Czy umowa została zawarta?

• Autor wątku Autor wątku Vego17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Vego17

Witam!
Pierwszy raz (i najprawdopodobniej ostatni) robiłem zakupy w pewnym sklepie internetowym. W okazyjnej cenie udało mi się zakupić towar, bez wahania przelałem pieniądze i zacząłem czekać. Dostałem po chwili następującą odpowiedź:
Brakujący do wysyłki zamówienia produkt, pozycja 1 , został domówiony, czekamy na potwierdzenie dostępności i terminu dostawy uzupełniającej.
Nie przejąłem się tym zbytnio bo jakoś super mi się nie spieszyło. Po 10 dniach jednak zacząłem się niepokoić ponieważ ze strony sklepu zero odzewu, gdy spytałem jak szybko mogę się spodziewać towaru otrzymałem takiego maila:
Szanowni Państwo
Niestety od naszego Product Menagera otrzymaliśmy informację, że zamówiony towar jest już niedostępny u naszych dostawców.
Nie mamy możliwości sprowadzenia.
Proszę o informację, czy byliby Państwo zainteresowani zmianą zamówienia?
Za powstałe utrudnienia serdecznie przepraszamy.
W razie dodatkowych pytań zapraszam do kontaktu ze mną za pośrednictwem poczty elektronicznej zachowując ciągłość korespondencji poprzez kliknięcie „ODPOWIEDZ”.
Pozdrawiam
Odpowiedziałem, że byłbym jedynie zainteresowany towarem o podobnych parametrach w tej samej cenie, niestety zero odzewu. Przeglądając forum znalazłem kilka podobnych spraw wygranych przez kupujących jednak w ich przypadku została zawarta umowa kupna-sprzedaży, jednak tutaj mam pewne wątpliwości. Z jednej strony znajduje informacje, że kupno na stronie równa się tylko wysłaniu propozycji tranzakcji, z drugiej zaś znalazłem w regulaminie taki zapis:
Za moment przyjęcia zamówienia uważa się przekazanie zamawiającemu informacji o nadaniu statusu „wysłane”, a w przypadku gdy wybrano opcję płatności przelew -przedpłata lub płatność elektroniczną za moment zawarcia umowy uważa się dokonanie płatności na wskazane przez sprzedawcę konto.
A więc czy w tym przypadku umowa została zawarta? Czy mam w ogóle jakieś szanse dostać podobny produkt? Dodam, że zwrot mnie nie interesuje, w momencie zakupu miałem możliwość wybrania tego samego towaru w podobnej niskiej cenie w innym sklepie, ale wybrałem ten ponieważ jest on często reklamowany w wielu serwisach internetowych, niestety teraz towar jest równeż niedostępny w tej cenie w innych sklepach.

Sprawdź w regulaminie w którym momencie zostaje zawarta umowa.

Dziękuje za szybką odpowiedź.
Według regulaminu tak jak pisałem wyżej umowa jest zawierana w momencie dokonania płatności, jednak znalazłem jeszcze taki zapis:
Złożenie zamówienia nie jest równoznaczne z jego przyjęciem.
Czy mimo, że przelałem pieniądze to mogą oni zrezygnować z realizacji zamówienia?

Płatność to wykonanie zobowiązania po zawarciu umowy.
Umowę zawiera się poprzez:
1) przyjęcie oferty z witryny (= zawarcie umowy, jeśli towar stanowi ofertę) albo
2) złożenie sprzedawcy oferty (towary w koszu, które nie stanowią oferty). W tym przypadku sprzedawca przyjmuje (lub nie) ofertę. Jeśli poinformuje, że przyjął - wtedy dochodzi do zawarcia umowy.

Właśnie nie jestem pewien czy została zawarta czy nie, bo jest to troche niejasno wytlumaczone, dlatego pytam na forum :)

Dzisiaj pytając się, czy została zawarta umowa dostałem taką oto odpowiedź:
Szanowny Panie,

Dziękuję za wiadomość.

Zgodnie z aktualnym Regulaminem Sklepu Komputronik w przypadku zamówień z płatnością elektroniczną umowa kupna-sprzedaży zostaje zawarta w momencie dokonania płatności.

Niestety otrzymana dostawa uzupełniająca przyjechała do nas uszkodzona i została zwrócona do Dostawcy. Przy kolejnej próbie ustalenia dostępności produktu uzyskaliśmy informację, że jest niedostępny u Dostawcy i nie będą realizowane nowe dostawy.

Bardzo mi przykro, ale niestety nie jesteśmy w stanie zrealizować dla Pana zamówienia z wybranym produktem.

W zaistniałej sytuacji możemy zaproponować jedynie anulowanie zamówienia oraz zwrot środków.

W razie dodatkowych pytań zapraszam do kontaktu ze mną za pośrednictwem poczty elektronicznej zachowując ciągłość korespondencji poprzez kliknięcie „ODPOWIEDZ”.

Pozdrawiam
Czy to prawda, że jedynym wyjściem jest anulowanie zamówienia? Czy nie jest czasem tak, że umowa kupna sprzedaży jest wiążąca i sprzedający musi mi wydać towar o takich samych parametrach? Pytam tutaj ponieważ rzecznik praw konsumenta niestety nie odpowiedział na moje pytanie, mam nadzieję że tu mi ktoś pomoże :)

Możesz poprosić o produkt z wadą. Oczywiście nie będzie wtedy możliwości reklamacji produktu ze względu na ową wadę.

Sklep nie odpisuje na moje wiadomosci, wczoraj dostalem jedynie wiadomosc ze zamowienie anulowano i odeslali mi pieniadze na konto mimo mojego sprzeciwu, czy mam jeszcze jakiekolwiek szanse na dostanie towaru ktory kupilem?

Powrót