Czy to wszystko prawda? Kilka pytań o przeszukaniu mojej osoby.

• Autor wątku Autor wątku series
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

series

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Czy to wszystko tutaj to prawda? czy ktoś coś przekoloryzował? bo znalazłem to na jednym ze społecznych portali i się zastanawiam.

"Pamiętajmy że to policja jest dla nas, a nie my dla policji (w końcu utrzymujemy ich z podatków)
Wyzwiskami i chamstwem nic nie zdziałamy wiec potraktujmy ich, ich własną bronią: np. ustawami.
Tak wiec gdy policjant podchodzi do was i mówi najczęściej: "dzień dobry Policja, proszę o wyciągniecie dowodu tożsamości itp." i każe wam się wylegitymować. To pierwszy hak na nich już jest, gdyż policja...nt ma obowiązek przedstawić pierwszy swoje imię, nazwisko, stopień oraz numer służbowy. także mówcie do policji tak jak ona do was "dzień dobry, nie znam pan ustawy o policji? nie ładnie, proszę o pana imię nazwisko, stopień i numer służbowy odznaki, bo po pierwsze nie wiem czy pan jest policjantem czy jakimś przebierańcem a po drugie potrzebuje pana danych żeby złożyć skargę na przeszukanie i zatrzymanie mnie."(przy przeszukaniu zawsze żądajcie Protokołu kontroli osobistej) Grunt to pokazać policjantowi że nie jesteś jakimś łbem krzyczącym bezmyślnie HWDP na ulicach, tylko myślącym człowiekiem który może zaszkodzić świetlistej karierze danego policjanta. Ilu z was złożyło skargi na policje? he? nikt? może są nieliczni...dlatego oni tak bezkarnie się czują zapisując ich dane oni zdają sobie już sprawę że np. mają do czynienia z jakimś studentem prawa i każdy ich błąd może kosztować skargę do ich komendanta przed którym będą musieli się tłumaczyć, poza tym każda skarga będzie w kartotece każdego policjanta co może źle wpływać na jego przyszłą karierę. Pamiętajcie że jeśli macie grama, dwa, trzy w jednym woreczku nie podzielone na własny użytek....psy po dołku i przeszukaniu Waszych mieszkań (bo tego się nie uniknie) muszą was wypuścić a sąd MUSI umorzyć wam postępowanie! Nieważne co by gadała policja czy prokurator(będą straszyć 3 miesięcznym aresztem, będą wmawiać Ci że Twoi znajomi Cię podpierniczyli policji itp. itd. mają wiele gestapowskich metod)....oni zawsze kłamią byś podkablował znajomych i poddał się dobrowolnie karze...co podwyższa statystyki skuteczności naszych organów ścigania (jest przestępstwo > jest sprawca > jest dowód = sprawa łatwa i przyjemna ). Pamiętajcie że chroni nas konstytucja.... jeśli prokurator czy policjant powie wam że: " no przykro mi ale marihuana w Polsce jest nielegalna a prawo jest prawem" to można wyśmiać taką wypowiedz i powiedzieć że "nie stanowi przestępstwa czyn zakazany którego szkodliwość społeczna jest znikoma" i wszystko.... trawkę miałeś dla siebie, nikomu nie udzielałeś, nikogo nie częstowałeś" to że miałeś ją w kieszeni nikomu nie wyrządza krzywdy i jest znikomą szkodliwością społeczną"

Najbardziej ciekawi mnie fragment "(przy przeszukaniu zawsze żądajcie Protokołu kontroli osobistej)". Taki protokół o przeszukaniu policjant powinien wypisać przed przeszukaniem mnie czy po? Mam prawo nie zgodzić się na przeszukanie jeśli nie otrzymam tego protokołu? Czy do przeszukania zalicza się np, to że każde mi wyciągnąć wszystko z kieszeni? Mogę odmówić wyjęcia telefonu z kieszeni czy muszę zrobić to jak mi będzie kazał? :)

To kilka pytań które mnie na prawdę interesują.
Jeśli ktoś się zaciekawi tematem i będzie chętny mi odpowiedzieć na jeszcze kilka innych, to chętnie je zadam. :)

Protokół zawsze wypisuje się po ,a nigdy przed...:)

Ponadto znów jak większość mylisz kontrolę osobistą z przeszukaniem... poczytaj o jednym i drugim bo mi się juz nie chce po raz kolejny wyjaśniać w kółko tego samego...

Niestety wiele tez z tego teksu jest do obalenia. Pozwolę sobie zacząć najpierw mniej merytorycznie.
"Pamiętajmy że to policja jest dla nas, a nie my dla policji (w końcu utrzymujemy ich z podatków)
Policjant również płaci podatki - takie same. Policja została stworzona do ochrony bezpieczeństwa ludzi oraz do utrzymywania bezpieczeństwa i porządku publicznego, a nie do wykonywania poleceń podatników ("nie dla ludzi"), więc nie należy rozpatrywać tego w kategoriach "dla nas".
dzień dobry, nie znam pan ustawy o policji? nie ładnie, proszę o pana imię nazwisko, stopień i numer służbowy odznaki, bo po pierwsze nie wiem czy pan jest policjantem czy jakimś przebierańcem a po drugie potrzebuje pana danych żeby złożyć skargę na przeszukanie i zatrzymanie mnie."
Podstawowe zasady kulturalnej rozmowy sugerują aby nie rozpoczynać jej od postawy roszczeniowej. Takie aroganckie zachowanie może wzbudzić złość w drugiej stronie, co na pewno utrudni, często rutynowe, czynności. Jeśli funkcjonariusz nie będzie opanowany, to taka osoba samemu stwarza się dodatkowe problemy.
jeśli prokurator czy policjant powie wam że: " no przykro mi ale marihuana w Polsce jest nielegalna a prawo jest prawem" to można wyśmiać taką wypowiedz i powiedzieć że "nie stanowi przestępstwa czyn zakazany którego szkodliwość społeczna jest znikoma"
"Wyśmianie" prokuratora (nota bene prawnika/karnistę, po aplikacji i asesurze) przez osobę, która powołuje się na znikomą szkodliwość społeczną jest wyjątkowo... zaskakujące (i która sama zapewne ma o tym małe pojęcie). To właśnie prokurator wstępnie, a ewentualnie potem sąd decyduje o nie wszczęciu/umorzeniu postępowania/uniewinnieniu na tej podstawie tej przesłanki.
Najbardziej ciekawi mnie fragment "(przy przeszukaniu zawsze żądajcie Protokołu kontroli osobistej)".
W tym jednym zdaniu jest dość znaczny błąd. Należy odróżnić przeszukanie, które jest czynnością procesową od kontroli osobistej, która przysługuje policji na podstawie art. 15 ust. 1 pkt. 5 (a skonkretyzowane w rozporządzeniu Rady Ministrów w sprawie sposobu postępowania przy wykonywaniu niektórych uprawnień policjantów; Dz.U.2005.141.1186).
Taki protokół o przeszukaniu policjant powinien wypisać przed przeszukaniem mnie czy po?
Rozumiem, że chodzi o kontrolę osobistą (nie przeszukanie).
Przepis prawny:
§ 18. 1. Policjant dokumentuje czynności służbowe, o których mowa w § 16 i 17, w notatniku służbowym, określając datę, czas, miejsce i przyczynę ich przeprowadzenia oraz dane dotyczące osób objętych czynnościami i w nich uczestniczących, a także rodzaj i wynik czynności.
2. Na żądanie osoby poddanej kontroli osobistej albo przedstawiciela właściciela, przewoźnika, spedytora lub agenta morskiego policjant sporządza protokół z przeprowadzonych czynności, którego wzór określa załącznik nr 4 do rozporządzenia.

Protokół jest dokumentem, w którym stwierdza się przeprowadzone czynności i ewentualne wnioski z nich wynikające. Oznacza to, że nie można napisać o kontroli przed jej dokonaniem.
Mam prawo nie zgodzić się na przeszukanie jeśli nie otrzymam tego protokołu?
Tak jak powyżej napisałem - protokół jest "po" kontroli.
Czy do przeszukania zalicza się np, to że każde mi wyciągnąć wszystko z kieszeni?
Przypominam o odróżnieniu przeszukania od kontroli osobistej. Skupię się na kontroli.
Przepis prawny:
§ 16. 1. Policjant przy przeprowadzaniu kontroli osobistej wykonuje kolejno następujące czynności:
1) określone w § 2 ust. 1 lub 2;
2) sprawdza zawartość odzieży osoby kontrolowanej i przedmioty, które znajdują się na jej ciele, nie odsłaniając przykrytej odzieżą powierzchni ciała;
3) sprawdza zawartość podręcznego bagażu oraz innych przedmiotów, które posiada przy sobie osoba kontrolowana;
4) odbiera osobie kontrolowanej posiadaną broń lub inne niebezpieczne przedmioty mogące służyć do popełnienia przestępstwa lub wykroczenia albo przedmioty mogące stanowić dowody w postępowaniu lub podlegające przepadkowi;
5) legitymuje osobę kontrolowaną.

Mogę odmówić wyjęcia telefonu z kieszeni czy muszę zrobić to jak mi będzie kazał?
Nie można tego odmówić, na co wskazuje ww. § 16 rozporządzenia.

Jestem otwarty na kolejne pytania.

Mógłby ktoś dokładnie opisać czym różni się kontrola osobista od przeszukania ?

Dużym skrótem: przeszukanie to czynność procesowa (w trakcie trwania procesu karnego) i regulowana jest przepisami Kodeksu postępowania karnego. Polega na przeszukaniu pomieszczeń, środków transportu lub miejsc otwartych czy też osoby, jej odzieży i podręcznych przedmiotów, a organy, które dokonują tej czynności muszą mieć na względzie, że może nastąpić ona jedynie wtedy, gdy istnieją uzasadnione podstawy do przypuszczenia, że osoba podejrzana/oskarżony lub wskazane rzeczy znajdują się w miejscu przeszukiwanym (art. 219 § 1 i § 2). Obowiązkowy protokół.

Kontrola osobista lub przeglądanie bagaży i sprawdzanie ładunku (np. na lotniskach), odbywa się na podstawie innych przepisów (o Policji, ABW, AW) i są to działania operacyjne. Dokonuje się ich w razie istnienia uzasadnionego podejrzenia popełnienia czynu zabronionego pod groźbą kary (ustawa o Policji i ABW) lub uzasadnionego podejrzenia przestępstwa (CBA). Dokumentuje się dopiero na żądanie osoby kontrolowanej albo przedstawiciela właściciela, przewoźnika, spedytora lub agenta morskiego (w przeciwnym razie - tylko w notatniku).

Ostatnia edycja:
Przede wszystkim nie szukajcie dziury w całym i nie traktujcie za każdym razem policjanta jako wroga, z którym koniecznie trzeba walczyć i najlepiej go zniszczyć wszelkimi ustawami, przepisami itd. Jeżeli nie masz nic na sumieniu - poddaj się wszystkim kontrolą, prośbą .. policjanta, tak aby udowodnić mu, że nie zagrażasz bezpieczeństwu swojemu ani bezpieczeństwu innych. Na tym między innymi polega jego praca. :)

wow...- człowiek uczy się cale życie - od kiedy to kontrola osobista to działania operacyjne...?? :)-- bzdura.....

Od przeszukania jako procesowej czynności dowodowej należy odróżnić tzw. kontrolę osobistą i przeglądanie bagaży lub sprawdzanie ładunku, dopuszczalne w ramach działań operacyjnych m.in. Policji (...), a objęte zakresem działań wykrywczych i zapobiegających tych organów.
J. Tylman, T. Grzegorczyk, „Polskie postępowanie karne”, Warszawa 2009, Nb 1225.
Wiem, że stanowisko Policji jest takie, że kontrolę osobistą zalicza się do czynności administracyjno-porządkowych ale doktryna tego stanowiska nie podziela (i ja również.). Jednakże dla autora wątku, spory doktrynalne nie będą miały znaczenia.

Ostatnia edycja:
mylisz działania operacyjne z czynnością dokonywaną w ramach tych działań ..... to że ja w takcie wykonywania czynności operacyjnych pójdę np. do WC nie oznacza że moje pójście do WC jest czynnością operacyjną...

to że coś jest dopuszczalne w ramach działań operacyjnych nie oznacza że jest czynnością operacyjną...

Pozwolę się nie zgodzić. Skoro czynność kontroli osobistej i przeglądania bagaży lub sprawdzania ładunku mieści się w działaniach operacyjnych - to są to działania operacyjne (uogólniając). Porównywanie tego do czynności zupełnie niezwiązanych (wyjście do WC) jest argumentem nieprzemawiającym.

Działania operacyjne, praca operacyjna, czynności operacyjne, metody operacyjne czy też właśnie czynności operacyjno-rozpoznawcze (a taką czynnością jest kontrola osobista) w literaturze stosuje się zamiennie (tak L. Schaff, O niektórych problemach dotyczących zakresu postępowania przygotowawczego, Nowe Prawo 1957, Nr 12, s. 130; B. Kowalczyk, Czynności operacyjno-rozpoznawcze, Edukacja prawnicza, 2010, nr 3). Skoro kontrola osobista dokonywana jest w ramach działań operacyjnych - to jest działaniem operacyjnym. Oczywiście pogląd ten może być negowany - ale jakie to ma znaczenie w praktyce?

Ostatnia edycja:
dalej nie rozumiesz... to że coś może być dokonywane w danym momencie, w ramach czynności operacyjnych nie przesądza z góry że zawsze jest czynnością operacyjną...

Proszę mi nie imputować "nie zrozumienia" bo wyraźnie zaznaczyłem, że nie o wiedzę tu chodzi tylko i niepodzielanie poglądu. Rozumiem, co Pan ma na względzie - ale ja tego poglądu nie podzielam (jak i przedstawieni przeze mnie autorzy). Dalsza dyskusja jest jałowa.

Ostatnia edycja:
poczytaj jeszcze w jaki sposób dokumentuje się wykonywanie czynności operacyjnych, w jaki sposób i gdzie dokumentuje się wykonanie czynności kontroli osobistej osoby , gdzie trzyma materiały z wykonywanych czynności tych i tych ,a może wtedy sam zrozumiesz że wypisujesz bzdury... ale masz rację dyskusja z kims kto nie ma o tym pojęcia jest jałowa...

Powrót