czy to podlega prawu?

• Autor wątku Autor wątku ewel123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewel123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
czy uzycie zwrotu do kogos na jego blogu, w komentarzach moderowanych : ''jestes brzydki jak płaz'' jest karalne? czy to np zniewaga ? czy ktos moze isc z tym na policje aby dowiedziec sie kto nazawal go brzydkim koniem, brzydkim plazem czy szpetna kaczka...?

To takie jeszcze dość grzeczne sformułowania jak na dzisiejsze czasy...motyla noga..kurcze pióro:)

Swoją drogą salamandra plamista jest b.ładna - a płaz przecież :)

Pytałaś się o to samo wczoraj. Bez obrazy, ale takie zwroty to raczej dominowały w przedszkolu, a osoba poważna weźmie to za żart.

Znieważenie określone w Art. 216. § 2 KK - musi być dokonane przy użyciu środków masowej komunikacji, ten warunek jest spełniony (Internet), czynność musi być wykonana tak aby było pewne, że wiadomość dotrze do adresata (osoby znieważanej), również spełnione, a sam fakt znieważenia zależy od subiektywnej oceny osoby znieważanej - jeżeli określenie komunikat "jesteś brzydki jak płaz" zostanie odebrany jako znieważenie, można się liczyć z wizytą w sądzie - przestępstwo to jest ścigane z oskarżenia prywatnego.

Pozdrawiam :cool;

Moim zdaniem takie porównanie nie wyczerpuje znamion zniewagi. Porównanie kogoś do płaza nie jest ubliżeniem. jeśli to już można by się doszukiwać naruszenia dóbr osobistych.

Zależy od subiektywnej oceny znieważonego. Skoro określenie "ty gadzie" może być znieważeniem, to czemu nie "ty płazie" ;)

Pozdrawiam :cool:

A np. ty ptaku? Znieważa? Ty rybo? Ty roślino nagonasienna? To ostatnie nawet mi się podoba ;) .

demagogia napisał:
A np. ty ptaku? Znieważa? Ty rybo? Ty roślino nagonasienna? To ostatnie nawet mi się podoba ;) .

ale jakby cię sie do ciebie zwróono - "ty świnio" uważasz że byłabyś zachwycona.? ;) a przecież świania to wbrew pozorom takie pożyteczne zwierzę..:)

Urodziłam się w roku świni (częściej spotyka się nazwę: dzik, żeby polityczniej było). :)

Powrót