Czy to znęcanie psychiczne ?

• Autor wątku Autor wątku matrixowy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matrixowy

Witam Państwa

Moja przyjaciółka wyprowadziła się od nadużywającego alkoholu i wszczynającego awantury męża i planuje w najbliższym czasie złożyć pozew rozwodowy ,wydawałoby się że jest to sytuacja jakich wiele ale dwa dni temu doszło do incydentu , po którym moja przyjaciółka długo nie mogła się otrząsnąć emocjonalnie.
Jako że z małżonkiem byli razem przez ponad 15 lat i mają z tego związku nastoletnią córkę to nadal istnieją między nimi więzy emocjonalne co wykorzystała zręcznie matka owego męża a mianowicie powiadomiła przyjaciółke telefonicze że jej mąż popełnił samobójstwo i zidentyfikowała ona zwłoki ; jako że mąż wcześniej próbował się samookaleczać z czego została sporządzona notatka policyjna a także szantażował że się zabije jeśli jego żona odejdzie , to wiadomość od teściowej wydawała sie wiarygodna aczkolwiek ja tej wiary w to zdarzenie nie dawałem, mimo tego moja przyjaciółka miała poczucie winy że mogła zrobić coś wiecej dla męża i była totalnie zdruzgotana , załamana bo teściowa dawała jej do zrozumienia że to z jej winy on miał to zrobić , nikt chyba nie chciałby być w takowej sytuacji ,przyjaciółka moja cierpiała katusze psychiczne którym towarzyszył ciągły płacz iż jej odejście spowodowało śmierć człowieka.
Po dłuższym czasie teściowa zweryfikowała opowieść że jej syn leży w cieżkim stanie w szpitalu , dopiero wtedy stało się jasnym iż kłamała toteż czy takie zachowanie teściowej można podciągnąc pod znęcanie się psychiczne czy też nie ?

Z góry dziękuje za odpowiedź .

Pozdrawiam

Powrót