Czy w tej sytuacji należy zwrócić pieniądze do ZUS

• Autor wątku Autor wątku bioneti
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bioneti

Użytkownik
Odpowiedzi
147
Najemca wynajmował magazyn.
Płacił obcej osobie (wynajmującemu) miesięcznie stałą kwotę czynszu tytułem najmu. W banku zlecił "stały przelew".

Najemca zmarł. Po jego śmierci bank przez 6 miesięcy wypłacał wynajmującemu czynsz najmu z jego konta. Konto zmarłego najemcy było zasilane przez jego emeryturę z ZUS, którego nikt nie powiadomił o śmierci najemcy. Wynajmujący nie wiedział o zaistniałej sytuacji, nie kontaktował się z najemcą, bo pieniądze wpływały na konto zgodnie wynajmującego z umową, a umowa była zawarta już od trzech lat na czas nieokreślony. Teraz ZUS żąda zwrotu nienależnie pobranych/wypłaconych świadczeń od wynajmującego. Czy słusznie?

Według mnie nie. Umowa najmu nie wygasła z chwilą śmierci, wynajmujący był nadal uprawniony do pobierania czynszu, zatem dla niego nie było to świadczenie nienależne ani bezpodstawnego wzbogacenie.

Jedno pytanie. Jeżeli umowa nie wygasa z chwilą śmierci, to kto miałby za nią płacić jeżeli nie byłoby emerytury?

Prawa i obowiązki przechodzą na spadkobierców

Dziękuję za odpowiedź.
Spadkobiercy mieli płacić! Nie rozumiem więc dlaczego ZUS ma pokryć koszty umowy, bo emeryt zmarł, a przelewy były nienależne.
Proszę mi to wyjaśnić.

Dlatego że bank wskazał do ZUS osobę, do której wykonywał przelewy środków z konta tytułem umowy, a nie spadkobierców...

Spadkobiercy nie otrzymali z ZUS ani grosza, dlaczego oni mają zwracać cokolwiek do ZUS?
Ktoś kto pobrał nienależne pieniądze ma je zwrócić. Jeżeli Pan chce proszę sądzić się sądzić potem ze spadkobiercami o opłatę za magazyn.

Powrót