Czy w więzieniu są obowiązkowe zajęcia sportowe?

• Autor wątku Autor wątku grubasklotor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grubasklotor

Witam
Chciałem spytać z czystej ciekawości, czy zajęcia sportowe(np. z ping ponga) są w Zakładach Karnych i aresztach śledczych obowiązkowe, czy są tylko dobrowolnym przywilejem?
Przy okazji chciałem spytać, czy do więzienia można zabrać różaniec i książeczkę do nabożeństwa.
Pozdrawiam : grubas

Nie są obowiązkowe, udział jest dobrowolny. Różaniec i książeczkę możesz zabrać.

A czy mógłbym posiadać taką specjalną poduszkę ortopedyczną pod kark wypełnioną takimi "kulkami"? Używam jej do spania że względu na ból kręgosłupa szyjnego. Obstawiam że jak już to tylko za specjalnym pozwoleniem.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.

A musiałbym mieć zaświadczenie od lekarza, czy wystarczy zgodą dyrektora ZK? I czy mogę się wstawić z taką poduszką w torbie, czy mam czekać aż mi ktoś z rodziny ją dostarczy?

Wystarczy zgoda dyrektora jednostki.Możesz przyjechać z poduszką,zostanie w magazynie.Wstawiać się nie polecam,lepiej być jednak trzeźwym;)

Witam to znowu ja. Chciałbym się spytać czy różaniec o długości 35 cm mogę mieć w ZK albo areszcie śledczym bez żadnego pozwolenia? Dzisiaj zagłębiłem się w regułach i przeczytałem że obiekty kultu religijnego mogą być do 25x15 cm. To dotyczy też różańców? Pozdrawiam

A z czego jest ten różaniec? Nie składa się tak, by mieścił się we wskazanym rozmiarze?

Jak najbardziej się składa, tyle że po maksymalnym rozciągnięciu ma te 35 cm. Jest on wykonany z drewna i cienkiego sznurka. Czy w takim wypadku mogę go wziąć? Potrzebna jest zgoda dyrektora/wychowawcy?

Ostatnia edycja:
Zadzwoń i spytaj miejscowych. Jaka jest ich odpowiedź?

Witam
Dzwoniłem do aresztu śledczego w moim mieście i dowiedziałem się że różaniec można mieć ale za zgodą dyrektora. Zapomniałem jedynie spytać ile trzeba na taką zgodę czekać maksymalnie i czy trzeba się jakoś "zasłużyć", aby taką zgodę otrzymać.
Pozdrawiam

Weź, najwyżej na chwilę trafi do magazynu. Ale nigdy się z taką praktyką nie spotkałem, o ile nie był właśnie z jakiegoś ostrego materiału, względnie na stalowej lince.

Jest w całości drewniany na cienkiej zwykłej nitce, nie metalowej.
Chwilę czyli mniej więcej ile? A kiedy można pisać wniosek do dyrektora, od razu jak się trafi do celi?
Przepraszam za głupie pytania ale naprawdę bardzo mi zależy.

Powrót