Czy warto ubiegać się o obywatelstwo niemieckie?

• Autor wątku Autor wątku Agusia83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
amtlich, ponieważ wtedy jesteś zwolniona z opłaty. W polu o dodatkowych informacjach możesz zostawić puste. Ja nie wpisywałem nic. Przygotuj się, że troche potrwa zanim odpiszą.

Dziękuję, bardzo mi pomogłeś.
A przysłali Ci jakieś dokumenty?

Tak, po około 1,5 miesiąca cały przebieg pobytu w wojsku. Lata gdzie i kiedy a także notke o obywatelstwie i pojmaniu jako jeńca.

Oby mi też przysłali, a akta urodzeń trzeba im wysłać?

Czy ktoś mi może posłać wniosek po niemiecku do BUNDESARCHIVU?? Z Katowicami jest ciężko coś załatwić. Czy ktoś może poradzić o co można jeszcze poprosić Archiwum Państwowe w Katowicach? oni się czepiają szczególików i trzeba konkretnie napisać co chce aby to dali człowiekowi. Dzięki za pomoc

Wie ktoś może jakie trzeba warunki spełnić, żeby informacje z Wastu otrzymać bezpłatnie i czy jest w ogóle taka możliwość.
I pytanie do osób którym przysłano odpowiedzi: jakie były koszty w waszych przypadkach?
Co prawda jest pewna informacja o kosztach na ich stronie ale chcę wiedzieć jak to wygląda w praktyce

My nic nie płaciliśmy, ale informacje były tylko ogólne i nie było adnotacji o obywatelstwie.

Mam zapytanie: otrzymałem dziś z Koln pismo i chcą abym podpisał im deklaracje że mogą w moim imieniu napisać do archiwum państwowego w Niemczech. Trzeba aby podpis był potwierdzony notariuszem bądź jakimś odpowiednim urzędem. Czy placówki dyplomatyczne Niemiec coś takiego potwierdzają? czy trzeba do notariusza? (no ale on będzie chciał pismo mieć przetłumaczone po polsku jak znam życie).

Witam!
Ja także mam podpisać z mężem taką deklarację dotyczącą mojego dziecka:

Wir erklären hiermit, dass wir damit einverstanden bin, dass unser minderjähriges Kind .... einen eigenen Staatsangehörigkeit erhält.

Außerdem erklären wir, dass wir für das Kind keine fremde
- insbesondere die polnische- Staatsangehörigkeit auf Antrag erworben habe

Czy chcą abym zadeklarowała, że nie składałam wniosków dla mojego dziecka o inne obywatelstwa w szczególności Polskiego???
Nie wiem dokładnie o co chodzi, proszę o pomoc:)

Cos zle przepisalas tutaj, bo to nie ma sensu pod wzgledu gramatyki:

einen eigenen Staatsangehörigkeit erhält.

winno byc "eine eigene Staatsangehörigkeit" albo "einen eigenen Staatsangehörigkeitsausweis"

Drugie zdanie oznacza: oswiadczamy, ze nie nabylismy dla dziecka na wlasny wniosek innego obywatelstwa, szczegolnie polskiego

Tutaj jest isotne sformulowanie "na wlasny wniosek", bo w mysl niemieckiego prawa o obywatelstwie nabywanie obcego obywatelstwa na wlasny wniosek bez zgdody odpowiednich wladz niemieckich skutkuje utrata obywatelstwa niemieckiego.

Jesli natomiat obce obywatelstwo jest nadawane nie na wlasny wniosek, tylko automatycznie (np. jak w STanach Zjednoczonych, gdzie kazde dziecko, ktore sie urodzi na ich terytorium, dostaje automatycznie obywatelstwo amerykanskie bez koniecznosci skladania wniosku), to takie autmatyczne nadanie obywatelstwa obcego nie ma wplywu na obywatelstwo niemieckie

Bardzo przepraszam za mój błąd w piśmie jest tak: einen eigenen Staatsangehörigkeitsausweis erhält

Córka urodziła się w Polsce, żadnego wniosku na Polskie obywatelstwo nie składałam i na inne też nie, więc spokojnie mogę tą deklarację podpisać?

Ostatnia edycja:
Art. 34 Konstytucji RP:
" Obywatelstwo polskie nabywa się przez urodzenie z rodziców będących obywatelami polskimi. Inne przypadki nabycia obywatelstwa polskiego określa ustawa''
jest jeszcze zapis z Dz.U. 1962 Nr 10 poz. 49, który w całości mówi jak to dokładnie wygląda jeszcze w przypadkach kiedy np. dziecko się urodziło w Polsce a nie wiadomo jakie obywatelstwo posiadają rodzice ale to raczej Ciebie nie dotyczy bo wg mnie Twojemu dziecku z urzędu nadano polskie obywatelstwo.

Tak mozesz spokojnie podpisac, bo dziecko nabylo obywatelstwo polskie z mocy ustawy, automatycznie, a nie na wniosek

a w pierwszym akapicie pytaja sie, czy sie zgadzacie na to, by dziecku wystawic wlasne zaswiadczenie o posiadaniu obywatelstwa

Nie widze przeciwskazan w podpisaniu tej deklaracji

Bardzo wam dziękuję za odpowiedź:)

Proszę was o jeszcze jedno, czy ktoś może mi dokładnie przetłumaczyć ten tekst:
Bitte füllen Sie hierzu den von mir beigefügten Ergänzungsbogen vollständig aus.

W tym celu prosze wypelnic w calosci zalaczony kwestionariusz uzupelniajacy.

Dziękuję:)
Kwestionariusze uzupełniające to pisma z zapytaniami i deklaracja do podpisania z koln?Czy może chodzi im o jakiś dodatkowy kwestionariusz, którego nie dostałam??

trudno mi powiedziec, ale po niemiecku jest liczba pojedynca, czyli (jeden) kwestionariusz uzupelniajacy a nie (kilka) kwestionariuszy uzupelniajacych

zobacz czy nie masz jakies papierka o nzawie "Ergänzungsbogen"

Nie mam nic takiego mam tylko pismo na trzy strony i deklaracja, żadnego dodatkowego kwestionariusza do wypełnienia(Ergänzungsbogen)nie mam, z tego co podałam do przetłumaczenia w poprzednim wątku wynika, że powinien być jakiś dodatkowy kwestionariusz?Może zapomnieli go dodać, nie wiem o co w tym chodzi.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót