Czy w tym przypadku mogę wnosić o przywrócenie terminu - zarzut przedawnienia ?

• Autor wątku Autor wątku Kamil Kowal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamil Kowal

Użytkownik
Odpowiedzi
177
Witam.

Do mieszkania mojej mamy u której nie mieszkam od lat przyszło kolejne pismo od komornika, sprawa dotyczy zerwanej umowy z Orange przed 7 laty, mama pism mi nie przekazywała o ile pamiętam, dopiero teraz to ostatnie pismo od komornika.

Nie pamiętam czy miałem inny kontakt z komornikiem czy firmą windykacyjną np telefoniczny i mam pytanie czy w takiej sytuacji mogę napisać pismo do sądu o przywrócenie terminu by postawić zarzut przedawnienia i czy będę wzywany do sądu w tej sprawie?

Najpierw mając dokument od komornika i znając sygn akt sądowych należy udać się do sądu i zobaczyć co jest w aktach sprawy. A w szczególności kto odbierał listy z sądu i gdzie były wysyłane pisma sądowe.

Listy były wysyłane do mojej mamy na mój stary adres w Olsztynie, od wielu lat mieszkam w Gdańsku i nie wiedziałem, że tam idą listy.

Problem w tym czy jeśli firma telefoniczna złożyła papiery do sądu w terminie, czy mam o co walczyć nawet jeśli nie wiedziałem o toczącym się postępowaniu?

Nie wykluczam, że w między czasie coś odebrałem od mamy, albo rozmawiałem z wierzycielem, nie pamiętam, jeśli teraz zwrócę się do sądu o przywrócenie terminu a oni coś wyciągną co wykaże, że miałem wiedzę prędzej to czy narażę się na konsekwencje prawne ?

Kamil Kowal napisał:
Listy były wysyłane do mojej mamy na mój stary adres w Olsztynie,
czyli były odebrane przez dorosłego domownika: TAK
Kamil Kowal napisał:
Problem w tym czy jeśli firma telefoniczna złożyła papiery do sądu w terminie,
dowiesz się tego tylko z akt sądowych: należy je przejrzeć - obowiązkowo i zrobić zdjęcia dokumentom,
Kamil Kowal napisał:
Nie wykluczam, że w między czasie coś odebrałem od mamy,
przypomnieć sobie proszę,
Kamil Kowal napisał:
albo rozmawiałem z wierzycielem,
rozmowa to nic strasznego,
Kamil Kowal napisał:
jeśli teraz zwrócę się do sądu o przywrócenie terminu a oni coś wyciągną co wykaże, że miałem wiedzę prędzej to czy narażę się na konsekwencje prawne ?
zanim to zrobisz - przejrzyj akta sądowe,

Powrót