Czy warto ubiegać się o obywatelstwo niemieckie?

• Autor wątku Autor wątku Agusia83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ja na Twoim miejscu poszedłbym do parafi z kąd pochodzi twój tata lub dziadek, tam powinnas uzyskac informacje jak się nazywali.

Teraz mój problem: Mam wypisany wniosek do niego mam wszystkie akta przodków od 1894r. I teraz czy ktoś z was składał wniosek i podawał kto w rodzienie ma już obyatelstwo po tych samych przodkach? Chcę zrobić tak jak napisał mi tomj lecz pan który mi to wypisywał odradził mi tego gdyż stwierdził, że jak oni sobie sprawdzą dane, a któraś data nie będzie się zgadzała to mogą mnie od razy odrzucić.

No i mam takie wiadomosci. Moja prababcia ma niemieckie nazwisko po swoim tacie, poniewaz nigdy nie wyszla za mąż za ojca mojego dziadka (i ojciec mojego dziadka jest nieznany) tak figuruje w papierach do końca życia byla panną. No to mam pozamiatane:mad: bo jezeli tan nieznany ojciec nie byl niemcem???????? to czy po prababci moge sie starac o obywatelstwo:o

Magdalena, a po co ci nazwisko ojca PRA-babci, czyli twojego pra-pradziadka?

Dla ciebie jest wazne, zeby ta prababcia mieszkala w roku 1937 na terenie Rzeszy niemieckiej, bo wtedy bedzie sie przyjmowac, ze miala obywatelstwo niemieckie, a potem w LINII MESKIEJ (czyli jej syn i syn jego syna) musza po niej odziedziczyc obywatelstwo.

REzsta nie jest specjalnie istotna

adamo: bzdura, nikt nie odrzuca wniosku tak sobie, bo jakas data sie nie zgadza, dostalbys najpierw pismo z prosba o zlozenie dodatkowego oswiadczenia ze wzgledu na stwierdzone niescilsosci.

A poza tym jak nie jestes pewny jakis danych, to wpisz przed nimi slowo "vermutlich" (przypuszczalnie) i nikt ci nie bedzie mogl robic zarzutow, jak cos bedzie nie do konca dokladne

A co jezeli jej syn go nie miał bo sie o nie nigdy nie starał i mój tato też, mam przeskoczyc dwa pokolenia:rolleyes:

Gdzie moge sprawdzic czy moja prababcia w 1937 przebywala na terenie rzeszy niemieckiej??? Wiem że jej tato zginął w pierwszej wojnie swiatowej pod francuzką granicą i był w wojsku pruskim ale nie mam na to papierów, jutro chce obdzwonic parafie (gdzie urodzila sie prababcia) może tam pomogą mi ustalic date urodzenia jej taty czy mi to w czyms pomoże ??? gdzie szukac informacji o tym moim prapra dziadku??? czy skupic sie tylko na prababci???

Magdalena, pojecie "obywatelstwo" jest abstrakcyjna kategoria prawna, ja na tym forum ciagle obserwuje, ze zadajacy pytania maja trudnosci z rozroznianiem pojecia "obywatelstwo" od pojecia "zaswiadczenie o obywatelstwie". Obywatelstwo mozna miec nawet wtedy, gdy nigdy sie nie wystepowalo o jego poswiadczenie. A wiec ciaglosc obywatelstwa po przodkach polega na tym, ze trzeba udowodnic, iz dziadek czy ojciec, nawet niezyjacy, mialby swego czasu miec prawo do wystawienia zaswiadczenia o obywatelstwie,gdyby o takie wystapil, bo przyslugiwaloby mu ono z mocy prawa na zasadzie tzw. prawa krwii (=dziedziczenia przez urodzenie). Wiec ten czesto tu spotykany argument o "przeskakiwaniu" obywatelstwa jest nielogiczny, bo ciaglosc obywatelstwa jest albo jej nie ma - a czy przodkowie wystepowali o jego potwierdzenie czy nie, jedynie ulatwia jego udowodnienie, ale nie jest warunkiem koniecznym.
Tyle tytulem abstrakcyjnego wprowadzenia.

Teraz co do dokumentow stanu cywilnego czy innych: moim zdaniem dokumenty na temaj ojca prababci sa nie az tak wazne. Musisz w pierwszym rzedzie zdobyc jej metryke urodzenia (jak sie urodzila na terenie Rzeszy Niemieckiej, bedzie duzy plus), potem potrzebujesz metryke urodzenia jej syna, czyli twojego dziadka, w miare mozliwosci jego akt slubu, potem metryke urodzenia jego syna, czyli twojego ojca, akt slubu twojego ojca i twoja wlasna metryke urodzenia.
W ktorym roku i gdzie urodzil sie dziadek?
W ktorym roku i gdzie urodzil sie twoj ojciec? Jesli na slasku opolskim, ktory do 1945 r. lezal w calosci w granicach Rzeszy niemieckiej, to juz nic wiecej nie bedziesz musiala specjalnie udowadniac.

Dziekuje bardzo za pomoc ;) czeka mnie teraz duzo chodzenia :) a co gdy mój tata nie urodził sie na terenie rzesz??? nie jes aż taki stary. Czy takie tereny jak Boruszyn, Szamotuły, Płajewo należały do rzeszy???

Jesli twoj tato sie urodzil po roku 1945, to role bedzie odgrywac tylko miejsce urodzenia jego taty, czyli twojego dziadka.

Nie znam wymienionych przez ciebie miejscowosci, zapytaj sie ludzi miejscowych, gdzie lezaly przed II wojna swiatowa, w Niemczech czy w Polsce

Dzień dobry
Agolka, Pogodniak, sorry, że Was przywołuję, ale może spróbujecie ustosunkować sie do mojego pytania? Bardzo proszę.

mysle, ze te dokumenty, ktore masz, wystarcza na poczatek, jakby bylo za malo, to Bundesverwalungsamt z Köln zwroci sie do ciebie o uzupelnienie, to nie jest tak, jak tu pisze wiele osob, ze oni odrzucaja wnioski, jak brakuje dokumentow, tylko odpisuja, ze wniosek nie moze byc ropatrzony w oparciu o posiadana dokumentacje, bo brakuje..... i wymieniaja, co by chcieli dodatkow

Moze tylko sprobuj jakos wydobyc akt urodzenia albo chrztu dziadka

z Berlina nie dostaniesz specjalnie zadnach aktow stanu cywilnego, bo oni je maja tylko w bardzo nielicznych przypadkach

aha, no i potrzebujesz normalne twoje akty urodzenia z polskiego USC i od ojca tez

Bardzo ci dziekuję Pogodniak. Swoje akty stanu cywilnego otrzymam bez problemów, ale z ojcem jest kłopot, ponieważ on jest urodzony przed wojną w Prusach i mam jedynie jego akt chrztu z archwum ewangelickiego.W 1957 roku był umiejscawiany akt urodzenia ojca, ale to już nie ma znaczenia, ponieważ fakt ten odbywał się w Polsce Ludowej.

Wnisek musze składać w konsulacie, czy też mogę wysłać bezpośrednio do Bonn?

Musisz przez konsulat.

W Bonn zreszta nikt sie tym nie zajmuje, centralny urzad jest w Köln (Kolonii)

Oczywiście, że w Koln, mój błąd. Serdecznie ci dziekuje za pomoc. ;)

Pogodniak czemu musi przez konsulat?
Z tego co mi wiadomo Agusia83 z tego forum wysłała bezpośrednio do Köln i wszytko jest dobrze.

Taka jest droga opisana na stronie Bundesverwaltungsamt:
- przez konsulat
albo
- bezposrednio, jak masz pelnomocnika w Niemczech do wysylania i odbioru pism z Köln

A co ci przeszkadza konsulat, oni sie nie moga i tak w nic wtracac, jak sie uprzesz, to beda musieli ci przyjac wniosek w takiej formie, w jakiej im go dasz

My składalismy przez konsulat i nie sadzę, aby to dużej trwało. Przynajmniej jest ta pewność,że dokument dojdą drogą dyplomatyczną. Nie chcę nawet myśleć, co by się stalo, gdyby dokumenty zaginęły , np. listonosz wrzucił do kosza:wow:, np. pokłócił się z żoną i miał w pracy zły humor, to przecież tylko ludzie:o
To są tak ważne dokumenty, i do tego kosztowne, że za duże ryzyko wysyłać je tradycyjną pocztą. Pelnomocnika i tak zawsze mozna ustanowić:-D

Pogodniak napisał:
Magdalena, a po co ci nazwisko ojca PRA-babci, czyli twojego pra-pradziadka?

Dla ciebie jest wazne, zeby ta prababcia mieszkala w roku 1937 na terenie Rzeszy niemieckiej, bo wtedy bedzie sie przyjmowac, ze miala obywatelstwo niemieckie, a potem w LINII MESKIEJ (czyli jej syn i syn jego syna) musza po niej odziedziczyc obywatelstwo.

REzsta nie jest specjalnie istotna

Zabieram tu pierwszy raz głos, więc: witajcie forowicze :)

Mam wątpliwości w sprawie wypowiedzi "pogodniaka". Kiedyś już interesowałem się możliwością wystąpienia o niemieckie obywatelstwo, ale po pobieżnej lekturze informacji doszedłem do wniosku, że niestety takowego bym nie otrzymał po swojej Matce jako osoba ur przez 1975 rokiem.

W kontekście wypowiedzi "pogodniaka" sprawa może jednak wyglądać inaczej, dlatego prosiłbym o dodatkowe podpowiedzi z Waszej strony.

Mianowicie ja urodzony przed 1975r, ew. "pochodzenie" mógłbym odziedziczyć po swojej Matce (mój Ojciec Polak - w związku małżeńskim z moją Matką). Matka urodzona w 37 roku na terenie ówczesnych Niemiec (Śląsk), Rodzice Matki ur. 1912r (Dziadek oczywiście niem. służba wojskowa itp) - posiadam oczywiście jakiś zbiór dokumentów potwierdzających tą sytuację (akty ur, małż itp).

Jak to oceniacie?

Nie możesz się starać po mamie bo się urodziłeś przed 1975 no chyba że jesteś nieślubnym dzieckiem. Tak ja rozumie to co pisze Pogodniak. Zauważ że osoba pisząca ma dziś 30 lat czyli urodziła się w 1981. Wesołych Świat dla wszystkich

Ostatnia edycja:
@tomj
@belunia

Pogodniak napisał:

Może coś źle doczytałem, bo nie uczestniczyłem wcześniej aktywnie w tym wątku, ale w "linii męskiej" nie mogą "odziedziczyć" obywatelstwa po matce/babci/prababci obywatelstwa bo musieliby być urodzeni po 1975roku. Dla obecnie 30letniej dziewczyny to raczej mało prawdopodobne, co?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót