Czy to tylko pomówienie?

• Autor wątku Autor wątku Ollek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Ollek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Mam kłopot z sąsiadem. Otóż od jakiegoś czasu, gdy tylko widzi mnie lub kogoś z mojej rodziny woła "złodziej", ostatnio zrobił taką tablicę z napisem "złodziej..." i namalowanymi strzałkami, które pokazują na mój dom i powiesił ją na swojej posesji pod moim oknem. Nie mam i nikt z mojej rodziny nie ma żadnego (skazującego) wyroku ani za kradzież ani za nic innego. Sprawę zgłosiłem do prokuratury i czekam na rozwój sytuacji. Chciałbym się dowiedzieć, czy poza pomówieniem tj. art 212 kk, znalazłby się jeszcze jakiś inny art. na tego rodzaju czyny? Przede wszystkim chciałbym, żeby ta tablica znikła jak najszybciej i czy w związku z tym, złożyć osobne zawiadomienie na policję, która może mogła by jakoś zabrać (zabezpieczyć) tablicę? Proszę o radę, z góry dziękuję.

Istnieje jeszcze droga cywilna. Na podstawie art. 23. i 24. kodeksu cywilnego, które gwarantują ochronę dóbr osobistych człowieka.

Dziękuję za odpowiedź.
Pozew cywilny biorę pod uwagę raczej w ostateczności.

Mam dodatkowe pytania.

1. Czy czyn taki można by zakwalifikować jako psychiczne znęcanie się (art. 207 kk)?

2. Nie wiem w jakim czasie zareaguje policja (jeśli zareaguje), więc zastanawiam się czy samemu nie zabrać tej tablicy?
Jakie mogą być konsekwencje takiego czynu?

Powrót