Czy w związku z takim zapisem w WSO nauczyciel może zabrać telefon na przerwie/lekcji

• Autor wątku Autor wątku tulus212
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tulus212

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Jak w temacie czy jeśli jest tak napisane w WSO:
C. Zachowanie
1.[...]
2.[...]
3.[...]
4.[...]
5.[...]
6.[...]
7.[...]
8.[...]
9.Oceniając zachowanie ucznia nauczyciele biorą pod uwagę:
9.1. Kulturę osobistą ucznia tzn.:
a) jego stosunek do innych osób dorosłych, rówieśników i dzieci młodszych, okazywanie szacunku innym osobom,
b) znajomość i nawykowe stosowanie zasad dobrego wychowania (właściwa postawa wobec osób starszych, chłopców wobec dziewcząt, używanie zwrotów grzecznościowych),
c) używanie właściwego języka,
d) umiejętność panowania nad negatywnymi emocjami,
e) umiejętność spokojnego rozwiązywania konfliktów i dyskutowania, taktownego wyrażania swoich opinii,
f) właściwe zachowanie w różnych sytuacjach, np. w czasie apelów, przedstawień i uroczystości szkolnych, w teatrze, kinie, środkach komunikacji, właściwa postawa wobec sztandaru i symboli narodowych itp.,
g) umiejętność podporządkowania się dyscyplinie w czasie lekcji i przerw,
h) właściwe reagowanie na zwróconą uwagę, chęć naprawienia własnych błędów,
i) gotowość do ponoszenia odpowiedzialności za własne postępowanie i decyzje,
j) schludny i niewyzywający wygląd tj. brak makijażu, farby, żelu na włosach i lakieru na paznokciach, kolczyków w różnych częściach ciała,
k) noszenie obowiązkowego stroju szkolnego.
9.2. Stosunek do obowiązków szkolnych tzn.:
a) frekwencję na zajęciach szkolnych,
b) terminowe usprawiedliwianie nieobecności,
c) punktualność, dotrzymywanie terminów, szanowanie czasu własnego i innych,
d) wywiązywanie się z powierzonych dodatkowych obowiązków,
e) odpowiedzialność,
f) właściwe zachowanie się w czasie lekcji i przerw,
g) przestrzeganie regulaminu zawartego w statucie szkoły (m. in. ustaleń dotyczących zmiany obuwia w szkole i na obiekcie sportowym).

9.3. Umiejętność funkcjonowania w środowisku szkolnym (grupie, klasie, szkole) tzn.:
a) współpracę w grupie,
b) umiejętność dyskutowania
c) umiejętność poszukiwania rozwiązań kompromisowych i tłumienia agresji,
d) umiejętność dokonywania wyborów w sytuacjach trudnych i niejednoznacznych,
e) troska o innych, okazywanie wsparcia i pomocy,
f) koleżeństwo.

9.4. Dbałość o zdrowie i bezpieczeństwo własne i innych tzn.:
a) przestrzeganie podstawowych zasad bezpieczeństwa i regulaminów w pracowniach przedmiotowych, w środkach komunikacji, na wycieczkach i innych imprezach,
b) dbałość o higienę osobistą,
c) umiejętność przewidywania zagrożeń i właściwe zachowanie w czasie ich wystąpienia
d) znajomość zagrożeń wynikających z zażywania narkotyków, środków odurzających, palenia papierosów i picia alkoholu,
e) przebywanie na wyznaczonych korytarzach w czasie przerw,
f) zakaz przynoszenia do szkoły telefonów komórkowych ( w wyjątkowych przypadkach można skorzystać z telefonu w sekretariacie lub u wychowawcy).

Czy w związku z powyższym zapisek i sformułowaniem nauczyciel może zabrać mi komórkę? Chodzi mi głównie o sam fakt i również o to, że czasem wypadnie mi sprawdzić godzinę czy nawet ewidentnie ukazać telefon np wyjęty nie używany przeze mnie i już niektórzy nauczyciele potrafią od razu zabierać a co najlepsze sami bez przeproszenia odbierają i rozmawiają nawet o sprawach prywatnych (oczywiście nie każdy).
Bo z tego co wam przedstawiłem dokładnie widać, że wszystko to jest wypisane w pkt. które odnoszą się do zachowania. Widać jeden głowny temat na górze "C- Zachowanie" i dalej pkt 9.4 tegoż tematu zawiera informację, o dbałości o zdrowie i bezpieczeństwo własne i innych przeze mnie i tam w podpunkcie "f" jest wspomniany zakaz przynoszenia telefonów komórkowych.
I tutaj moje najważniejsze pytanie:
Czy nauczyciel może mi zabrać telefon skoro ten zakaz jest zapisany w punktach o zachowaniu a głównie w tym, że muszę dbać o bezpieczeństwo swoje i innych. A tutaj zakaz ten został wprowadzony głównie przez jakieś filmiki typu nagrywanie bujek. I skoro takie coś jest i moje użytkowanie nie wpływa na bezpieczeństwo moje i innych czyli można śmiało stwierdzić, że telefonu nie może mi zabrać tak?
Czy mam rację? Proszę o pomoc:)

PS.W pkt od 1 do 8 postawiłem 3 kropki bo tam było wyjasnienie o ocenianiu zachowania co jest zbędne :)

Ten pkt f jest zbyt restrykcyjny, ale prawdopodobnie wynika ze złych doświadczeń z telefonami - pewnie poprzednia wersja zakazywała używania telefonów w czasie lekcji, ale zakaz okazał się nieskuteczny. Są ludzie, którzy komórki nie potrafią już żyć bez komórki w ręce, a to bardzo przeszkadza w prowadzeniu zajęć.

Nauczyciel nie ma prawa zabierać Ci telefonu, ale zgodnie zregulaminem ma prawo go zdeponować - np. zażądać od Ciebie żebyś go schował do zabezpieczonej szafki i wydać po zajęciach.

Nie może zabrać, a taki zapis w ogóle nie powinien się pojawić:

Stanowisko Kuratorium Oświaty w sprawie zakazów posiadania czy używania telefonów i innych urządzeń elektronicznych:

Dotyczy: zapytania w sprawie zapisu dotyczącego posiadania telefonów komórkowych i sprzętu audiowizualnego w statucie szkoły.

Uprzejmie informuje, że pierwszy statut nadaje organ zakładający szkołę na podstawie art. 58 ust. 6 ustawy z 7 września 1991 o systemie oświaty (Dz. U. z 2004 r. Nr 256, poz. 2572, ze zm.).
Dokonywanie zmian w statucie szkoły określa art. 42 ust. 1, art. 50 ust. 2 pkt 1 i art. 52 ust. 2 ww. ustawy. Z powyższego wynika, że dyrektor i każdy członek rady pedagogicznej szkoły może być inicjatorem zmian w statucie. Również rada rodziców powinna być zainteresowana zapisami statutu szkoły, a szczególności w zakresie oceniania wewnątrzszkolnego i zachowania, gdyż art. 54 ust. 1 ustawy umożliwia składanie wniosków i opinii do organów szkoły.
Sprawę korzystania z telefonów komórkowych i innych urządzeń elektronicznych na terenie szkoły określa załącznik nr 2 art. 16b ust.
2 pkt 4 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 21 maja
2001 r. w sprawie ramowych statutów publicznego przedszkola oraz publicznych szkół (Dz. U. Nr 61, poz. 624, z późn. zm.)
W związku z powyższym statut szkoły powinien określać warunki korzystania z telefonów komórkowych i innych urządzeń elektronicznych na terenie szkoły przez uczniów, a nie zakazywać ich posiadania.

Należy zaangażować rodziców i uświadomić szkołę o stanowisku kuratorium, by niezwłocznie zmienić obowiązujący regulamin na poprawny.

PS. Zastanawia mnie jeszcze jedno. Dbałość o zdrowie i bezpieczeństwo przejawia się w bezwzględnym nieprzynoszeniu telefonów ale i już tylko w "znajomości zagrożeń z zażywania narkotyków, papierosów i alkoholu". Rozumiem, że zażywać można, jeśli tylko zna się wynikające z tego zagrożenia :)

Ostatnia edycja:
W związku z powyższym czy uważacie, że mam całkowite prawo używania i robienia dosłownie co chce z telefonem?
Nie chodzi mi tutaj o chamskie używanie na lekcji lecz o swobodne korzystanie na przerwie włączając w to także granie bo w zasadzie dlaczego na przerwie miałbym tegoż nie robić?
Przerwa jest dla mnie.
Po drugie jak przedstawiłem wyżej, w WSO jest zapisek o dbałości o bezpieczeństwo swoje i innych więc jak wcześniej z resztą pisałem, skoro moje korzystanie nie szkodzi innym poprzez np. ośmieszanie w filmikach itp. tylko normalne korzystanie dla swoich celów można uznać, że robię to legalnie i mam do tego prawo a nauczyciel nie może mi go zabrać?
Bo ogólnie ten zakaz został wprowadzony 2-3 lata temu, gdyż niektórzy uczniowie bili się i ich bójki były nagrywane co zniesławiało w pewnym stopniu szkołę.
Proszę o pomoc, gdyż nauczyciele fakt, że ostatnio unormowali się w tym aspekcie to nadal dogłębnie nie znają WSO i wydaję im się, że mogą zabierać :)
Z góry dziękuję za pomoc. :)

Od założenia, że skoro zapis jest nieprawidłowy, to szkoła zezwala na jakiekolwiek używanie telefonu, lepiej -tak jak już wspomniałem- doprowadzić, by dyrekcja skonkretyzowała przepisy. Wtedy mogą zastrzec, że np. zabrania się korzystania z telefonu podczas lekcji, a na przerwach nagrywania filmów i wykonywania zdjęć.

No tak.. korygowanie dobry pomysł lecz chodzi mi o odpowiedź na teraźniejszość. Czy w związku z taką formą zapisania tego mogę używać tego telefonu legalnie bez prawa zabrania mi przez nauczyciela na przerwie bo oczywiste ze czy bylo by takie prawo czy nie na lekcji gdybym uzywal zapewne bym mial zabrany na minimum czas lekcji ale chodzi mi glownie o przerwy :)

Na dzień dzisiejszy wiemy tyle, że regulamin w nieprawidłowy sposób odnosi się do tej kwestii, nauczyciele mimo wszystko się do takiego zapisu stosują, a ze szkołą samemu się nie wygra choćby racja była po Twojej stronie. Chyba, że zamierzasz zwrócić uwagę na problem niepotrzebnie robiąc sobie problemy. Pozdrawiam.

Ok, dzięki za odpowiedź. Czyli moja racja na dzień dzisiejszy.
Aha i ostatnie. Skoro WSO jest źle sprecyzowane tzn. wspomniane jest ze występuje zakaz przynoszenia telefonów do szkoły a nic poza tym nie ma wspomnianego o zachowaniu nauczyciela względem ucznia, który owego telefonu używa, to mogę stwierdzić, że nauczyciel np. zabiera mi ten telefon bezpodstawnie bo nigdzie nie ma zapisanego, iż może skonfiskować telefon?
Przede wszystkim chodzi mi o przerwy aczkolwiek na lekcji również zabranie jest bezpodstawne.
Czy mam rację? :)

Powrót