Czy to podlega pod paragraf?

• Autor wątku Autor wątku waga77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

waga77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Zastanawiam się kiedy nastąpi już naruszenie dóbr osobistych, powiedzmy sobie, że mamy taką stuację, że na jakimś publicznym forum ktoś podaje imię i nazwisko osoby o której jest mowa (nie są to pochlebne słowa) czy takie działanie jest zabronione? Czy właściciel strony za nie usunięcie takich danych może zostac pociągnięty do odpowiedzialności?

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
waga77 napisał:
Zastanawiam się kiedy nastąpi już naruszenie dóbr osobistych, powiedzmy sobie, że mamy taką sytuację, że na jakimś publicznym forum ktoś podaje imię i nazwisko osoby o której jest mowa (nie są to pochlebne słowa) czy takie działanie jest zabronione?
Nie tyle zabronione, co może naruszyć dobra osobiste osoby (Art.24. w zw. z Art.23. kodeks cywilny) lub doprowadzić do pomówienia jej -(Art.212. kodeks karny). Oczywiście czy faktycznie było naruszenie praw osoby zadecydować może tylko sąd po rozpatrzeniu takiego indywidualnego przypadku. Nie da się nic powiedzieć a priori....
Czy właściciel strony za nie usunięcie takich danych może zostać pociągnięty do odpowiedzialności?
Może - Art.14. - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/138381-ustawa-z-dnia-18-lipca-2002-r-o-swiadczeniu-uslug-droga-elektroniczna.html. Ale znowu stwierdzenie takiego faktu leży w rękach sądu...

należy rownież rozważyć możliwość zindywidualizowania osoby ponieważ "nie jednemu psu Burek"...

_chris_ napisał:
Nie tyle zabronione, co może naruszyć dobra osobiste osoby (Art.24. w zw. z Art.23. kodeks cywilny) lub doprowadzić do pomówienia jej -(Art.212. kodeks karny). Oczywiście czy faktycznie było naruszenie praw osoby zadecydować może tylko sąd po rozpatrzeniu takiego indywidualnego przypadku. Nie da się nic powiedzieć a priori...

Dziękuję za odpowiedź. Czy dobrez rozumiem, że jeśli treści są prawdziwe to tak czy inaczej, ktoś może złożyć pozew o zniesławienie, albo o naruszenie dóbr osobistych i do odpowiedzialności może zostać pociągnięty i właściciel strony i osoba postująca takie treści? Jeśli ta druga też, to znaczyłoby, że właściciel strony w jakiś sposób musi przechowywać "namiary" na taka osobę bo inaczej jak się do niej dobierze?

Problem w tym, że chcę uruchomić portal i obawiam się, że może posłużyć do właśnie takich celów... w związku z tym nie bardzo wiem, jak się na taką sytuację przygotować.

waga77 napisał:
Problem w tym, że chcę uruchomić portal i obawiam się, że może posłużyć do właśnie takich celów... w związku z tym nie bardzo wiem, jak się na taką sytuację przygotować.
a to trzeba najpierw poszukać w 'Archiwum' działu (lub opcją 'Szukaj') podobnych wątków lub wątków o regulaminach portali i for. Było tego dużo i szczegółowo... ;)
Czy dobrze rozumiem, że jeśli treści są prawdziwe to tak czy inaczej, ktoś może złożyć pozew o zniesławienie, albo o naruszenie dóbr osobistych i do odpowiedzialności może zostać pociągnięty i właściciel strony i osoba postująca takie treści? J
Oj, nie przeczytało się odpowiedniej ustawy, wskazanej wyżej (http://forumprawne.org/prawo-autorskie/138381-ustawa-z-dnia-18-lipca-2002-r-o-swiadczeniu-uslug-droga-elektroniczna.html - a w szczególności Art.14.), bo byś już wiedział, że właściciel forum (admin) za treści umieszczane przez użytkowników nie odpowiada warunkowo, do czasu swojej reakcji na otrzymane wiarygodne zgłoszenie naruszenia czyichś praw... A dalej to już zależy właśnie od działania admina...

Poczytaj dokładnie całą tę ustawę, na pewno wiele się z niej dowiesz...

Zgadza się, odpisałam zanim przeczytałam ustawę, jestem w trakcie. Dziękuję za link i informacje.

Powrót