Czy warto ubiegać się o obywatelstwo niemieckie?

• Autor wątku Autor wątku Agusia83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Serdeczne dzięki Agolka i Pogodniak.
Agolka, zadnych wniosków nie wypełniałam, ponieważ tu na forum doczytałam się, że Bundesarchiv sam je wysyła wraz z informacją o kosztach.
Pogodniak, dzięki za linki, przyjrzę się im dokładniej. Muszę ci powiedzić, że jakoś nie słyszałam o żadnej Volksliście w rodzinie. Dziadkowie mieszkali w Prusach Wschodnich z dziada pradziada, tam się urodził mój ojciec no i ja.

Zamiast tłumaczyć wszystkie akta, moge wyciągnąć z USC akta międzynarodowe i je wysłać?Czy ktoś już tak robił???Wtedy koszty byłyby mniejsze.

Oczywiscie ze akta stanu cywilnego w formacie miedzynarodowym sa akceptowane na podstawie odpowiedniej konwencji haskiej rowniez w NIemczech, i ich wyrabianie jest o wiele tansze niz tlumaczenie aktow polskich.

Trzeba jednakze zwrocic uwage na to, ze akta miedzynarodowe zawieraja czasem mniej informacji niz tzw. odpis zupelny, ale nie wydaje mi sie, by to bylo problemem w przypadku wniosku o obywatelstwo

Siwa, jesli twoi przodkowie z Prus Wschodnich byli katolikami, to istnieje szansa, ze archiwum biskupie w Regenburgu bedzie mialo akta koscielne (metryki chrztu, swiadectwa slubu) z tych terenow:

http://www.bistum-regensburg.de/borPage000728.asp
3469 Bände katholischer Kirchenbücher aus früher zum Deutschen Reich gehörenden Ostgebieten, insbesondere aus Ost- und Westpreußen (Bistümer Allenstein, Danzig, Elbing, Gnesen, Pelplin, Thorn), sowie aus einzelnen deutschen Siedlungsgebieten in Mittel-, Ost- und Südosteuropa. Davon sind jetzt allerdings größtenteils nur noch – teils mangelhafte – Mikro-Fiches vorhanden. Die meisten Originale wurden an die zuständigen Diözesanarchive in Polen abgegeben.

Dzięki Pogodniak, moi przodkowie byli ewangelikami. Z niemieckiego archiwum ewangelickiego udało mi się zdobyć jedynie akt chrztu ojca. Są w nim wymienieni rodzice ojca oraz chrześni, data i miejsce chrztu. Niestety, w archwum nie ma więcej żadnych innych dokumentów np. aktów chrztu mojego dziadka, babki czy też ich aktu zawarcia małżeństwa.

Mam jeszcze inną propozycję:
Jeżeli znasz trochę niemiecki to podam ci link do forum genealogii niemieckiej.
Wyobraź sobie, że tam też wiele osób szuka swoich korzeni. Nam pomogła pewna Carlot, i Gebril odnaleźć księgi ewangelickie. Mało tego Gebril przysłała mi dokładne daty zawarcia małżeństwa prapradziadków z 1864r, nr aktu itd. . Ma indeks z ksiąg ewangelickich ale z Parafii z Pułtuska, czy ma inne, to nie wiem.
Mormoni mają mikrofilmy z ksiąg kościelnych, od nich możesz też wiele znaleźć, ale ich strona jest po angielsku. Carlot z kolei naprowadziła mnie do Bundesarchiv , gdzie odnalazło się obywatelswo niemieckie ojca i dziadka i pradziadka.:ok:
Z jakiej parafii byli dziadkowie.? Spróbuję sama odnaleźć w necie mikrofilmy. Zamówienie takiego filmu to ok 15 zł, tylko trzeba do nich jechać, a kilka kościołów Mormonów jest w Polsce, np. Wrocław, Warszawa.
Jak pytałam w archiwum o akt małżeństwa pradziadków, to odpisali, że nie ma. Ale był, i to nie tylko pradziadków, ale i prapradziadków, a drzewo genealogiczne sięga już do 1778r:ok:

Ja mam pytanie w sprawie tych mormonow. Ja znam dobrze angielski, probowalem szukac na ich stronie, tak tylko z ciekawosci genealogicznej: wrzucilem nazwisko dziadkow ze strony matki i ze strony ojca, lacznie z nazwiskami panienskimi babc i prapabc, i nic. Zero wynikow. To znaczy ze nic nie maja?

A tak w ogole to skad oni maja mikrofilmy jakichs starych ksiag koscielnych/stanu cywilnego

Niżej podaję link jak odnaleźć mikrofilmy z danej parafii:
http://www.mormoni.pl/html/1/05/1,05,01,001a.html

Mikrofilmy posiadają z zasobów archiwalnych przechowywanych w różnych archiwach
Można się z mikrofilmu dowiedzieć np. tego, że zapisy obejmują również okoliczne wsie.
Dla przykładu,
opis: "Roman Catholic parish register of births, marriages and deaths from Bystrzyca (Lublin), Lublin, Poland. Includes the following towns: Baszki, Charlęż, Długie, Jawidz, Łagiewniki, Łysaków, Rokitno, Sobianowice, Turka and Zalesie" oznacza: "Rejestr parafii rzymsko-katolickiej z Bystrzycy (Lublin), Lubli, Polska. Zawiera następujące miejscowości:".
Z opisu można się dowiedzieć także, że mikrofilm został zrobiony z oryginałów znajdujących się w zbiorach Archiwum Państwowego w Lublinie.
W opisie będzie też informacja o liczbie mikrofilmów.

W samej zaś wyszukiwarce nie ma samych poszczególnych nazwisk.

Mormonenfilm Sadoles - Ahnenforschung.Net Forum

Tu masz link do genealogii, w tym miejscu Carlot poruszyła temat mikrofilmu, myślę, że wiele może ci wyjaśnić. Jeżeli chodzi o te sprawy, to jest Expertem.

Agolka zarówno Twoje jak i Pogodniaka podpowiedzi sa wręcz nieocenione. Niemiecki znam w stopniu dobrym, natomiast moja córka w stopniu bardzo dobrym (znajomość poparta certyfikatami). Dziadkowie i ojciec urodzili się w powiecie Gerdauen, obecnie miejscowośc leży po stronie rosyjskiej i nazywa się Żeleznodarożnyj. Większym miastem, do którego należało Gerdauen był Insterburg, obecnie miasto to nazywa się Czerniachowsk i leży też po stronie rosyjskiej. Proszę daj mi te linki do genealogii niemieckiej, może coś uda mi sie znaleźć.

Z mojego dowiadczenia w DE (studia i później 5 lat jako polski konsul) wynika jednoznacznie, że warto ubiegać się o niemieckie obywatelstw. Po pierwsze nie tracisz polskiego (nowość od 01.05.04). Wobce władz niemieckich jesteś swoja.W praktyce nie szkodzi mieć dwa paszporty. Powodzenia W przypadku pytań info@erbrecht.pl

Znalazłam trochę informacji o zasobach archiwalnych jakie posiadają mormoni na temat Gerdauen . Postępuj wg. sposobu wyszukiwania w instrukcji i sama przejrzyj te wpisy

Germany, Preußen, Ostpreußen, Gerdauen

Topics
Germany, Preußen, Ostpreußen, Gerdauen - Church records
Germany, Preußen, Ostpreußen, Gerdauen - History
Germany, Preußen, Ostpreußen, Gerdauen - Jewish records
Germany, Preußen, Ostpreußen, Gerdauen - Land and property
Germany, Preußen, Ostpreußen, Gerdauen - Occupations
Germany, Preußen, Ostpreußen, Gerdauen - Public records
Germany, Preußen, Ostpreußen, Gerdauen - Taxation
Germany, Preußen, Ostpreußen, Gerdauen - Town records

Name
Evangelische Kirche Gerdauen (KrSt. Gerdauen)

Titles
Kirchenbuch,1704-1874

Germany, Preußen, Ostpreußen, Gerdauen - History

Titles
Der Kreis Gerdauen : ein ostpreußisches Heimatbuch / Bachor, Oskar Wilhelm

ja tam nie wiem,ale u mnie cala rodzina ma ,niektorzy od lat 80 tych,,i nikt nie tracil polskiego;)

ja jeszcze przed ta nowością 01.05.04 i tez nie straciłam polskiego

Ostatnia edycja:
generalnie dopiero wejście PL do EU i ośiwdczenie obu krajów o respektowaniu zasady wzajmeności w uznawaniu tzw stanów podwójnegPrzyznaję jednak, że praktyka w DE była już wcześniej inna i nie wymagano zrzeczenie się obywtelswa PL

nie wiem do kogo tu sie zwracasz ,ale my tu nie mowimy o Einbürgerung

Ostatnia edycja:
Witam! Mam takie pytanie, akt zgonu mojego dziadka był wydany 35 lat temu czy musze wyciągnąć nowy czy zaakceptują mi ten stary?

Akty metrykalne nie tracą na ważności, byleby był oryginalny.
My dawaliśmy akt zgonu 16 letni.;)

To dobrze, dzisiaj ide do tłumacza donieś resztę aktów i mam nadzieję,że uda mi się wysłać wszystkie papiery pod koniec tygodnia.
Mam jeszcze troche wątpliwości co do wniosku, nie wiem co wpisać pod pkt.15, 17 i jak wpisać moje dane adresowe np.zamiast Chorzów wpisać Chorzow? chodzi mi o polskie litery które nie są używane w niemieckiej pisowni.

Pisownia z polskimi ogonkami czy bez w nazwie Chorzow nie gra zadnej roli

w punkcie 15: czy zawsze byl trakowany jako niemiec: tu sie odnosi do osoby po ktorej chcesz miec obywatelstwo, ewentualnie mozesz napisac "unbekannt" (nie wiem)
w punkcie 17: napisz "durch Abstammung" przez pochodzenie

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót