czy to wyłudzenie

• Autor wątku Autor wątku gienek85
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gienek85

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam.
Moja sytuacja wydaje się beznadziejna pożyczyłem mojemu byłemu współlokatorowi sporą kwotę pieniężną, jak się pewnie domyślacie mam problem z odzyskaniem pieniążków. Nie mam żadnego potwierdzenia że pożyczyłem mu tą kasę. drobną kwotę ok. 400 zł pożyczył mu mój obecny współlokator.Czy te w/w można zakwalifikować jako wyłudzenie czy są jakieś szanse na odzyskanie tych pieniążków na drodze prawnej. Będę wdzięczny za jakieś informacje. Pozdrawiam

Bardziej to nie wywiązanie się z umowy pożyczki, niż wyłudzenie. Wyslij mu przedsądowe wezwanie do zwrotu pożyczki.

ale problem w tym że on mi nic nie podpisywał pożyczyłem mu te pieniądze na tzw. gębę. co mogę zrobić żeby mógł odzyskać pieniądze

Do 500 zł nie trzeba umowy pisemnej.

Powyżej 500 PLN też nie trzeba żeby umowa była ważna, tylko bez umowy nie można się w sądzie powołać na zeznania świadków :(

Odpowiedź już dostałeś ... wezwanie do zwrotu należności pod rygorem skierowania sprawy na drogę sądową w celu egzekucji komorniczej. Wysyłasz list za potwierdzeniem odbioru: podajesz kwotę / konto / termin ... i czekasz, a na brak reakcji reagujesz spełnieniem obietnicy :)

Pozdrawiam :cool:

dzięki za rade na pewno z niej skorzystam. czy taki wzór mogę ściągnąć z internetu?

problem jest taki że to jest dosyć duża kwota ok.18 tys i cały czas rośnie bo ja spłacam za niego część kredytu

Nie ma co ściągać, napisz te 3 zdania i też będzie dobrze.
Wezwanie do zapłaty (źródło: codziennikprawny.pl)

Grim Reaper, a jak wyglada taka sprawa o pozyczke powyzej 500 zł. Świadkowie odpadaja, czyli sąd opiera się wyłacznie na zeznaniach stron?
Znajoma kiedys pozyczyla 1500 zl przyjacielowi, nie oddał, wchodzic na droge sądowa z nim nie chce z pewnych wzgledów osobistych, zreszta obawia się, ze on wszystkiego sie wyprze. Umowy brak.

Przepis prawny:
Kodeks Cywilny

Art. 74.
§ 1. Zastrzeżenie formy pisemnej bez rygoru nieważności ma ten skutek, że w razie niezachowania zastrzeżonej formy nie jest w sporze dopuszczalny dowód ze świadków ani dowód z przesłuchania stron na fakt dokonania czynności. Przepisu tego nie stosuje się, gdy zachowanie formy pisemnej jest zastrzeżone jedynie dla wywołania określonych skutków czynności prawnej.
§ 2. Jednakże mimo niezachowania formy pisemnej przewidzianej dla celów dowodowych, dowód ze świadków lub dowód z przesłuchania stron jest dopuszczalny, jeżeli obie strony wyrażą na to zgodę, jeżeli żąda tego konsument w sporze z przedsiębiorcą albo jeżeli fakt dokonania czynności prawnej będzie uprawdopodobniony za pomocą pisma.
§ 3. Przepisów o formie pisemnej przewidzianej dla celów dowodowych nie stosuje się do czynności prawnych w stosunkach między przedsiębiorcami.
Na dowodach niebędących zeznaniami ani świadków ani stron. W przypadku barku umowy, dobrze jest mieć np. potwierdzenie przelewu z odpowiednim tytułem, etc.

Jezeli ktoś przekazuje kase z ręki do ręki, to jest w kropce.... :(

Chyba, że strony się zgodzą na dowód z przesłuchania stron :)
Dlatego lepiej przelewać warunki na papier ... przecież to trwa chwilę.

Dokładnie, masz rację, lepiej miec wszystko na papierze. Kolezanka nie pomyslala, no bo to "bliski przyjaciel", odda na pewno:( Pozdrawiam.

witam co powinien zawierać wniosek do sądu z tytułu sprawy cywilnej chodzi o nie wywiazanie sie ze spłaty pozyczki

Powrót