Czy warto ubiegać się o obywatelstwo niemieckie?

• Autor wątku Autor wątku Agusia83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A

Agusia83

Użytkownik
Odpowiedzi
63
Chciałabym się ubiegać o obywatelstwo niemieckie ze strony ojca,mam pełną metrykę aktów urodzeń,małżeństw i zgonów zaczynając od pradziadka ur.1886r.,dziadek 1918r.obaj urodzili się na śląsku (Godula,Ruda Śląska) i tam mieszkali,mój dziadek w 1938r. wyjechał do Niemiec do pracy, żeby nie zaciągneli go do Polskiego wojska.W niemczech pracował przez dwa lata na kopalnii potem zaciągnął sie do Wehrmahtu w wyniku tego został inwalidą.Do 1945r. był w niemczech,później przyjechał do Polski ożenił się z babcią i tu mieszkali.Mam Arbeitsbuch i Anmeldung bei der polizeilichen meldebehoerde z 1945r.pisze w nim,że ma obywatelstwo niemieckie, że odbył służbę wehrmahcie i inne jego dane.Miał 2 na folksliście której nie posiadam,czekam na odpowiedź z IPNu.Tata też chciał sie starac o obywatelstwo ale niestety nie zdążył,bo zmarł.

Czy waszym zdaniem mam jakieś szanse???

To czy warto ubiegac sie o niemieckie obywatelstwo zalezy tylko i wylacznie od punktu widzenia pod wzgledem korzysci (nie koniecznie materialnych) osoby zainteresowanej.
Natomiast czy masz szanse na otrzymanie niemieckiego obywatelstwa? Taka szanse ma kazdy cudzoziemiec zamieszkujacy w Niemczech od przynajmniej 8 lat, lub trwajacy w zwiazku malzenskim z obywatelem Niemiec trwajacym przynajmniej 2 lata. Niemieckie obywatelstwo otrzymuje sie na wniosek osoby zainteresowanej.
Poniewaz twoj przypadek wskazuje na mozliwosc dziedziczenia obywatelstwa po przodkach nie musisz zamieszkiwac terenu Niemiec aby wystawiono ci dokument (Staatsangehörigkeitsausweis) stwierdzajacy posiadanie niemieckiego obywatelstwa (Feststellung der deutschen Staatsangehörigkeit). Tak w swietle niemieckich przepisow o obywatelstwie jest sie Niemcem takze przez dziedziczenie (durch Erwerb) jezeli spelnia sie warunki:

Dla osob urodzonych z malzenstwa:
1. Osoba urodzona do 31.12.1974 moze byc uznana za Niemca tylko wtedy, jezeli jej ojciec byl Niemcem, lub przynajmniej jeden z meskich przodkow ze strony ojca (wlacznie do 1914 roku).
Wazne! Poniewaz na podstawie samego urodzenia na terenie Niemieckiej Rzeszy moze istniec jedynie przypuszczenie posiadania niemieckiego obywatelstwa, wazne i wamagane jest przedlozenie odpowiedniego dokumentu, ktore niezaprzeczalnie stwierdzalby jego posiadanie.
2. Osoba urodzona od 01.01.1975 moze byc uznana za Niemca, jezeli przynajmniej jeden z rodzicow posiadal niemieckie obywatelstwo.

Wnioskek nalezaloby zlozyc w jakiejkolwiek placowce dyplomatycznej, np.: w niemieckiej ambasadzie lub w konsulacie. Tu dwa adresy (Slask):

Wicekonsulat Republiki Federalnej Niemiec
Strzelcow Bytomskich 11
45-084 OPOLE
Tel.: +48 (0)77-453 71 94, +48 (0)77-454 21 84; Fax: +48 (0)77-453 19 63
godziny otwarcia: 08.30-11.30 od poniedzialku do piatku

Konsulat Generalny Republiki Federalnej Niemiec
Podwale 76
50-449 WROCLAW
Tel.: +48 (0)71-342 52 52, +48 (0)71-342 41 22; Fax: +48 (0)71-342 41 14
godziny otwarcia: 08.30-12.00 od poniedzialku do piatku

Pozdrawiam i zycze powodzenia

Chce wysłać wniosek z papierami od razu do köln, mam w niemczech znajomych,których moge upoważnić do odbioru poczty, tylko nie wiem czy moge im wysłać nie przetłumaczone akta??

Na stronie Bundesverwaltungsamt jest wyrazna informacja:

Do wszystkich obcojezycznych dokumentow nalezy dolaczyc tlumaczenie sporzadzone przez tlumacza przysieglego

Slowo "wszystkich" jest podkreslone

Szanse masz i to duze bedzie ci tylko troche trudno zalatwic to samemu bo bardzo wielu urzednikow niemieckich nie ma pojecia co mowi i sami nie wiedza co maja zrobic przechodzilem to sam 5 lat temu tyle ze mialem troszke mniej dokumentow i pochodzenie od strony mamy.
sprawa okazala sie bardzo prosta i latwa z chwila gdy najolem adwokata musialem gdyz niemieckie arhiwum wojenne w berlinie nie udziela odpowiedzi osoba prywatnym
jesli chcesz moge ci podac namiary na mojego adwokata (mowi takrze po polsku) ktory sie takimi sprawami specjalizuje
aha nie zalatwiaj tego w polsce bedzie trwalo latami

gregor, nie snuj tutaj bzdurnych teorii: Federalny Urzad Administracyjny (Bundesverwaltungsamt) ma caly specjalny referat, ktory zajmuje sie tylko i wylacznie sprawami obywatelstwa niemieckiego osob pochodzacych z Polski, wiec tam nie siedzi jakas durna panienka z okienka, ktora o niczym nie ma pojecia, tylko jak najbardziej fachowcy, ktorzy na dodatek dobrze sie znaja na sprawach polsko-niemieckich.

W Berlinie nie ma zadnego "archiwium wojennego", jet tylko archiwum federalne i ono jak najbardziej udziela informacji osobom prywatnym, o czym zreszta wielokrotnie byla mowa na tym forum.

Jak ktos ma - najlepiej niemieckie oryginalne papiery z czasow wojny, to nie czeka latami, tylko dostaje poswiadczenia obywatelstwa bardzo szybko. I w Polsce nikt tego nie zalatwia na miejscu, bo wszystkie papiery sa wysylane do Bundesverwaltungsamt w Kolonii.

Adwokat moze byc dobry dla ludzi, ktorzy nie potrafia sami wypelniac formularzy po niemiecku, ale adwokat nie pomoze nikomu, kto nie ma w ogole zadnych papierow by udowodnic obywatelstwo rodzicow

Rzeczywiście nie taki "diabeł straszny jak go malują". Nasz wniosek już ponoć jest rozpatrzony, choć nie minęło nawet roku i składaliśmy przez Konsulat wniosek, bez żadnego pełnomocnika. I archiwa w Niemczech w pełni udzielają informacji, nie było nigdy negatywnej odpowiedzi.

"Na stronie Bundesverwaltungsamt jest wyrazna informacja:

Do wszystkich obcojezycznych dokumentow nalezy dolaczyc tlumaczenie sporzadzone przez tlumacza przysieglego"

Może niech Agusia zadzwoni i zapyta w Konsulacie czy akty urodzenia itd. trzeba tłumaczyć. Bo nam naprawdę nie kazali samych metryk tłumaczyć, a pytałam osobiście.
No, chyba że przepisy już pod tym względem się zmieniły. Pozostałe dokumenty oczywiście musiały być tłumaczone, nawet pieczątki uwierzytelniające dokumenty.

pogodniak nie obrazaj ludzi ktorych nie znasz
i nie pisz czego nie wiesz
Bundesvervaltungsamt i archiwum to zupelnie dwie rozne sprawy
rowniez nie majac zadnych papierow mozna zalatwic niemieckie obywatelstwo jezeli rodzice dziadkowie lub pradziadkowie byli niemcami najlatwiejsze jest to jezeli ktos z rodziny byl w niemieckim wojsku zeby to sprawdzic potrzeba sie dostac do archiwum
a propo mowie plynnie 3 jezykami i czwartym srednio wiec nie chrzan mi ze nie umiem czegos wypelnic!

a wiec jeszcze raz
jesli by wystapily jakies komplikacje to mam dobrego adwokata
tylko tyle
pozdrawiam

A w ktorym miejscu ja pisze, ze Bundesverwaltungsamt i Bundesarchiv to jedno i to samo? Ja doskonale wiem, ze to dwie rozne instytucje.

Jesli chodzi o przebieg sluzby wojskowej, to jest instytucja w Berlinie, ktora sie nazywa WASt (Deutsche Dienstsstelle für die Benachrichtigung der nächsten Angehörigen von Gefallenen der ehemaligen deutschen Wehrmacht), gdzie online jest mozliwe wypelnienie wniosku o przeslanie informacji nt. sluzby wojskowe na cele postepowania wyjasniajacego obywatelstwo, i do tego nie trzeba zadnego adwokata, wniosek mozna zlozyc samemu.
Agolka pisala do Bundesarchiv i dostala tez szybko i bez problemu rozne odpowiedzi, wiec nadal nie wiem, co to za "archiwum wojenne", ktore niby nie odpisuje osobom prywatnym.

gregor22962 napisał:
rowniez nie majac zadnych papierow mozna zalatwic niemieckie obywatelstwo jezeli rodzice dziadkowie lub pradziadkowie byli niemcami najlatwiejsze jest to jezeli ktos z rodziny byl w niemieckim wojsku zeby to sprawdzic potrzeba sie dostac do archiwum

A jak chcesz udowodnić niemieckie obywatelstwo dziadka czy pradziadka nie mając dokumentów? :o :D
Z "dostaniem się do archiwum wojennego" też nie miałam problemu:ok:

niewazne
mi nie udzielono odpowiedzi akta byly niedostepne nawet przez adwokata otrzymalem tylko potwierdzenie ze byli w wojsku ale zadnego przebiegu sluzby tylko o jednym wojku to wszystko - moze chodzi o to gdzie sluzyli??

jak udowodnic nemieckie obywatelstwo bez dokumentow ??
nie bede sie udzielal sa tutaj osoby madrzejsze odemnie ja mowie tyko z doswiadczenia i non stop krytyka nie mam zamiaru dyskutowac juz zaznaczylem to nie jest moj cel

Ok. najważniejsze, że już przez to przebrnąłeś i obywatelstwo masz. Cel osiągnięty, nie ważne jakimi środkami, grunt że skutecznie.:ok:

Witam! To jakie informacje udziela Bundesarchiv w Berlinie? Pisałam do nich o papiery odnośnie mojej rodziny i otrzymałam bardzo grzeczną, ale niestety negatywną odpowiedź. Napisali mi, że nie zbierają żadnych dokumentów personalnych.:mad:

Nie wiem, o co konkretnie pisalas. Oni na pewno nie maja metryk urodzenia albo aktow slubu, ale moga miec dokumenty nt. nadania obywatelstwa podczas wojny na zasadzie Volkslisty na przyklad

Wiesz Siwa, naprawdę nie wiem. Może Pogodniak się wypowie?
Na pewno dobrze zrozumiałaś odpowiedź?
Składałaś tzw. BENUTZUNGSANTRAG ?

tu masz spis wszystkich zasobow Bundesarchiv dotyczacych czasow 1933-45

Bundesarchiv - Deutsches Reich: Nationalsozialismus (1933-1945)
Bundesarchiv - Personenbezogenes Archivgut /Genealogie

Tak generalnie trudno powiedziec bardzo konkretnie, co oni maja, ale na pewno z reguly nie maja metryk urodzenia, ale maja duzo informacji na temat sluzby wojskowej i czesciowo na temat obywatelstwa nadawanego na zasadzie Volkslisty. Ale jesli dostalas odpowiedz, ze nie maja informacji na temat twoich przodkow, to pewnie nie maja

Dziękuję Ci bardzo gregor22962, ale raczej nie skorzystam z pomocy adwokata.

Mam nadzieję,że nie będzie tak źle.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót