T
tulus212
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 10
Jak w temacie czy jeśli jest tak napisane w WSO:
C. Zachowanie
1.[...]
2.[...]
3.[...]
4.[...]
5.[...]
6.[...]
7.[...]
8.[...]
9.Oceniając zachowanie ucznia nauczyciele biorą pod uwagę:
9.1. Kulturę osobistą ucznia tzn.:
a) jego stosunek do innych osób dorosłych, rówieśników i dzieci młodszych, okazywanie szacunku innym osobom,
b) znajomość i nawykowe stosowanie zasad dobrego wychowania (właściwa postawa wobec osób starszych, chłopców wobec dziewcząt, używanie zwrotów grzecznościowych),
c) używanie właściwego języka,
d) umiejętność panowania nad negatywnymi emocjami,
e) umiejętność spokojnego rozwiązywania konfliktów i dyskutowania, taktownego wyrażania swoich opinii,
f) właściwe zachowanie w różnych sytuacjach, np. w czasie apelów, przedstawień i uroczystości szkolnych, w teatrze, kinie, środkach komunikacji, właściwa postawa wobec sztandaru i symboli narodowych itp.,
g) umiejętność podporządkowania się dyscyplinie w czasie lekcji i przerw,
h) właściwe reagowanie na zwróconą uwagę, chęć naprawienia własnych błędów,
i) gotowość do ponoszenia odpowiedzialności za własne postępowanie i decyzje,
j) schludny i niewyzywający wygląd tj. brak makijażu, farby, żelu na włosach i lakieru na paznokciach, kolczyków w różnych częściach ciała,
k) noszenie obowiązkowego stroju szkolnego.
9.2. Stosunek do obowiązków szkolnych tzn.:
a) frekwencję na zajęciach szkolnych,
b) terminowe usprawiedliwianie nieobecności,
c) punktualność, dotrzymywanie terminów, szanowanie czasu własnego i innych,
d) wywiązywanie się z powierzonych dodatkowych obowiązków,
e) odpowiedzialność,
f) właściwe zachowanie się w czasie lekcji i przerw,
g) przestrzeganie regulaminu zawartego w statucie szkoły (m. in. ustaleń dotyczących zmiany obuwia w szkole i na obiekcie sportowym).
9.3. Umiejętność funkcjonowania w środowisku szkolnym (grupie, klasie, szkole) tzn.:
a) współpracę w grupie,
b) umiejętność dyskutowania
c) umiejętność poszukiwania rozwiązań kompromisowych i tłumienia agresji,
d) umiejętność dokonywania wyborów w sytuacjach trudnych i niejednoznacznych,
e) troska o innych, okazywanie wsparcia i pomocy,
f) koleżeństwo.
9.4. Dbałość o zdrowie i bezpieczeństwo własne i innych tzn.:
a) przestrzeganie podstawowych zasad bezpieczeństwa i regulaminów w pracowniach przedmiotowych, w środkach komunikacji, na wycieczkach i innych imprezach,
b) dbałość o higienę osobistą,
c) umiejętność przewidywania zagrożeń i właściwe zachowanie w czasie ich wystąpienia
d) znajomość zagrożeń wynikających z zażywania narkotyków, środków odurzających, palenia papierosów i picia alkoholu,
e) przebywanie na wyznaczonych korytarzach w czasie przerw,
f) zakaz przynoszenia do szkoły telefonów komórkowych ( w wyjątkowych przypadkach można skorzystać z telefonu w sekretariacie lub u wychowawcy).
Czy w związku z powyższym zapisek i sformułowaniem nauczyciel może zabrać mi komórkę? Chodzi mi głównie o sam fakt i również o to, że czasem wypadnie mi sprawdzić godzinę czy nawet ewidentnie ukazać telefon np wyjęty nie używany przeze mnie i już niektórzy nauczyciele potrafią od razu zabierać a co najlepsze sami bez przeproszenia odbierają i rozmawiają nawet o sprawach prywatnych (oczywiście nie każdy).
Bo z tego co wam przedstawiłem dokładnie widać, że wszystko to jest wypisane w pkt. które odnoszą się do zachowania. Widać jeden głowny temat na górze "C- Zachowanie" i dalej pkt 9.4 tegoż tematu zawiera informację, o dbałości o zdrowie i bezpieczeństwo własne i innych przeze mnie i tam w podpunkcie "f" jest wspomniany zakaz przynoszenia telefonów komórkowych.
I tutaj moje najważniejsze pytanie:
Czy nauczyciel może mi zabrać telefon skoro ten zakaz jest zapisany w punktach o zachowaniu a głównie w tym, że muszę dbać o bezpieczeństwo swoje i innych. A tutaj zakaz ten został wprowadzony głównie przez jakieś filmiki typu nagrywanie bujek. I skoro takie coś jest i moje użytkowanie nie wpływa na bezpieczeństwo moje i innych czyli można śmiało stwierdzić, że telefonu nie może mi zabrać tak?
Czy mam rację? Proszę o pomoc
PS.W pkt od 1 do 8 postawiłem 3 kropki bo tam było wyjasnienie o ocenianiu zachowania co jest zbędne
C. Zachowanie
1.[...]
2.[...]
3.[...]
4.[...]
5.[...]
6.[...]
7.[...]
8.[...]
9.Oceniając zachowanie ucznia nauczyciele biorą pod uwagę:
9.1. Kulturę osobistą ucznia tzn.:
a) jego stosunek do innych osób dorosłych, rówieśników i dzieci młodszych, okazywanie szacunku innym osobom,
b) znajomość i nawykowe stosowanie zasad dobrego wychowania (właściwa postawa wobec osób starszych, chłopców wobec dziewcząt, używanie zwrotów grzecznościowych),
c) używanie właściwego języka,
d) umiejętność panowania nad negatywnymi emocjami,
e) umiejętność spokojnego rozwiązywania konfliktów i dyskutowania, taktownego wyrażania swoich opinii,
f) właściwe zachowanie w różnych sytuacjach, np. w czasie apelów, przedstawień i uroczystości szkolnych, w teatrze, kinie, środkach komunikacji, właściwa postawa wobec sztandaru i symboli narodowych itp.,
g) umiejętność podporządkowania się dyscyplinie w czasie lekcji i przerw,
h) właściwe reagowanie na zwróconą uwagę, chęć naprawienia własnych błędów,
i) gotowość do ponoszenia odpowiedzialności za własne postępowanie i decyzje,
j) schludny i niewyzywający wygląd tj. brak makijażu, farby, żelu na włosach i lakieru na paznokciach, kolczyków w różnych częściach ciała,
k) noszenie obowiązkowego stroju szkolnego.
9.2. Stosunek do obowiązków szkolnych tzn.:
a) frekwencję na zajęciach szkolnych,
b) terminowe usprawiedliwianie nieobecności,
c) punktualność, dotrzymywanie terminów, szanowanie czasu własnego i innych,
d) wywiązywanie się z powierzonych dodatkowych obowiązków,
e) odpowiedzialność,
f) właściwe zachowanie się w czasie lekcji i przerw,
g) przestrzeganie regulaminu zawartego w statucie szkoły (m. in. ustaleń dotyczących zmiany obuwia w szkole i na obiekcie sportowym).
9.3. Umiejętność funkcjonowania w środowisku szkolnym (grupie, klasie, szkole) tzn.:
a) współpracę w grupie,
b) umiejętność dyskutowania
c) umiejętność poszukiwania rozwiązań kompromisowych i tłumienia agresji,
d) umiejętność dokonywania wyborów w sytuacjach trudnych i niejednoznacznych,
e) troska o innych, okazywanie wsparcia i pomocy,
f) koleżeństwo.
9.4. Dbałość o zdrowie i bezpieczeństwo własne i innych tzn.:
a) przestrzeganie podstawowych zasad bezpieczeństwa i regulaminów w pracowniach przedmiotowych, w środkach komunikacji, na wycieczkach i innych imprezach,
b) dbałość o higienę osobistą,
c) umiejętność przewidywania zagrożeń i właściwe zachowanie w czasie ich wystąpienia
d) znajomość zagrożeń wynikających z zażywania narkotyków, środków odurzających, palenia papierosów i picia alkoholu,
e) przebywanie na wyznaczonych korytarzach w czasie przerw,
f) zakaz przynoszenia do szkoły telefonów komórkowych ( w wyjątkowych przypadkach można skorzystać z telefonu w sekretariacie lub u wychowawcy).
Czy w związku z powyższym zapisek i sformułowaniem nauczyciel może zabrać mi komórkę? Chodzi mi głównie o sam fakt i również o to, że czasem wypadnie mi sprawdzić godzinę czy nawet ewidentnie ukazać telefon np wyjęty nie używany przeze mnie i już niektórzy nauczyciele potrafią od razu zabierać a co najlepsze sami bez przeproszenia odbierają i rozmawiają nawet o sprawach prywatnych (oczywiście nie każdy).
Bo z tego co wam przedstawiłem dokładnie widać, że wszystko to jest wypisane w pkt. które odnoszą się do zachowania. Widać jeden głowny temat na górze "C- Zachowanie" i dalej pkt 9.4 tegoż tematu zawiera informację, o dbałości o zdrowie i bezpieczeństwo własne i innych przeze mnie i tam w podpunkcie "f" jest wspomniany zakaz przynoszenia telefonów komórkowych.
I tutaj moje najważniejsze pytanie:
Czy nauczyciel może mi zabrać telefon skoro ten zakaz jest zapisany w punktach o zachowaniu a głównie w tym, że muszę dbać o bezpieczeństwo swoje i innych. A tutaj zakaz ten został wprowadzony głównie przez jakieś filmiki typu nagrywanie bujek. I skoro takie coś jest i moje użytkowanie nie wpływa na bezpieczeństwo moje i innych czyli można śmiało stwierdzić, że telefonu nie może mi zabrać tak?
Czy mam rację? Proszę o pomoc
PS.W pkt od 1 do 8 postawiłem 3 kropki bo tam było wyjasnienie o ocenianiu zachowania co jest zbędne