L
loonatic
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 335
Proszę o ocenę, czy warto ryzykować 100 PLN opłaty za składanie skargi do WSA w poniższej sprawie - jakie waszym zdaniem mogą być szanse na jej wygranie?
W szczególności byłbym niezmiernie wdzięczny za opinię kogoś z wysokim stażem forumowym jak np. voyteg. Mam jeszcze ~20 dni na wniesienie skargi do WSA za pośrednictwem UW (jak rozumiem liczy się data wpłynięcia pisma do UW?).
Wiem, że WSA powinien zbadać sprawę niezależnie od moich zarzutów w skardze, ale jeśli już miałbym składać skargę, to byłbym wdzięczny za wskazanie tych które wydają się najbardziej zasadne i dają najwyższe szanse na powodzenie. Czy można coś zarzucić tym decyzjom? Mogę chyba też prosić WSA o wydanie decyzji zamiast jedynie zwrot sprawy do urzędu?
Jestem świadomy, że meldunek nie daje żadnych praw do lokalu itp. Z tego co rozumiem, to w obecnym stanie prawnym jest to w zasadzie ryzykowanie 100 PLN za zameldowanie, którego brak nie powinien mi chyba przeszkadzać - w szczególności brak kar za niespełnienie tego obowiązku.
Jedna wątpliwość za wyjaśnienie której będę wdzięczny: Nie wiem, czy jako osoba przeniesiona do rezerwy od razu na komisji lekarskiej z kat. wojskową A i książeczką wojskową nie podlegam przypadkiem pod wojskowy obowiązek meldunkowy którego niedopełnienie jest chyba zagrożone już grzywną - normalnie spełnienie cywilnego obowiązku meldunkowego powinno załatwić sprawę, ale jak widać UM i UW nie chcą mi pozwolić go spełnić... W takiej sytuacji chyba mimo braku zameldowania "cywilnego" powinienem i tak poinformować WKU o zmianie miejsca zamieszkania?
Stan faktyczny:
1. wynajmuję mieszkanie - umowa najmu na czas oznaczony (rok i parę dni)
2. przed podpisaniem umowy pełnomocnik właścicieli (ich syn) został poinformowany o tym, że zamierzam mieszkać tam z dzieckiem - zdecydował się podpisać umowę, ustaliliśmy, że jak wszystko będzie w porządku, to co roku umowę będziemy sobie przedłużać
3. mieszkam w tym mieszkaniu (wraz z synem), regularnie opłacam czynsz i mam zamiar tu dalej mieszkać - nie ma żadnego problemu ze strony syna właścicieli ani samych właścicieli
4. w 2017 roku (jeszcze poprzednia wersja ustawy) chciałem zameldować się w tym mieszkaniu na pobyt stały, ale w okienku UM odmówiono
5. kazano mi napisać podanie, do niego dołączyłem wniosek o zameldowanie którego nie chciała przyjąć urzędniczka w okienku oraz kserokopię umowy (oryginał okazałem do wglądu)
6. UM wezwał do wymeldowania z obecnych miejsc pobytu stałego (wydawało mi się to dziwne, bo formularz meldunkowy powinien równocześnie załatwić wymeldowanie z poprzedniego miejsca pobytu stałego)
7. Sprawę chciałem zakończyć szybko, więc wymeldowałem siebie i syna z poprzednich miejsc pobytu stałego
8. UM wszczął postępowanie administracyjne i wezwał do wyjaśnienia właścicieli (starsze osoby) których próba meldunku zupełnie rozsierdziła i na nic się zdały tłumaczenia, że meldunek nie da mi żadnych praw do mieszkania ponad umowę najmu
9. Właściciele blokują zameldowanie na pobyt stały w taki sposób podnosząc, że umowa jest terminowa
10. UM wydał decyzję o odmowie zameldowania
11. Składam odwołanie od decyzji do UW
12. Właściciel wysyła poleconym wypowiedzenie umowy podając jako powód ciężkie naruszenie warunków umowy: zamieszkiwanie przeze mnie wraz z moim dzieckiem (nie uznaję wypowiedzenia - umowa jest na czas oznaczony, spełniam wszystkie obowiązki najemcy, syn dysponujący ich pełnomocnictwem do zawarcia umowy wiedział o tym przed jej podpisaniem - mam na to dowody w postaci korespondencji elektronicznej - możliwe, że faktycznie nie przekazał im tej informacji, ale jaki ja mam na to wpływ? - na pewno nie może to być podstawą wypowiedzenia umowy)
13. Informuję telefonicznie właściciela o moich zastrzeżeniach co do wypowiedzenia i o tym, że jak tak bardzo nas nie chce, to możemy umowę rozwiązać, ale za porozumieniem stron i we wspólnie uzgodnionym terminie - nie wyprowadzę się z mieszkania w terminie który on arbitralnie wyznaczył - pytam o adres korespondencyjny, żeby wysłać mu te informacje listownie - właściciel odmawia i grozi, że dzień po upływie terminu przyjedzie do mieszkania ze swoimi rzeczami i się do nas wprowadzi
14. wysyłam polecony z w/w informacjami na adres wynajmowanego mieszkania
15. Wysyłam ponaglenie do organu wyższej instancji za pośrednictwem UW
16. UW przekazuje je wraz z informacją, że z I instancji przekazano jakiś czas po przesłaniu odwołania dodatkowe materiały (nie poinformowano mnie o tym, nie widziałem ich, nie wiem czego dotyczą, ale jak przypuszczam jest to ksero wypowiedzenia umowy najmu)
17. Kieruję do UW pismo informujące o tym, że nie poinformowano mnie o nowych dowodach w sprawie (przypuszczalnie dołączenie wypowiedzenia) oraz informuję, że nie uznaję tego wypowiedzenia i dołączam treść pisma skierowanego do właściciela
18. UW tego samego dnia wydaje decyzję o odmowie zameldowania tego samego dnia uzasadniając ją brakiem możliwości pobytu stałego w tym lokalu w związku z wysłanym wypowiedzeniem umowy najmu i oświadczeniem właściciela lokalu, że nie zamierza przedłużyć ze mną obecnej umowy. Moim zdaniem najistotniejszy fragment decyzji wytłuściłem.
18. MSWiA oddala ponaglenie ze względu na to, że UW już wydał decyzję.
19. Pismo z pkt. 17. nadal bez odpowiedzi - chyba całkiem je zignorowano mimo iż wpłynęło do urzędu elektronicznie ~1:00 rano, więc na pewno decyzja nie była wydana w momencie jego wpłynięcia...
20. Po awizacji pisma wysłanego z wynajmowanego mieszkania na ten sam adres właściciel mieszkania odebrał pismo. Jeszcze nie odpowiedział.
21. Wyznaczony przez niego w "wypowiedzeniu" termin upłynie za parę dni.
Treść decyzji:
W szczególności byłbym niezmiernie wdzięczny za opinię kogoś z wysokim stażem forumowym jak np. voyteg. Mam jeszcze ~20 dni na wniesienie skargi do WSA za pośrednictwem UW (jak rozumiem liczy się data wpłynięcia pisma do UW?).
Wiem, że WSA powinien zbadać sprawę niezależnie od moich zarzutów w skardze, ale jeśli już miałbym składać skargę, to byłbym wdzięczny za wskazanie tych które wydają się najbardziej zasadne i dają najwyższe szanse na powodzenie. Czy można coś zarzucić tym decyzjom? Mogę chyba też prosić WSA o wydanie decyzji zamiast jedynie zwrot sprawy do urzędu?
Jestem świadomy, że meldunek nie daje żadnych praw do lokalu itp. Z tego co rozumiem, to w obecnym stanie prawnym jest to w zasadzie ryzykowanie 100 PLN za zameldowanie, którego brak nie powinien mi chyba przeszkadzać - w szczególności brak kar za niespełnienie tego obowiązku.
Jedna wątpliwość za wyjaśnienie której będę wdzięczny: Nie wiem, czy jako osoba przeniesiona do rezerwy od razu na komisji lekarskiej z kat. wojskową A i książeczką wojskową nie podlegam przypadkiem pod wojskowy obowiązek meldunkowy którego niedopełnienie jest chyba zagrożone już grzywną - normalnie spełnienie cywilnego obowiązku meldunkowego powinno załatwić sprawę, ale jak widać UM i UW nie chcą mi pozwolić go spełnić... W takiej sytuacji chyba mimo braku zameldowania "cywilnego" powinienem i tak poinformować WKU o zmianie miejsca zamieszkania?
Stan faktyczny:
1. wynajmuję mieszkanie - umowa najmu na czas oznaczony (rok i parę dni)
2. przed podpisaniem umowy pełnomocnik właścicieli (ich syn) został poinformowany o tym, że zamierzam mieszkać tam z dzieckiem - zdecydował się podpisać umowę, ustaliliśmy, że jak wszystko będzie w porządku, to co roku umowę będziemy sobie przedłużać
3. mieszkam w tym mieszkaniu (wraz z synem), regularnie opłacam czynsz i mam zamiar tu dalej mieszkać - nie ma żadnego problemu ze strony syna właścicieli ani samych właścicieli
4. w 2017 roku (jeszcze poprzednia wersja ustawy) chciałem zameldować się w tym mieszkaniu na pobyt stały, ale w okienku UM odmówiono
5. kazano mi napisać podanie, do niego dołączyłem wniosek o zameldowanie którego nie chciała przyjąć urzędniczka w okienku oraz kserokopię umowy (oryginał okazałem do wglądu)
6. UM wezwał do wymeldowania z obecnych miejsc pobytu stałego (wydawało mi się to dziwne, bo formularz meldunkowy powinien równocześnie załatwić wymeldowanie z poprzedniego miejsca pobytu stałego)
7. Sprawę chciałem zakończyć szybko, więc wymeldowałem siebie i syna z poprzednich miejsc pobytu stałego
8. UM wszczął postępowanie administracyjne i wezwał do wyjaśnienia właścicieli (starsze osoby) których próba meldunku zupełnie rozsierdziła i na nic się zdały tłumaczenia, że meldunek nie da mi żadnych praw do mieszkania ponad umowę najmu
9. Właściciele blokują zameldowanie na pobyt stały w taki sposób podnosząc, że umowa jest terminowa
10. UM wydał decyzję o odmowie zameldowania
11. Składam odwołanie od decyzji do UW
12. Właściciel wysyła poleconym wypowiedzenie umowy podając jako powód ciężkie naruszenie warunków umowy: zamieszkiwanie przeze mnie wraz z moim dzieckiem (nie uznaję wypowiedzenia - umowa jest na czas oznaczony, spełniam wszystkie obowiązki najemcy, syn dysponujący ich pełnomocnictwem do zawarcia umowy wiedział o tym przed jej podpisaniem - mam na to dowody w postaci korespondencji elektronicznej - możliwe, że faktycznie nie przekazał im tej informacji, ale jaki ja mam na to wpływ? - na pewno nie może to być podstawą wypowiedzenia umowy)
13. Informuję telefonicznie właściciela o moich zastrzeżeniach co do wypowiedzenia i o tym, że jak tak bardzo nas nie chce, to możemy umowę rozwiązać, ale za porozumieniem stron i we wspólnie uzgodnionym terminie - nie wyprowadzę się z mieszkania w terminie który on arbitralnie wyznaczył - pytam o adres korespondencyjny, żeby wysłać mu te informacje listownie - właściciel odmawia i grozi, że dzień po upływie terminu przyjedzie do mieszkania ze swoimi rzeczami i się do nas wprowadzi
14. wysyłam polecony z w/w informacjami na adres wynajmowanego mieszkania
15. Wysyłam ponaglenie do organu wyższej instancji za pośrednictwem UW
16. UW przekazuje je wraz z informacją, że z I instancji przekazano jakiś czas po przesłaniu odwołania dodatkowe materiały (nie poinformowano mnie o tym, nie widziałem ich, nie wiem czego dotyczą, ale jak przypuszczam jest to ksero wypowiedzenia umowy najmu)
17. Kieruję do UW pismo informujące o tym, że nie poinformowano mnie o nowych dowodach w sprawie (przypuszczalnie dołączenie wypowiedzenia) oraz informuję, że nie uznaję tego wypowiedzenia i dołączam treść pisma skierowanego do właściciela
18. UW tego samego dnia wydaje decyzję o odmowie zameldowania tego samego dnia uzasadniając ją brakiem możliwości pobytu stałego w tym lokalu w związku z wysłanym wypowiedzeniem umowy najmu i oświadczeniem właściciela lokalu, że nie zamierza przedłużyć ze mną obecnej umowy. Moim zdaniem najistotniejszy fragment decyzji wytłuściłem.
18. MSWiA oddala ponaglenie ze względu na to, że UW już wydał decyzję.
19. Pismo z pkt. 17. nadal bez odpowiedzi - chyba całkiem je zignorowano mimo iż wpłynęło do urzędu elektronicznie ~1:00 rano, więc na pewno decyzja nie była wydana w momencie jego wpłynięcia...
20. Po awizacji pisma wysłanego z wynajmowanego mieszkania na ten sam adres właściciel mieszkania odebrał pismo. Jeszcze nie odpowiedział.
21. Wyznaczony przez niego w "wypowiedzeniu" termin upłynie za parę dni.
Treść decyzji:
Wojewoda []
[…], 2018-03-[…]
SOC-[…]
DECYZJA
Na podstawie art. 138 § 1 pkt 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (t. j. Dz. U. z 2017 r., poz. 1257) oraz art. 31 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 24 września 2010 r. o ewidencji ludności (t. j. Dz. U. z 2017 r., poz. 657)
po rozpatrzeniu
odwołania M. H. od decyzji Prezydenta […] nr WSO-[…] z dnia […] stycznia 2018 r., orzekającej o odmowie zameldowania M. H. wraz z małoletnim dzieckiem A. H. na pobyt stały
w lokalu przy ul. […] w W[…],
orzekam
o utrzymaniu w mocy zaskarżonej decyzji organu I instancji.
UZASADNIENIE
Postępowanie w sprawie zameldowania M. H. oraz małoletniego dziecka A. H. na pobyt stały w lokalu przy […] w W[…] zostało wszczęte w dniu […] listopada 2017 r. w związku ze złożeniem przez M. H. w organie gminy wniosków o zameldowanie na pobyt stały w przedmiotowym lokalu bez potwierdzenia przez osobę dysponującą tytułem prawnym do lokalu. Wnioskodawca dołączył do wniosku umowę najmu okazjonalnego lokalu zawartą w dniu […] września 2017 r., z której wynika, że M. H., J. J. oraz J. J. wynajęli przedmiotowy lokal od M. S. na czas oznaczony od […] września 2017 r. do […] września 2018 r. Dołączono również protokół przekazania przedmiotowego lokalu z dnia […] września 2017 r.
M. H. został wezwany przez organ I instancji do wymeldowania siebie oraz małoletniego dziecka z innych adresów, pod którymi byli oni zameldowani na pobyt stały, i czynność ta została przez niego dokonana.
Przesłuchany w toku postępowania w charakterze strony M. S. zeznał, że wraz z żoną M. S. są właścicielami przedmiotowego lokalu i że jego syn T. S. w jego imieniu zawarł na czas określony umowę najmu tego lokalu. Oświadczył, że nie wyraża zgody na zameldowanie M. H. i małoletniego A. H. w przedmiotowym lokalu, ponieważ nigdy nie było mowy o ich pobycie stałym w tym lokalu. Zgodził się natomiast na zameldowanie ww. osób na pobyt czasowy na okres, na jaki zawarta została umowa najmu.
M. S. dołączył również do akt sprawy pismo, w którym poinformował, że M. H. złożył wniosek o zameldowanie bez porozumienia i bez zgody właściciela przedmiotowego lokalu.
W odpowiedzi na zawiadomienie o wszczęciu postępowania M. H. przesłał do organu I instancji pismo, w którym oświadczył, że jego centrum życiowe znajduje się w przedmiotowym lokalu, w którym mieszka i posiada w nim prywatne przedmioty oraz rzeczy osobiste. Wyjaśnił, że w przewidywalnej przyszłości zamierza nadal mieszkać w przedmiotowym lokalu, przedłużając umowę najmu lub podpisując nową umowę, zależnie od woli właściciela. Zarzucił również organowi I instancji nadmiernie biurokratyczne załatwianie sprawy.
Podczas postępowania organ I instancji uzyskał informację od Spółdzielni Mieszkaniowej „S”, że M. i M. S. są właścicielami przedmiotowego lokalu.
Przed wydaniem decyzji administracyjnej strony postępowania zgodnie z art. 10 k.p.a. zostały poinformowane o możliwości wypowiedzenia się w sprawie zgromadzonego materiału dowodowego. M. S. i M. S. zapoznali się z aktami sprawy i podtrzymali swoje stanowisko, że nie wyrażają zgody na zameldowanie M. H. i małoletniego A. H. na pobyt stały. Dołączyli również oświadczenie, że M. H. nie zgłaszał im, iż w przedmiotowym lokalu ma zamieszkać małoletnie dziecko, w takim przypadku na pewno nie otrzymałby on zgody na zamieszkiwanie.
Zgodnie z art. 31 ust. 1 Ustawy o ewidencji ludności z dnia 24 września 2010 r.: „Jeżeli dane zgłoszone do zameldowania lub wymeldowania budzą wątpliwości o zameldowaniu lub wymeldowaniu rozstrzyga organ gminy w drodze decyzji administracyjnej”. Na podstawie wyżej wymienionego przepisu prawa oraz zgromadzonego materiału dowodowego Prezydent […] decyzją nr WSO-[…] z dnia […] stycznia 2018 r. orzekł o odmowie zameldowania M. H. wraz z małoletnim dzieckiem A. H. na pobyt stały w lokalu przy […] w […].
Od powyższej decyzji M. H. złożył w ustawowym terminie odwołanie do Wojewody […]. Podnosi w nim, że przedłożona przez niego umowa najmu przedmiotowego lokalu jest wystarczająca do zameldowania na pobyt stały i że zamierza on w przewidywalnej przyszłości przebywać w tym lokalu.
M. H. złożył również w niniejszej sprawie ponaglenie, które zgodnie z właściwością zostało przesłane do Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji.
Analizując całość akt sprawy, organ odwoławczy stwierdził, co następuje.
Materialnoprawną podstawę rozstrzygnięcia w niniejszej sprawie stanowią przepisy ustawy o ewidencji ludności. Zgodnie z art. 28 ust. 1 tej ustawy obywatel polski dokonuje zameldowania na pobyt stały lub czasowy w formie pisemnej na formularzu w organie gminy właściwym ze względu na położenie nieruchomości, w której zamieszkuje, przedstawiając do wglądu dowód osobisty lub paszport. Art. 28 ust. 2 głosi, że obywatel polski dokonujący zameldowania na pobyt stały lub czasowy przedstawia potwierdzenie pobytu w lokalu, dokonane przez właściciela lub inny podmiot dysponujący tytułem prawnym do lokalu na formularzu zgłoszenia pobytu stałego lub formularzu zgłoszenia pobytu czasowego oraz, do wglądu, dokument potwierdzający tytuł prawny do lokalu tego właściciela lub podmiotu. Jednakże w sytuacji, gdy zgłoszone do zameldowania lub wymeldowania dane budzą wątpliwości, o dokonaniu zameldowania lub wymeldowania rozstrzyga właściwy organ gminy w drodze decyzji administracyjnej (art. 31 ust. 1 wyżej wymienionej ustawy). Natomiast wątpliwości co do stałego lub czasowego charakteru pobytu osoby pod deklarowanym adresem rozstrzyga organ gminy w drodze decyzji administracyjnej (art. 31 ust. 2 ww. ustawy). Jednocześnie przez pojęcie „pobytu stałego” w myśl art. 25 ust. 1 tej ustawy należy rozumieć zamieszkanie w określonej miejscowości pod oznaczonym adresem z zamiarem stałego przebywania.
Należy również podkreślić, że Trybunał Konstytucyjny w wyroku z dnia 27 maja 2002 r., sygn. akt K 20/01 (Dz. U. Nr 78, poz. 716), wskazał, że organ meldunkowy nie rejestruje uprawnień do lokalu osób występujących o zameldowanie, lecz gromadzi informacje w zakresie danych o miejscu pobytu, badaniu podlegają zatem zdarzenia ze sfery faktów, a nie uprawnień. Ewidencja ludności jest rejestracją stanu faktycznego i nie stanowi formy kontroli legalności zamieszkania i pobytu. Brak potwierdzenia pobytu w lokalu przez jego właściciela, ale też brak zgody właściciela na zameldowanie, nie stanowi negatywnej przesłanki do dokonania zameldowania. Decydujące w sprawach dotyczących zameldowania jest to, czy fakt pobytu osoby w konkretnym lokalu znajdzie potwierdzenie w dowodach przeprowadzonych w postępowaniu administracyjnym.
W niniejszej sprawie M. H. złożył w organie gminy wnioski o zameldowanie w przedmiotowym lokalu na pobyt stały siebie oraz małoletniego A. H., ale nie wypełnił we wnioskach rubryki dotyczącej potwierdzenia przez właściciela lub innego podmiotu dysponującego tytułem prawnym do lokalu, czy osoby te przebywają pod wskazanym adresem. Odwołujący się przedłożył jednak umowę najmu na czas oznaczony od […] września 2017 r. do […] września 2018 r. W związku z powyższym należy uznać, że M. H. w dniu złożenia wniosków o zameldowanie na pobyt stały dysponował tytułem prawnym do przedmiotowego lokalu. Z akt niniejszej sprawy wynika również, że M. H. oraz małoletni A. H. zamieszkują w przedmiotowym lokalu, co potwierdzają zgodnie strony postępowania. Istotą sporu w niniejszej sprawie, jest więc ustalenie, czy pobyt M. H. i małoletniego A. H. ma charakter pobytu stałego. Kwestia ta wzbudziła wątpliwości organu gminy i w celu wyjaśnienia tych wątpliwości zostało wszczęte postępowanie administracyjne.
Jak podkreślił Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gdańsku w wyroku z dnia 3 marca 2016 r. sygn. akt III SA/Gd 21/16, zawarcie przez osobę umowy na czas określony nie jest jednoznaczne z wolą stałego zameldowania. Wprost przeciwnie wskazuje na istnienie sprzeczności pomiędzy zamiarem stałego pobytu a wolą (zamiarem) wyrażoną w umowie najmu. Wskazano również, że dla ustalenia miejsca zamieszkania (a więc analogicznie również pobytu) nie jest wystarczające samo zamieszkiwanie w sensie fizycznym, ale bez zamiaru stałego pobytu, ani też sam zamiar stałego pobytu w danej miejscowości nie połączony z przebywaniem w tej miejscowości. Każdy przypadek zameldowania jest przez organ administracji rozpatrywany indywidualnie na podstawie analizy stanu faktycznego i okoliczności występujących w konkretnej sprawie.
Jak wskazano wyżej, przez pojęcie „pobytu stałego” należy rozumieć zamieszkanie w określonej miejscowości pod oznaczonym adresem z zamiarem stałego przebywania. Skoro podczas postępowania ustalono, że M. H. i małoletni A. H. zamieszkują w przedmiotowym lokalu, wyjaśnienia wymagała kwestia, czy zamieszkują oni w tym lokalu z zamiarem stałego przebywania. W tym miejscu należy wyjaśnić, że rozważenie przez organ administracji zamiaru pobytu osoby w lokalu nie polega jedynie na zaakceptowaniu deklaracji zamiaru stałego pobytu wyrażonej przez stronę postępowania. Dla oceny zamiaru istotne znaczenie ma to, czy okoliczności faktyczne występujące w sprawie potwierdzają wolę osoby, czy też pozostają z nią w sprzeczności. Odwołujący się w toku postępowania oraz w odwołaniu oświadczył, że ma zamiar stale przebywać w tym lokalu. Jednocześnie odwołujący się nie potwierdził, że zamierza mieszkać w spornym lokalu wbrew woli właścicieli. Podczas postępowania odwołujący się oświadczył, że w przewidywalnej przyszłości zamierza nadal mieszkać w przedmiotowym lokalu, przedłużając umowę najmu lub podpisując nową umowę, zależnie od woli właściciela. Deklaracji odwołującego się nie potwierdzają jednak obiektywne okoliczności sprawy i zgromadzony materiał dowodowy. Właściciele przedmiotowego lokalu oświadczyli bowiem podczas postępowania, że nigdy nie było mowy o pobycie stałym M. H. i małoletniego A. H. w przedmiotowym lokalu, a umowa została podpisana tyko na rok czasu. W toku postępowania nie wyrazili oni również woli zawarcia z odwołującym się kolejnej umowy najmu albo przedłużenia obowiązującej.
Zgodnie z przepisami Kodeksu postępowania administracyjnego organ odwoławczy, w ramach swoich uprawnień kontrolnych, ocenia materiał dowodowy, uwzględniając stan faktyczny stwierdzony w czasie wydania decyzji przez organ pierwszej instancji, jak i zmiany stanu faktycznego, które zaszły pomiędzy wydaniem decyzji organu pierwszej instancji
a wydaniem decyzji w postępowaniu odwoławczym. W tym czasie właściciele przedmiotowego lokalu wypowiedzieli umowę najmu wcześniej zawartą przez odwołującego się, co podważa zamiar pobytu stałego odwołującego się w przedmiotowym lokalu i wskazuje, że nie jest wolą właścicieli przedłużanie umowy najmu z M. H. W realiach niniejszej sprawy nie można twierdzić, że osoba, w stosunku do której wypowiedziana została umowa najmu, może obiektywnie lokować na czas stały (czyli bez określonej na dzień wydawania decyzji meldunkowej granicy czasowej przebywania) swoje centrum spraw życiowych w przedmiotowym lokalu. Mając na uwadze powyższe, należy uznać, że pobyt M. H. i małoletniego A. H. w przedmiotowym lokalu nie ma charakteru pobytu stałego i w związku z tym nie może w rejestrach ewidencji ludności być odzwierciedlony jako miejsce stałego zameldowania wyżej wymienionych osób.
Odwołujący się podnosi w odwołaniu, że w sytuacji gdy osoba chcąca się zameldować dysponuje tytułem prawnym do lokalu, to właściciel mieszkania nawet nie musi być o tym informowany, a już na pewno nie powinien być stroną w postępowaniu meldunkowym. Odnosząc się do powyższego, należy podkreślić, że zgodnie z orzeczeniem Naczelnego Sądu Administracyjnego, sygn. akt II OPS 1/11, z dnia 5 grudnia 2011 r. stronami w postępowaniu o zameldowanie albo wymeldowanie są osoby dysponujące tytułem prawnym do lokalu, a więc właściciele/współwłaściciele oraz najemcy/współnajemcy. Zawarcie przez właścicieli przedmiotowego lokalu umowy najmu z odwołującym się nie powoduje, że utracili oni tytuł prawny do lokalu. Należy więc uznać, że właściciele przedmiotowego lokalu są stronami niniejszego postępowania.
Odwołujący się podnosi w odwołaniu, że charakter jego zamieszkania w przedmiotowym lokalu nie spełnia definicji pobytu czasowego, ponieważ nie posiada on żadnego innego miejsca pobytu stałego. W związku z powyższym należy wyjaśnić,
że przedmiotem niniejszego postępowania jest kwestia zameldowania M. H. i małoletniego A. H. na pobyt stały w konkretnym lokalu i niniejsza decyzja dotyczy tylko tej kwestii. Sam brak zameldowania odwołującego się na pobyt stały w innym lokalu nie oznacza, że przedmiotowy lokal jest miejscem jego stałego pobytu.
Reasumując powyższe, orzeczono jak w sentencji. Decyzja niniejsza jest ostateczna w administracyjnym toku instancji.
POUCZENIE
Stronie służy prawo wniesienia skargi na niniejszą decyzję do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego we Wrocławiu – za pośrednictwem Wojewody Dolnośląskiego – w terminie 30 dni od dnia jej doręczenia.
Warunkiem skutecznego złożenia skargi jest uiszczenie wpisu w wysokości 100 zł na konto Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego we Wrocławiu.
Stronie przysługuje prawo złożenia wniosku do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego we Wrocławiu – przed wszczęciem postępowania lub w toku postępowania przed tym Sądem – o przyznanie prawa pomocy. Wniosek ten wolny jest
od opłat sądowych. Prawo pomocy obejmuje zwolnienie od kosztów sądowych, a także ustanowienie adwokata lub radcy prawnego.
Otrzymują:
1. M. H.
2. M. S. i M. S.
3. Prezydent […]
4. aa/WSOiC
Z upoważnienia Wojewody […]
[…]