Czy w celach więziennych są Krzyże św.?

• Autor wątku Autor wątku grubasklotor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grubasklotor

Witam
Tak jak w temacie, czy w celach są nad drzwiami celi Krzyże św.?
Jeśli nie ma to czy można przynieść własny z wolności? Potrzebna jest na to zgoda zarówno w AŚ jak i ZK?
Pozdrawiam

A dlaczego miałyby wisieć w celach krzyże? I jakiego wyznania chciałbyś?
Przeczytaj kodeks karny wykonawczy - i to nie cały (do tego regulamin organizacyjno porządkowy wykonywania kary pozbawienia wolności). I znajdziesz tam informację o tym, co można posiadać w celi mieszkalnej.

forg napisał:
A dlaczego miałyby wisieć w celach krzyże? I jakiego wyznania chciałbyś?
Przeczytaj kodeks karny wykonawczy - i to nie cały (do tego regulamin organizacyjno porządkowy wykonywania kary pozbawienia wolności). I znajdziesz tam informację o tym, co można posiadać w celi mieszkalnej.
Miałyby wisieć dlatego, że żyjemy w kraju religijnym i demokratycznym, więc każdy ma prawo do wiary. A po drugie to ten kodeks nie przekłada się w ogóle na rzeczywistość Aresztów Śledczych, bo jak dzwoniłem do jednego z AŚ to powiedzieli że nawet na "przedmioty kultu religijnego" trzeba mieć zgodę dyrektora, której niekiedy można nie uzyskać nigdy.
Pozdrawiam

Może dlatego że cela to nie kapliczka a Zakład Karny to nie sanktuarium.Żyjemy w kraju demokratycznym co daje wolność wyznania a nawet można nie wierzyć w nic i nie każdy musi być katolikiem.A gdyby dyrektor miał zgadzać się na wszystko co ktoś chciałby mieć w celi,to mogłoby się okazać że nie ma tam już miejsca dla więźniów.

grubasklotor napisał:
Miałyby wisieć dlatego, że żyjemy w kraju religijnym

Czy ja o czymś nie wiem? Tak jest w Wielkiej Brytanii, Arabii Saudyjskiej i Iranie, ale, że w Polsce to nie wiedziałem.

grubasklotor napisał:
Miałyby wisieć dlatego, że żyjemy w kraju religijnym i demokratycznym, więc każdy ma prawo do wiary.

I każdy ma prawo do wiary. Oczywiście. W duchu sobie może wierzyć w cokolwiek i kogokolwiek.
Nie odpowiedziałeś na pytanie - jaki krzyż miałby wisieć?

grubasklotor napisał:
A po drugie to ten kodeks nie przekłada się w ogóle na rzeczywistość Aresztów Śledczych,

Nie przekłada się W OGÓLE? I nie boisz się trafić za kraty? Skoro według ciebie prawa osób pozbawionych wolności nie są respektowane?

Oczywiście katolicki, bez żadnych metalowych elementów. Czy na taki potrzebna jest zgoda? Bo np. na zwykły różaniec z włóczki jest potrzebna.
Pozdrawiam

grubasklotor napisał:
czy w celach są nad drzwiami celi Krzyże św

A czy w celach są nad drzwiami półksiężyce ?
No bo skoro napisałeś, że:

grubasklotor napisał:
więc każdy ma prawo do wiary.

no to gdyby trafił tam jakiś wyznawca islamu to czemu on miałby nie mieć swojego półksiężyca? Pomijam już fakt, że ów krzyż, który Ty chcesz aby wisiał mógłby u takiego mahometanina wywoływać obrazę uczuć religijnych :D

A co taki gorliwy i bogobojny katolik bedzie robił więzieniu? NIe ma krzyży, bo mogą być niebezpieczne i posłużyć jako broń, z tego samego powodu nie można mieć różańca z włóczki, bo można komuś nim zrobić krzywde

bramborak napisał:
A co taki gorliwy i bogobojny katolik bedzie robił więzieniu?

Może będzie nauczał.
Jak misjonarz.
Choć historia pokazuje, że wielu misjonarzy skończyło jako wkładka w zupie tubylców, więc mając na uwadze:

grubasklotor napisał:
A po drugie to ten kodeks nie przekłada się w ogóle na rzeczywistość Aresztów Śledczych

To trochę strach...

https://www.rp.pl/Prawo-karne/307289982-Co-moze-miec-osadzony-w-wiezieniu.html
A tutaj stoi jak wół że można mieć swój własny krzyż. Przyznam się że już dawno to widziałem, ale chciałem też poznać Waszą opinię.

grubasklotor napisał:
Co-moze-miec-osadzony-w-wiezieniu

Jak sama nazwa wskazuje: co może mieć, nie co musi mieć.
Możesz mieć i słonia jeśli administracja więzienia wyrazi na to zgodę.

Powrót