czy to włamanie?

• Autor wątku Autor wątku bachurek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bachurek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Po śmierci mamy sąd wydał orzeczenie stwierdzenie nabycia spadku, ja i siostra dziedziczymy w częściach równych. Przedmiotem spadku jest mieszkanie ze spółdzielczym prawem własności. Złożyłam wniosek o dział spadku w sądzie, gdyż nie mam możliwości polubownego dogadania się z siostrą. We wniosku proponuję żeby mieszkanie było moją własnością, a połowę wartosci mieszkania spłacę siostrze. Od kilku tygodni zamieszkuję w tym mieszkaniu, jestem w nim zameldowana. Moja siostra kilkakrotnie pod moja nieobecność wyłamała zamki, niszcząc drzwi i ościeżnicę, kradnie moje rzeczy, zabrała też rzeczy pozostałe po mamie, cenne pamiatki rodzinne, a potem kłamie, że niczego nie zabrała. Wzywana policja nie reaguje, bo siostra twierdzi, że jest współwłaścicielem i ma prawo. Czy rzeczywiście tak jest, że jako współwłaściciel ma prawo niszczyć i zabierać rzeczy. Ona nie zgadza się żebym ja tu mieszkała, chociaż sama nie chce mieszkać w tym mieszkaniu, bo ma dwa domy i dwa mieszkania.

obaj wspołwłaściciele mają równe prawa do swojej własności...

każdy ma prawo zniszczyć swoją rzecz.... , (nie swojej rzeczy nie moze...), o ile siostra niszczy twoje rzeczy możesz złożyc stosowne zawiadomienie...

to ze siostra ma dwa domy i ma gdzie mieszkac nie ma nic do rzeczy...- i nie oznacza ,ze nie ma ona prawa do tego mieszkania... prawo nie zabrania posiadania kilku czy kilkunastu domów (nieruchomosci)

Powrót