błąd co do tożsamości czy pochodzenia towaru.

Coś charakterystycznego co będzie wyróżniać to logo?

Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi, ma nie wprowadzać w błąd.

Powrót