Czy to oszustwo ?

• Autor wątku Autor wątku bonusluj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bonusluj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, parę dni temu zakupiłem cd-key/klucz do gry w serwisie allegro, jak się okazało klucz był zużyty a ja napalony na jego cenę nie spojrzałem dokładnie na aukcję gdzie w środku opisu gry widniał tekst : "Gra jest tylko do Kolekcjonowania (klucz zużyty)" na dodatek tego prosiłem o zwrót pieniędzy jednak sprzedający tłumaczył się tym, że na końcu aukcji dodał wpis, iż nie przyjmuję zwrotów . Czy jest to oszustwo, czy w ogóle da się coś z tym zrobić ? Jest to strata 25zł jednak rzekomych kupców było sporo bo aż 46 . Z góry dziękuję ! ;)

Proszę o przeniesienie, do działu "Nowe technologie"

Ostatnia edycja:
"Gra jest tylko do Kolekcjonowania(klucz zużyty)" kolekcjonowanie czego? jak nawet gry nie ma fizycznie płyty,pudełka ? wrzuć aukcję

Skoro sprzedający uczciwie poinformował o bezużyteczności klucza to gdzie tu oszustwo ? Padłeś ofiarą własnej nieuwagi.

nintendo007 napisał:
Skoro sprzedający uczciwie poinformował o bezużyteczności klucza to gdzie tu oszustwo ? Padłeś ofiarą własnej nieuwagi.

Ale to jest wprowadzanie w błąd, czy słyszałeś kiedykolwiek żeby ktoś kolekcjonował zużyte klucze do gier? rozumiem gdyby było pudełko, płyta i zużyty klucz.

weider91 napisał:
"Gra jest tylko do Kolekcjonowania(klucz zużyty)" kolekcjonowanie czego? jak nawet gry nie ma fizycznie płyty,pudełka ? wrzuć aukcję
Nawiązując do pytania czego jest to kolekcjonowanie to chyba można stwierdzić, że bezwartościowego klucza . Przepraszam za post pod postem jednak nie wiem czemu nie mogłem edytować

Olej to co napisał sprzedawce w aukcji. Sprzedawca pisząc, że nie przyjmuje zwrotów łamie prawo. Każdy kto zakupił towar przez internet ma prawo go zwrócić lub zażądać zwrotu gotówki do 14 dni po jego zakupie, nie podając przyczyny.

Mam nadzieję, że pomogłem pozdrawiam.:-)

krakus2010 napisał:
Olej to co napisał sprzedawce w aukcji. Sprzedawca pisząc, że nie przyjmuje zwrotów łamie prawo. Każdy kto zakupił towar przez internet ma prawo go zwrócić lub zażądać zwrotu gotówki do 14 dni po jego zakupie, nie podając przyczyny.

Mam nadzieję, że pomogłem pozdrawiam.:-)

Nie pomogłeś - wypisujesz głupoty.

loco1 napisał:
Nie pomogłeś - wypisujesz głupoty.

14 dniKonsument, który zawarł umowę na odległość, może w terminie 14 dni kalendarzowych odstąpić od niej bez podawania przyczyny i bez ponoszenia kosztów, z wyjątkiem kosztów wskazanych poniżej. Do zachowania terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.Bieg terminu do odstąpienia od umowy rozpoczyna się:

dla umowy, w wykonaniu której Sprzedawca wydaje Produkt, będąc zobowiązany do przeniesienia jego własności (np. umowa sprzedaży) – od objęcia Produktu w posiadanie przez konsumenta lub wskazaną przez niego osobę trzecią inną niż przewoźnik, a w przypadku umowy, która: (1) obejmuje wiele Produktów, które są dostarczane osobno, partiami lub w częściach – od objęcia w posiadanie ostatniego Produktu, partii lub części albo (2) polega na regularnym dostarczaniu Produktów przez czas oznaczony – od objęcia w posiadanie pierwszego z Produktów;
dla pozostałych umów – od dnia zawarcia umowy

napisałem do niego podając mu to co mi doradziliście a on kazał mi przeczytać to :
Czy możliwość reklamacji wadliwego towaru dotyczy wszystkich typów transakcji (licytacji i kup teraz)? - Pomoc Allegro Jak wam się nie będzie chciało wchodzić/szukać to zacytuje :
Kod:
Tak. Nie możesz jednak zareklamować towaru na podstawie określonej wady, jeżeli została ona ujawniona w opisie transakcji.
Jakby nie patrzeć to było napisane, że klucz jest zużyty . Wciąż nie wiem co mam robić ...

Ostatnia edycja:
bonusluj napisał:
napisałem do niego podając mu to co mi doradziliście a on kazał mi przeczytać to :
Czy możliwość reklamacji wadliwego towaru dotyczy wszystkich typów transakcji (licytacji i kup teraz)? - Pomoc Allegro Jak wam się nie będzie chciało wchodzić/szukać to zacytuje :
Kod:
Tak. Nie możesz jednak zareklamować towaru na podstawie określonej wady, jeżeli została ona ujawniona w opisie transakcji.
Jakby nie patrzeć to było napisane, że klucz jest zużyty . Wciąż nie wiem co mam robić ...

To napisz, że chcesz aby zwrócił ci gotówkę, że się rozmyśliłeś i chcesz zwrócić towar. A to że napisał że nie uwzględnia reklamacji to jest łamanie prawa (prawo jest ważniejsze od tego co sobie napisał sprzedawce). Ten sprzedający próbuje wykorzystać nieznajomość prawa przez ludzi albo sam jego nie zna. Pozdrawiam ;-)

@krakus2010

Proponuję, żebyś jednak nie udzielał porad w kwestiach, o których mało wiesz - bo wprowadzasz w błąd czytających.

Powrót