Czy to publikacja?

• Autor wątku Autor wątku pwp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pwp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!
To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Często wysyłam moje utwory na konkursy poetyckie, jednak mam problem z jednoznczną interpretacją regulaminu. Chodzi mi o popularny zapis:

Teksty nie mogą być wcześniej publikowane i nagradzane w innych konkursach.

I stąd moje dwa pytania:
1. Czy teksty publikowane w Internecie (przykładowo umieszczone na stronie autorskiej lub w portalu poetyckim) można uznać za publikowane, czy chodzi tu o pubikacje zwarte (w tomikach pokonkursowych, autorskich, broszurach)?
2. Czy teksty które otrzymały wyróżnienie uznaje się za nagradzane, czy nie? Formalnie nie zdobyły przecież, żadnego miejsca.
3. Wyobraźmy sobie sytuację, że jednego dnia wysyłam te same teksty na 3 różne konkursy. Przy ogłoszeniu wyników pierwszego okazuje się że tekst jest wyróżniony (bądź nagrodzony)? Czy unieważnia to go w dwóch następnych? W momencie zgłaszania, nie był on nagradzany więc spełniał punkty regulaminu.

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi

Witam,

Ad.1. Kwestia dyskusyjna. Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych (dalej upaipp) - Art. 6.1. mówi o zwielokrotnianiu egzemplarzy utworu w sensie 'egzemplarzy materialnych' - zaś w Internecie mamy do czynienia wyłącznie z wersją cyfrową danego utworu. Więc bezpośrednio patrząc - to nie. Ale to właściwie sprawa interpretacji, bo w końcu na każdym ekranie jest inny 'elektroniczny egzemplarz'... Piszący zaś te regulaminy, prawdopodobnie, albo w ogóle nie myśleli o możliwości zamieszczania prac w Internecie (czyli publikacja tylko 'materialne egzemplarze') - albo pod hasłem 'publikacji' mieli na myśli rozpowszechnianie w dowolnej formie - pytanie do nich.
Ja rozumiałbym ten zapis raczej jako wystąpienie faktu publicznego rozpowszechnienia danego utworu, niezależnie od medium, czyli chodziłoby o to, że utwory kierowane na konkurs są nowe, oryginalne i nikomu wcześniej nieznane, czyli 'nieopublikowane'.

Ad.2. Znowuż zapewne będzie to kwestią interpretacji. Proszę zauważyć,ze w ogólności nagroda to forma wyróżnienia utworu, zaś wyróżnienie to forma nagrody, jedynie o mniejszym znaczeniu... vide, np. http://sjp.pwn.pl Tak więc, dla mnie jest to równoznaczne.

Ad.2. to już wygląda na całkowicie indywidualną kwestię, zależną od konkretnej sytuacji, zwłaszcza, jeśli regulamin nie zabrania jednoczesnego zgłaszania utworu na inny konkurs. Tu bym raczej zwrócił uwagę nie na kwestie samego nagradzania, ale na rozpowszechnianie (udostępniania) utworu - bo, co się stanie w momencie, kiedy jeden z konkursów będzie przykładowo bez publicznej prezentacji zgłoszonych utworów, a drugi będzie takową czynił?

Powrót