Czy to wystarczająca odpowiedź sklepu w sprawie rękojmi

• Autor wątku Autor wątku BeLegal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BeLegal

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Dzień dobry,
Oddałem sprzęt do sklepu w ramach rękojmi, ze względu na problem z działaniem jednej z zasadniczych funkcji.
Otrzymałem odpowiedź, gdzie znalazło się zdanie:
"(...) jeśli podane wady zostaną potwierdzone przez profesjonalne centrum serwisowe, a przy tym nie będą stwierdzone żadne uszkodzenia powstałe w wyniku nieprawidłowej eksploatacji, Sprzedawca skorzysta z uprawnienia ustawowego i towar naprawi lub wymieni na wolny od wad.", a także kluczowe:
"Na tym etapie wniesione żądanie nie może zostać uwzględnione."

Czy powyższe zdanie mogę rozumieć jako wystarczające ustosunkowanie sprzedawcy do mojej reklamacji się w myśl art. 561.5 KC? Z treści maila wynika bowiem, że sprzęt został przekazany do zewnętrznego centrum serwisowego.

Dziękuję za informację.

Oddałem sprzęt do sklepu w ramach rękojmi
1. Kiedy go kupiłeś?
2. Kiedy zgłosiłeś wadę?
3. Kiedy sklep ustosunkował się do reklamacji?
4. Czego żądałeś?

P.S. Sprzedawca nie ma prawa "zawiesić" i "uzależnić" reklamacji od decyzji innych podmiotów. Nie może też "odmówić", ale wysłać przedmiot do jakiejś dalszej "analizy". Jeśli uznasz to za odmowę to możesz żądać niezwłocznego oddania tej rzeczy.

1. Kupiłem w kwietniu tego roku
2. Zgłosiłem awarię pod koniec listopada
3. Sklep ustosunkował się po około tygodniu od otrzymania przeze mnie przedmiotu
4. Wymiany na wolny od wad

W całej sytuacji chodzi o to, że wydaje mi się, że sklep powyższym zdaniem:
niejako "przedłużył" sobie termin rozpatrywanie mojej reklamacji. Zastanawiam się, czy to legalna praktyka.

Moim zdaniem należy uznać za odmowę i zażądać zwrotu przedmiotu. Sprzedawca nie ma prawa do "przedłużania" terminu odpowiedzi takim stanowiskiem w przypadku rękojmi. Proponuję rozważyć oddanie rzeczy rzeczoznawcy do oceny wady i ponowna reklamacja, z żądaniem pokrycia kosztów rzeczoznawcy. Jeśli jesteś konsumentem w rozumieniu art. 22[1] kc to dodatkowo Rzecznik Praw Konsumenta pomoże.

Powrót