Czy w PIT 11 powinno uwzględnać sie potrącenia?

• Autor wątku Autor wątku trebor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

trebor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Sąd pierwszej instancji zasadził mi 3 miesięczne odszkodowanie za niezgodne z prawem rozwiązanie umowy o prace. Pracodawca wypłacił mi to odszkodowanie . Odwołałem się od wyroku i sąd drugiej instancji zasadził mi wynagrodzenie za cały czas pozostawania bez pracy. Pracodawca wypłacił mi tą kwotę pomniejszoną o dwumiesięczną odprawę którą dostałem przy zwolnieniu i trzymiesięczne odszkodowanie ale w PIT 11 wykazał całą kwotę zasądzoną przez sąd drugiej instancji. Czy pracodawca postąpił właściwie uwzględniając w moim przychodzie kwoty których faktycznie nie otrzymałem a od których teraz będę musiał zapłacić podatek?

Przecież sam Pan pisze, że otrzymał Pan wcześniej odszkodowanie za 3 miesiące. To co, chciałby Pan otrzymać podwójnie?

[cytat="Janusz M.":13ydg9ws]Przecież sam Pan pisze, że otrzymał Pan wcześniej odszkodowanie za 3 miesiące. To co, chciałby Pan otrzymać podwójnie?[/cytat:13ydg9ws]
Nic nie chcę podwójnie .Podam na przykładzie .Sąd apelacyjny zasądził mi wynagrodzenie za rok pozostawania bez pracy w kwocie np. 12 tysiecy. Zaklad pracy potrącił z tej kwoty 3 tysiące wypłaconego wczesniej odszkodowania i 2 tysiące odprawy a mnie wypłacił 7 tysięcy pomniejszone o składki i podatek, natomiast w PIT 11 w rubryce przychód wykazal mi 12 tysięcy. Wobec powyższego bedę musiał zaplacic podatek od 5 tysięcy których faktycznie nie otrzymalem.Dlatego pytam czy w PIT 11 w rubryce przychód nie powinna byc kwota 7 tysięcy?

Przecież te 5000 zł otrzymał Pan, tylko wcześniej.
Czy ta kwota została może wcześniej uwzględniona w innym PIT-11?
Jeśli nie, to wszystko jest prawidłowo.
Wykazuje się kwotę brutto, potrącone składki ZUS (społeczne i zdrowotne), oraz podatek potrącony przez płatnika.

2 tysiące które otrzymałem jako odprawę zostało juz uwzględnione wcześniej w PIT 11 . Natomiast odszkodowanie sądowe nie, ponieważ odszkodowanie nie jest opodatkowane. Teraz musze drugi raz zapłacić podatek od 2 tysięcy i podatek od 3 tysiecy ktorych faktycznie nie mam bo w 2006 je otrzymalem a w 2007 mi je potrącono i jeszcze wykazano w PIT 11 wobec czego musze zapłacic od tej kwoty podatek.

Sąd II instancji zmienił wyrok sądu I instancji.
Zamiast odszkodowania otrzymał Pan wynagrodzenie za czas pozostawania bez pracy (brutto). Odszkodowanie więc nie istnieje, a ponieważ nie pobrano od niego ani składek, ani podatku - uczyniono to obecnie. Natomiast od kwoty odprawy pobrano, więc powinna być odjęta od zasądzonej kwoty.
Tłumaczę w ten sposób nie znając wyroku i uzasadnienia, więc mogę nie być zbyt dokładny w wyjaśnieniach.

Dziękuje za pomoc w rozwiązaniu problemu.

Powrót