Czy użytkownicy poniżej 18 roku życia mogą Sprzedawać / Kupować przez internet

• Autor wątku Autor wątku mmiisiek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mmiisiek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Interesuje mnie wiek użytkowników zezwalający na sprzedaż / zakup przedmiotów poprzez internet. Jeżeli są różne granice dla Sprzedaży / Zakupu przedmiotów to też proszę o taką informację.
Przykładowo allegro zezwala na rejestrację użytkowników >18 roku życia. Interesuje mnie, czy można zezwolić legalnie na taki dostęp dla użytkowników np. >13 roku. Ew. czy są jakieś sposoby aby ominąć tą barierę wiekową ( zezwolenie rodziców itp. )

Dodam iż interesuje mnie przede wszystkim handel przedmiotami o wartości nie większej niż 100 zł
Całe moje zapytanie odnosi się do kupowania przez internet oraz sprzedaży własnych przedmiotów.
Z góry dziękuję za pomoc w tej kwestii.

Co do zasady prawo dopuszcza w pewnych wyjątkowych sytuacjach możliwość skutecznego dokonywania czynności prawnych przez osoby nie mające pełnej zdolności do czynności prawnych ( w tym nieletnich).

Inną kwestią jest regulamin allegro, jezeli on dopuszcza rejestrację tylko pełnoletnich to nic na to nie poradzisz.

Czy mógłbyś rozszerzyć swoją wypowiedź ?
( Co do zasady prawo dopuszcza w pewnych wyjątkowych sytuacjach możliwość skutecznego dokonywania czynności prawnych przez osoby nie mające pełnej zdolności do czynności prawnych ( w tym nieletnich). )

ew. prosiłbym o wskazówkę / link do informacji na ten temat.

Jestem zainteresowany tą kwestią, ponieważ chcę umożliwić sprzedaż przedmiotów osobom we własnym systemie aukcyjnym.

Powrót