Czy to próba wyłudzenia?

• Autor wątku Autor wątku brelok
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

brelok

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Otrzymałem dzisiaj wezwanie do zapłaty od firmy ubezpieczeniowej. Napisano w nim, że zalegam ze spłatą raty ubezpieczenia w kwocie 200 zł, a której termin zapłaty minął w kwietniu tego roku. Znalazłem dowód wpłaty i po wykonaniu telefonu do firmy ubezpieczeniowej zostałem poproszony o przesłanie faksem tego kwitu. Pojechałem więc na pocztę i przesłałem faksem dokument na podany przez Panią wierzycielkę numer. Oddzwoniono do mnie, przeproszono i poinformowano, że sprawę mogę uznać za zamkniętą.

Co jeśli nie miałbym zachowanego dowodu wpłaty?

Moje pytanie: Czy firma ubezpieczeniowa ma prawo wysłać wezwanie do zapłaty kiedy tylko ma na to ochotę? Nie sprawdzając swoich akt? Dlaczego ja mam płacić za ich bałagan w papierkach?

A może firma ubezpieczeniowa w ten sposób próbuje wyłudzić pieniądze? Wyślą 1000 wezwań do zapłaty i niech co 5-ta osoba z różnych powodów nie ma dowodu wpłaty(wyrzuci, zgubi, wypierze) to firma za darmo i ponownie dostaje 40.000 zł

Czy coś powinienem zrobić? Czy po prostu takie rzeczy się zdarzają i dowody wpłaty należy trzymać do końca życia?

Ostatnia edycja:
Dokonując wpłat należy trzymać potwierdzenia dla własnego bezpieczeństwa. Wysłanie takiego monitu jak opisujesz może wynikać z różnych faktów: błąd człowieka, błąd przy księgowaniu, błąd przy przelewie, czasem zapomina się o przelewie. Czy to próba wyłudzenia?? Nie. Sprawę wyjaśniłaś - firma przyjęła wyjaśnienie.
Na pytanie ile czasu należy trzymać takie potwierdzenia nie odpowiem, bo nie pamiętam.

Dużo zależy od rodzaju ubezpieczenia, czego On dotyczy. Czy to OC komunikacyjne, z tytułu prowadzonej działalności gosp, itd a może dobrowolne na życie, albo domu czy mieszkania itp. Niektóre dobrowolne ubezpieczenia wygasają w momencie nieopłacenia składki po 30 dniach, takie informację są zapisane w umowie i OWU. Inne mogę prowadzić do poważnych konsekwencji finansowych, jeśli nie opłacimy ustalonych składek do końca. Najlepiej opłacać tego typu rzeczy za pośrednictwem przelewu internetowego, mamy dostęp do swojego konta bez ograniczeń a także do historii przelewów. Dodatkowo taki przelew jest o wiele szybciej księgowany niż opłata np na Poczcie.

Powrót