T
thepanone
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 39
Czy ubezp. jako bezrobotny kwalifikuje się pod okres przerwy przy ubezpieczeniu dobrowolnym nfz?
Jak ubezpieczyć się dobrowolnie / Załatw sprawę krok po kroku / Dla Pacjenta / Narodowy Fundusz Zdrowia
Chciałbym podpisać umowę dzieło i ubezpieczyć się dobrowolnie. Miałem wieloletnią przerwę bez pracy (w Polsce). Miałem jakiś czas temu status bezrobotnego. Czy ten okres jako ubezpieczony ze statusem bezrobotnego kwalifikuje się pod "przerwa w ubezpieczeniu zdrowotnym i opłacaniu składek wynosiła nieprzerwanie" ?
Jak ubezpieczyć się dobrowolnie / Załatw sprawę krok po kroku / Dla Pacjenta / Narodowy Fundusz Zdrowia
Jeżeli przerwa w ubezpieczeniu zdrowotnym i opłacaniu składek wynosiła nieprzerwanie:
od 3 miesięcy do roku - opłata dodatkowa wynosi 20% dochodów przyjętych jako podstawa wymiaru składki.
powyżej roku do 2 lat - opłata dodatkowa wynosi 50% dochodów przyjętych jako podstawa wymiaru składki.
powyżej 2 lat do 5 lat - opłata dodatkowa wynosi 100% dochodów przyjętych jako podstawa wymiaru składki.
powyżej 5 lat do 10 lat - opłata dodatkowa wynosi 150% dochodów przyjętych jako podstawa wymiaru składki.
powyżej 10 lat - opłata dodatkowa wynosi 200% dochodów przyjętych jako podstawa wymiaru składki.
Chciałbym podpisać umowę dzieło i ubezpieczyć się dobrowolnie. Miałem wieloletnią przerwę bez pracy (w Polsce). Miałem jakiś czas temu status bezrobotnego. Czy ten okres jako ubezpieczony ze statusem bezrobotnego kwalifikuje się pod "przerwa w ubezpieczeniu zdrowotnym i opłacaniu składek wynosiła nieprzerwanie" ?