Czy udostępnianie swojego konta z grami za pieniądze jest legalne?

• Autor wątku Autor wątku Nieletni98
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nieletni98

Użytkownik
Odpowiedzi
129
Tak jak w tytule.

Mam konto z grami.Chciałbym je udostępniać ludziom w zamian za pieniądze.Czy nie łamie to praw autorskich albo jeszcze czegoś innego?

Na pewno będzie naruszeniem regulaminu, a również praw producenta. Możliwe roszczenia cywilnoprawne.

Pytanie też ilu ludziom udostępnisz konto z którego można pobrać/załadować grę. Jeśli więcej niż jednej może pojawić się zarzut piractwa vide konta steam.

maniek6 napisał:
... Proceder polegał na dzieleniu konta w tym wypadku xbox przez co inne osoby mogły pobrać grę. ...
Jak już cokolwiek cytujesz to przeczytaj wcześniej ze zrozumieniem:
...41-latek rozpowszechniał cyfrowe wersje gier za pośrednictwem portalu aukcyjnego. ...
Jeśli nie odróżniasz udostępniania konta od rozpowszechniania gry to daj sobie spokój z FP.

Ostatnia edycja:
Widzę, że usilnie próbujesz mnie na czymś złapać choć nie rozumiesz przestrzeni w której się poruszasz.

Nawet tutaj użytkownik napisał:
Mam konto z grami.Chciałbym je udostępniać ludziom w zamian za pieniądze

Tłumacząc Ci na czym polega usługa "konta z grami" czyli xbox, psn oraz steam to kupując grę w postaci elektronicznej dodaje się ją do "konta".
Następnie gdziekolwiek włączysz konsole będziesz mógł pobrać tę grę. I o takim przypadku mówi artykuł policyjny do którego dałem Ci link.

Teraz rozumiesz, że udostępniając konto z grami pojawił się zarzut rozpowszechniania gry?

Jeśli dalej nie rozumiesz - polecam raz jeszcze bez uprzedzeń wpisać w Internet "Policja steam" a przeczytasz jeden artykuł który pozwoli Ci zrozumieć.

Jak już zrozumiesz i przeczytasz to trzymaj się zasady:
Nie wytykaj innym min.
Tym bardziej nie mając racji.

Ostatnia edycja:
maniek6 napisał:
... polecam raz jeszcze bez uprzedzeń wpisać w Internet "Policja steam"...
Właśnie zrób to sam i poczytaj powoli, dokładnie i ze zrozumieniem.

Przeczytałem, zaglądnąłem również na allegro, zobaczyłem w jaki sposób oferują "owe gry w wersji cyfrowej", na czym polega konto "vip" (dzielone na mniejszą ilość osób żeby nie było problemów z aktywacją gier - jest limit 10 aktywacji gry z jednego konta dziennie).

Dlatego raz jeszcze bardzo Cię proszę albo wskaż gdzie się mylę albo przeczytaj raz jeszcze co wskazałem.
Ewentualnie pozwól wkleić link do odnośnika z analizą prawną sytuacji odnośnie obrotu grami z dzielonych kont.

Naprawdę temat dość głośny, zagłębiłem się w niego dość mocno i wiem o czym mówię.

maniek6 napisał:
... I o takim przypadku mówi artykuł policyjny do którego dałem Ci link. ...
Nie, nie o takim. Przeczytaj dokładnie i ze zrozumieniem.
maniek6 napisał:
... wskaż gdzie się mylę. ...
Rozpowszechnianie. Jeśli już to nie od "sprzedającego" pobiera się klienta gry lecz ze strony dystrybutora.

Ostatnia edycja:
Cóż, pewnie dam Ci szybki pretekst do zbanowania mnie, ale wierzę, że przybliży Ci to sytuację.
Nie, nie o takim. Przeczytaj ze zrozumieniem.
Przeczytałem, tutaj rozwinięcie tematu:***mod***
Wklejam te linki przede wszystkim dla Ciebie, żebyś zrozumiał temat.
Oczywiście możesz porzucić to co Ci wkleiłem, nie czytać tego, ale wierzę, że jesteśmy tu po to by się czegoś dowiedzieć i podzielić się wiedzą.

Proszę o usunięcie linków jak przeczytasz te krótkie artykuły. Jeśli wrócisz i dalej będziesz twierdził, że nie mam racji - odpuszczę bo inaczej już tego wytłumaczyć nie umiem, a na pisanie do rzecznika policji lubelskiej szkoda mi czasu.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
maniek6 napisał:
... Wklejam te linki ...
Równie szybko mógłbym wkleić odnośniki do wypowiedzi medialnych wskazujących na błędną interpretację. Nie czytasz tego co usiłujesz przytaczać, a jeśli już to rób to w połączeniu ze znajomości przepisów prawnych.

Ostatnia edycja:
Ale ja również opowiadam się za tym, że ten zarzut nie ma szans w sądzie.
Niemniej - zarzut się pojawił a do tego się odnosiłem.

może pojawić się zarzut piractwa vide konta steam.

Nie wykręcaj teraz kota ogonem. Nie można czytać doniesień medialnych bezkrytycznie, chyba, że nie zna się obowiązującego prawa.

PS.
Przeczytałem na płocie "pupa". Chciałem pogłaskać i drzazga mi weszła.

Ostatnia edycja:
Nie rozumiem? Widzę, że i tak się nie porozumiemy.
Także kończąc, mówiłem jasno, że zarzut się może pojawić patrząc na sytuację z kontami steam.
Nie odnosiłem się do tego, czy jest zasadny czy nie bo to się okaże na miesiącach - pierwszy AO poszedł do sądu całkiem niedawno.

Widzisz, według mnie nie porozumiemy się dlatego, że nad interpretujesz tekst zamiast skupić się na zdaniach jako twierdzeniach prawdziwych albo fałszywych zgodnie z zasadami logiki.
Potwierdziłem Ci, że moje tezy były prawdziwe pod względem logicznym, a wszystko ponadto to tylko Twoje domysły, że chciałem przekazać coś innego niż naprawdę napisałem.

Niemniej odpuszczam, kto będzie chciał zrozumie.

maniek6 napisał:
... że nad interpretujesz tekst zamiast skupić się na zdaniach jako twierdzeniach prawdziwych albo fałszywych zgodnie z zasadami logiki. ...
Ty posługujesz się doniesieniami prasowymi więc właśnie tę właściwość powinieneś sobie przypisać. Powtórzę, jeśli już podpierasz się nimi to chociaż czytaj je dokładnie i ze zrozumieniem.

Ostatnia edycja:
Przeczytałem, podparłem sie nimi w kwestii "możliwości zaistnienia" zarzutów piractwa.
Taka mozliwosc jest co wystarczajaco wskazałem. Zauważ od czego wyszła rozmowa, nie doszukuj sie stanowiska w zakresie zasadności tylko konkretnie tego co napisałem "możliwości zaistnienia" zarzutów o paserstwo.

W zależności od okoliczności może również zaistnieć możliwość zarzutów oszustwa i tak dalej można sobie domniemywać. Nie rzecz w tym co lecz na jakiej podstawie.

Powrót