CZY TO ZGODNE Z PRAWEM JAK POLICJANT ........

• Autor wątku Autor wątku vertone
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vertone

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
witam :)

MAM takie pytanie i zastanawiam się czy to zgodne z prawem .

Problem polega na tym ze pewna osoba ma znajomego policjanta i czy ten policjant może sprawdzić czy byłem karany i powiedzieć to (za co itp)
tej drugiej osobie :what: :what: :what:

czy to zgodne z prawem

z góry dziekuję

ten policjant nie ma dostępu do Krajowego Rejestru Karnego...tylko ma dostęp do punktów karnych.

Policjant ma taką możliwość, lecz sprawdzenie takie musi być udokumentowane.

czyli ta osoba nie może sie dowiedzieć o mnie nic na policji

a co jezeli sprawdzi ten policjant moje dane itp i opowie temu znajomemu o mnie i nie udokumentuje tego ze sprawdził czy ja mogę w tedy coś zdziałać przeciwko temu policjantowi ???????????

dzięki bardzo za odpowiedz

pozdr

jeśli ktoś.... coś.... sprawdza zawsze jest to odnotowane ponieważ automatycznie robi to system...

Markiz32 napisał:
jeśli ktoś.... coś.... sprawdza zawsze jest to odnotowane ponieważ automatycznie robi to system...

ok już wrzystko wiem po co ten nerwy :ok:
pozdro :beer:

Markiz32 napisał:
?a kto sie denerwuje?

sorka to ja jestem zdenerwowany bo pewna osoba chce sie dowiedzieć czy byłem karany i chce skorzystać ze znajomości na psach ups to znaczy na policji

ale na to wychodzi że mu to nic nie da :)

jeszcze raz dzięki za pomoc

no bez przesady. Co z tego, że system zaloguje sprawdzanie? Samo logowanie jeszcze przed niczym nie powstrzyma.

Jedyny zysk z tego jest taki, że jak już się dowie to będziesz mógł złożyć doniesienie i będą mogli sprawdzić kto to Cię w bazach wyszukiwał...

Adam33 napisał:
Policjant ma taką możliwość, lecz sprawdzenie takie musi być udokumentowane.

ciekawe gdzie Policja ma dostęp do KRK? z tego co wiem to żądamy kk z sądu lub prokuratury...

No ale policja ma dostęp do wielu innych rejestrów / kartotek (prowadzonych przez siebie) przecież... :what:

Policja nie ma bezpośredniego dostępu do KRK ,ale w sprawach np. w trybie przyspieszonym to przesyłają te dane w ciagu ok. 1-2 h (przynajmniej ostatnio)....

Niuans ale w KSIP czy KCIK nie ma tych informacji które są w KRK... sa trochę inne...:)

A gdzie ja napisałem, że są takie same.? :wink:

Decyzja nr 726 Komendanta Głównego Policji z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie funkcjonowania centralnych zbiorów danych tworzących Krajowy System Informacyjny Policji napisał:
Na podstawie § 4 ust. 1 rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 21 lutego 2005r. w sprawie przetwarzania przez Policję danych osobowych w celach wykrywczych lub identyfikacyjnych (Dz.U. Nr 32, poz.313) postanawia się, co następuje:

§ 1.

1. Krajowy System Informacyjny Policji, zwany dalej ?KSIP?, jest funkcjonującym od dnia 1 stycznia 2003 r. systemem informacyjnym stanowiącym zestaw powiązanych ze sobą centralnych zbiorów danych, zawierających informacje o:
1) wydarzeniach będących:
a) przestępstwami ściganymi z oskarżenia publicznego,
b) wykroczeniami popełnianymi w ruchu drogowym,
c) zdarzeniami podlegającymi określonemu w odrębnych przepisach Komendanta Głównego Policji obowiązkowi rejestracji w aplikacji o nazwie ?Biuletyn KSIP?;
2) osobach fizycznych:
a) podejrzanych o popełnienie przestępstw ściganych z oskarżenia publicznego, z zastrzeżeniem ust.3,
b) nieletnich dopuszczających się czynów zabronionych przez ustawę jako przestępstwa ścigane z oskarżenia publicznego,
c) o nieustalonej tożsamości lub usiłujących ukryć swoją tożsamość,
d) poszukiwanych;
3) rzeczach (przedmiotach) związanych z wydarzeniami, o których mowa w pkt 1;
4) osobach prawnych i jednostkach organizacyjnych nie posiadających osobowości prawnej,jeżeli ich funkcjonowanie ma związek z osobami, o których mowa w pkt 2.

ZARZĄDZENIE NR 6 KOMENDANTA GŁÓWNEGO POLICJI z dnia 16 maja 2002 r. w sprawie uzyskiwania napisał:
§ 20

1. Informacje zgromadzone w policyjnych zbiorach podlegają weryfikacji w celu określenia przydatności do realizacji ustawowych zadań.

2. Informacje, zawierające dane osobowe, weryfikowane są nie rzadziej, niż co 10 lat od chwili uzyskania informacji. Informacje, zawierające dane osobowe zarejestrowane przed wejściem w życie niniejszego zarządzenia, należy zweryfikować nie później, niż przed upływem 10 lat od daty wejścia w życie zarządzenia.
INSTRUKCJA o szczegółowych zasadach prowadzenia zbiorów informacji o zdarzeniach napisał:
Rozdział XI

Weryfikacja i usuwanie informacji ze zbiorów

§ 78. 1. Zarejestrowane w KSIP informacje o przestępstwach i osobach podejrzanych o ich dokonanie podlegają stałej weryfikacji pod kątem ich przydatności do typowania.
2. Zarejestrowane w KSIP informacje, zawierające dane osobowe, weryfikowane są nie rzadziej, niż co 10 lat od chwili uzyskania informacji.
3. Komórka informatyki przekazuje do komórki rejestrującej wykaz identyfikatorów 10-cio letnich rejestracji, o których mowa w ust. 2. Wykaz jest zapytaniem o dalszą przydatność tych informacji do realizacji ustawowych zadań Policji.
4. W przypadku stwierdzenia, że dana informacja nie jest przydatna do realizacji ustawowych zadań Policji, komórka rejestrująca usuwa ją z KSIP.
5. W przypadku informacji o daktyloskopowaniu, fotografowaniu osoby bądź jej kodzie genetycznym komórka rejestrująca powiadamia Centralne Laboratorium Kryminalistyczne KGP o konieczności usunięcia danej informacji ze zbiorów prowadzonych przez to Biuro.

§ 79. 1. Ze zbiorów KSIP usuwane są dane osobowe zawierające informacje o: pochodzeniu rasowym lub etnicznym, poglądach politycznych, przekonaniach religijnych lub filozoficznych, przynależności wyznaniowej, partyjnej lub związkowej oraz danych o stanie zdrowia, nałogach lub życiu seksualnym osoby, która nie została prawomocnie skazana za przestępstwo, w związku z którym została zarejestrowana.
2. Do czasu zapewnienia elektronicznego przepływu informacji między Krajowym Rejestrem Karnym a KSIP dane, o których mowa w ust. 1, komórka rejestrująca, po uzyskaniu z sądu lub prokuratury informacji o prawomocnym:
1)umorzeniu postępowania wobec braku dowodów winy,
2)uniewinnieniu osoby, której dane osobowe zostały zarejestrowane,
niezwłocznie sprawdza, czy zawierają one informacje, o których mowa w ust. 1, a jeżeli tak, usuwa te informacje ze zbiorów.
Reasumując, według Ciebie KSIP "obraca" tylko bieżącymi informacjami :?:

Pozdrawiam

no własnie przytoczone wyżej zarządzenie nie mówi o osobach skazanych...więc Policja ma dostęp tylko do prowadzonych postepowań (a nie rejestru skazanych), a w przypadku kiedy prokurator ma śledztwo własne...Policja nic o tym nie wie. jakby mieli dostęp do rejestru karnego skazanych, nie wysyłali by zapytania o karalność do KRK.

cytując "Policja nie ma bezpośredniego dostępu do KRK ,ale w sprawach np. w trybie przyspieszonym to przesyłają te dane w ciagu ok. 1-2 h (przynajmniej ostatnio)...." - ale w konkretnej sprawie, a nie dla własnego "widzi mi sie", zwłaszcza, że trzeba ze wszystkiego sie rozliczyć.

Do KCIK-u niestety bezpośredniego dostępu Policja nie ma, choć większość zgromadzonych tam informacji to właśnie z KSIP.

Re: Czy to zgodne z prawem jak policjant ........

vertone napisał:
witam :)

MAM takie pytanie i zastanawiam się czy to zgodne z prawem .

Problem polega na tym ze pewna osoba ma znajomego policjanta i czy ten policjant może sprawdzić czy byłem karany i powiedzieć to (za co itp)
tej drugiej osobie :what: :what: :what:

czy to zgodne z prawem

z góry dziekuję

Jasne, ze moze. I w KSIP jest info za co, moze nie koniecznie jest wpis o wyroku. Chociaz ja mam wpis o wyroku. Wystarczy, ze sprawdzal "prewencyjnie" :D

Powrót