Czy warto ubiegać się o obywatelstwo niemieckie?

• Autor wątku Autor wątku Agusia83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
No nie wiem, skoro pisze ze "zalaczony Ergänzungsbogen", to powinien byl zalaczony. NIe ma jakiegos kwestionariusza, w ktorym sie pytaja, czy wystapilas w miedzczaszie na wniosek (auf Antrag) o inne obywatelstwo itd?

Nie ma nic, jest tylko to co napisałam wcześniej.

Witam
Okazało się, że muszę tylko podpisać deklarację, napisać pismo wyjaśniające i wysłać do Koln

do moich papierów z Koln dołączyli pismo które muszę podpisać a w którym wyrażam zgodę aby w moim imieniu napisali do Ministerstwa Obrony Wielkiej Brytanii z zapytaniem czy coś nie mają o moim dziadku. Czy też dostajecie takie deklaracje do podpisania? czy może ktoś dostał taką deklaracje do Polskiego Ministerstwa Obrony????

czy wstąpienie do angielskiego wojska po 1945 roku dyskwalifikuje z możliwości otrzymania potwierdzenia niemieckiego obywatelstwa???

generalnie tak, bo dobrowalna sluzba w obcym wojsku prowadzila swego czasu automatycznie do pozbawienia obywatelstwa niemieckiego

witaj POGODNIAK napisałem do Ciebie także prywatną wiadomość i byłbym wdzięczny za odpowiedz. Ale kontynuując jeszcze temat "generalnie" tak no ale to znaczy że są jakieś wyjątki. Tak to rozumie.

Wiesz co, zawsze sa jakies niaunse prawne, ja nie mam w glowie przepisow o obywatelstwie obowiazujacych w roku 1945. Mozliwe, ze jakby byl w roku 1945 w tej czesci Slaska, ktora przed wojna nalezala do Niemiec, i wstapilby do wojska polskiego, to ewentualnie by nie stracil tego obywatelstwa niemieckiego, bo byl dodatkowy przepis, ktory chronil obywateli niemieckich przed utrata obywatelstwa za niedozwolone czyny, jesli mieszkali na terenie Niemiec. Ale poniewaz twoj dziadek byl w Anglii, trudno mi powiedziec, byc moze w latach 1945 (upadek Rzeszy Niemieckiej) do 1949 (powstawie RFN) takie rzeczy rozpatrywano inaczej, ale generalnie sluzba w wojsku obcym skutkowala utrata niemieckiego obywatelstwa. Wiecej niz to "generalnie" nie moge ci powiedziec, Bundesverwaltungsamt w Köln to oceni, i jesli utracil niemieckie obywatelstwo na mocy takich uregulowan, to podadza ci dokladna podstawe prawna

aha no podpisałem im dokument wyrażający zgodę aby w moim imieniu zapytali się Ministerstwo Obrony Anglii. Nie posyłam im zatem innych dokumentów np. volkslisty czy innych dokumentów które bym musiał przetłumaczyć na niemiecki bo nie ma sensu na razie płacić jak może już jest sytuacja niestety "przegrana". Czy jak pisałeś na razie czekać co oni odpiszą i będę mógł dalej działać. Dzięki za odpowiedz.

Witam, otrzymałam wczoraj pismo z wastu czekałam nie cały miesiąc od złożenia wniosku.
Jest to potwierdzenie, że mój dziadek służył w wehrmachcie, a także informacja:

Datum der ersten ermittelten Meldung:1941
Datum der letzten ermittelten Meldung:1945 Lazarettaufenthalt
Staatsangehörigkeit: In einer Meldung des Reservelazarett Münsterschwarzach vom 1945 wird Herr .... als Deutscher bezeichnet.

Czy to wystarczy do potwierdzenia obywatelstwa niemieckiego?

Agusia83 napisał:
Czy to wystarczy do potwierdzenia obywatelstwa niemieckiego?

Nie potrafię odpowiedzieć, czy takie zaświadczenie wystarczy do potwierdzenie obywatelstwa. Mogę natomiast napisać, że ma ono dwa duże plusy:
(1) twój dziadek został powołany do wojska stosunkowo wcześnie, bo w 1941.
(2) ostatni meldunek jest z lazaretu, zatem dziadek walczył do samego końca i na pewno nie zdezerterował

PS: Zabawne jest to, że mam takie samo pismo z tym, że z mój dziadek oznaczony był jako Niemiec w Lazarecie w Brombergu (obecnie Bydgoszcz). Jako dotąd nie starałem się jeszcze potwierdzić obywatelstwa na podstawie tego pisma.

Dziadek do wehrmachtu został wzięty w 1940r. wiem to z innego posiadanego dokumentu, nie wiem czemu Wast podał 1941r.Mam jeszcze w posiadaniu niemiecką kartę meldunkową z innego okresu niż podaje Wast i też pisze w niej, że miał obywatelstwo niemieckie.
Mam już dwa potwierdzenia o obywatelstwie niemieckim dziadka, to chyba raczej już nie może być przypadek?

Witam.

Proszę o udzielenie mi informacji dot. obywatelstwa niemieckiego. Codzi o moją 6-letnią córkę, której ojciec jest pochodzenia polskiego, ma obywatelstwo niemieckie i mieszka w DE od 18 lat.
Jakie dokumenty, formalności muszę załatwić, aby moja córka otrzymała obywatelstwo niemieckie i gdzie mam się w związku z tym udać. Nadmieniam, że mieszkam z dzieckiem w Polsce.
Z góry dziękuję

Mam do was takie pytanie czy Opole w styczniu 1945r., należało do Niemiec??

no wiesz, zalezy z ktorej strony sie na to popatrzyc: z polskiej strony nalezalo pewnie do Polski od postanowien konferencji jaltanskiej, z niemieckiej strony nalezalo przynajmniej teoretycznie do Niemiec do momentu uznania granicy na Odrze i Nysie przez RFN na poczatku lat siedemdziesiatych.

A wojska sowieckie zaczely wchodzic do miasta w styczniu 1945 roku

Pytam dlatego, bo mam informację, że dziadek w grudniu 1944r. na Węgrach został ranny, a pod koniec stycznia 1945r, był w Reservelazarett w Oppeln, a skoro mówisz, że w sowieckie wojska zaczeły wchodzić do Opola w styczniu 1945r, to coś mi tu nie pasuje.

Ostatnia edycja:
Nie znam sie wybitnie na sprawach opolskich, ale miasto lezy nad Odra, to pewnie bylo jak w Warszawie: Ruscy byli tygodniami po prawej stronie Wisly w Warszawie, ale nie mogli (nie chcieli) przedostac sie na lewa. Podobnie bylo najwidoczniej w Opolu:

24 stycznia - zdobycie prawobrzeżnego Opola przez oddziały 1 Frontu Ukraińskiego Armii Czerwonej, połączone z masowymi gwałtami i mordami, głównie na terenach dzisiejszych przedmieść (w prawobrzeżnej części miasta pozostało zaledwie 300-600 mieszkańców)

Lewobrzeżna część Opola zostaje obszarem umocnionym pod dowództwem mjra Matthiasa Wensauera. Niemcom udaje się utrzymać tę pozycję do marca

Opole – Wikipedia, wolna encyklopedia

Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź, chętnie poczytam:)

Może ktoś doradzić gdzie znaleźć dokumenty dotyczące przodków? mój dziadek urodź się w Kórniku i też tam mieszkał chyba do 18 na pewno. Niestety nie posiadam np. świadectw szkolnych potwierdzenia zameldowania. Koln prosi jeżeli mam o takie rzeczy. Jak tu czytam czasami to sporo ludzi ma różne dokumenty no jakoś moja rodzinka chyba wszystko "traciła".

Witam po raz pierwszy;)
Jako, iż jestem również w trakcie potwierdzania obywatelstwa poprzez przodków chciałbym wam przedstawić moją sytuacje, tak abyście mogli mi pomóc.
Więc mam 19 lat (92r) Moji wujkowie posiadają już Niemieckie paszporty wyrabiali to w latach 99/00 Teraz ja chce równiez wyrobić Staatsangehoerigkeit mam już wszystkie potrzebne akta z linii męskiej za wyjątkiem aktu urodzenia pradziadka gdyż księgi znajdują się w archiwum i dostałem tylko potwierdzone ksero. Moje pytanie brzmi czy muszę w wniosku wpisać daty kiedy dziadek przebywał w Wehrmachcie?? (dziadek zmarł cztery lata temu i dokumenty po nim zostały spalone) Rozmawiałem z wujkiem który przy składaniu wniosku oddał ksero Niemieckiej książeczki wojskowej więc może istnieje szansa, że gdy wypisze na wniosku kto z rodziny ma już pochodzenie dojdą kiedy dziadek był w wojsku??
Bardzo proszę o odpowiedz za którą z góry dziękuję :)

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót