Czy warto ubiegać się o obywatelstwo niemieckie?

• Autor wątku Autor wątku Agusia83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nie chodzi mi tylko o Chorzów są też inne nazwy miast i ulic które zawierają litery ą,ę,ś.

Czyli mam we wniosku wpisać tak jak jest po polsku?

To jest naprawde wszystko jedno, napisz tak jak sie pisze po polsku, a czy oni sobie to tak wprowadza do siebie do komputera, to ich sprawa, w Bundesverwaltungsamt jest osobny referat ds. obywatelstwa osob pochodzacych z Polski, wiec oni maja z tym do czynienia codziennie i to dla nich nie bedzie zaden problem

Czy mogę w wniosku dopisać,że w 1936r. spolszczono nazwisko mojemu dziadkowi? Taka adnotacja jest na zupełnym akcie urodz.,dowiedziałam się o tym jak już miałam akt skrócony,nie wiem czy to będzie ważne w Bundesverwaltungsamt?

Moim zdaniem warto. Dla urzędników w BVA każda informacja wskazująca na niemieckie pochodzenie/obywatelstwo może być istotna. W moim przypadku trzeba było dosyłać co jakiś czas dodatkowe, nawet mało istotne moim zdaniem, dokumenty, w przeciwnym razie BVA twierdził, że nie ma podstaw. Koszt pełnego odpisu aktu nie jest aż tak wielki, a może skrócić czas oczekiwania na decyzję.
Pozdrawiam i powodzenia

Ja już wysłałam wniosek i wszystkie akta skrócone oprócz aktu urodz.mojego pradziadka,który był zupełny z archiwum.Zupełny mojego dziadka zawsze mogę dosłać jeśli będą chcieli, gorzej jak od razu będzie odmowa:rolleyes:

Gdy będą wątpliwości zawsze najpierw każą dosłać dokumenty, lub coś wyjaśnić. Całą procedurę zakładają, że potrwa dwa lata. Więc tak od razu odmowy nie dają.

od 11 lat jestem mezatka,moj maz jest Niemcem.W jaki sposob moge ubiegac sie o obywatelstwo niemieckie i jakie kroki poczynic?

a gdzie mieszkasz, w Polsce czy w Niemczech?
Jak w Niemczech to idz do wlasciwego urzedu ds. cudzoziemcow i zlow wniosek o naturalizacje (Einbürgerung), wszystko ci tam powiedza, co i jak

Bardzo zalezy mi na kontakcie z prawnikiem o jakim pisal Georg.
Chcialabym dotrzec do dokumentow i udowodnic pochodzenie po ojcu, a on po swoim ojcu, i tak po lini meskiej. Moi przodkowie byli przesiedlencami z Niemiec w XVIII w do Bruckenthal, gdzie byla kolonia niemiecka, potem moi pradziadkowie przeniesli sie na Slask. Chcialabym dotrzec do akt. Czy ktos kompetentny moze mi pomoc?

Witam serdeczni czy ktoś mi poradzi jak napisać (jak sformułować) wniosek do WASt? byłem w konsulacie we Wrocławiu no i pani mętnie mówiła że jak nie mam od dziadka volkslisty (bo ktoś z rodziny kiedyś wziął i świat po tym dokumencie zaginął) to mam napisać do WASt ale mam tak sformułować pytanie abym dostał odpowiedz czy miał obywatelstwo niemiecki i czy miał volkslistę jak go w 1944 brali do wermachtu. Dzięki za pomoc. Zrozumiałem że można online złożyć wniosek do WASt

Tomj: dlaczego zadajesz to samo pytanie w pieciu watkach po kolei?

Gdybys wszedl na strone WAStu, to bym juz dawno sam stwierdzil, ze oni maja formularz online na takie zapytania, nawet z podzialem, czy to do celow urzedowych (amtlich - Auskunft in besonderer Form zur Vorlage bei Behörden ) czy do celow prywatnych/genealogicznych

DEUTSCHE DIENSTSTELLE (WASt)

sorki że pisałem do kilku wątków no ale starałem się otrzymać odpowiedz a nie każdy czyta wszystkie wątki. SORKI no ale niestety nie umie niemieckiego. No ale jak sformułować pytanie aby otrzymać odpowiedz o której mówiła pracownica konsulatu?

ty to sobie lubisz zycie komplikowac. Strona WAST jest w trzech jezykach: po niemiecku, po angielsku i po francusku. I tam jest formularz, gdzie nic nie trzeba formulowac samemu, tylko trzeba podac dane dziadka w zdefiniowanych rubrykach. A wiec przygotuj wszystkie dane na jego temat, jakie masz i popros kogos, kto zna niemiecki, zeby ci wypelnil ten formalrz online, nic wiecej sam nie musisz pisac

ok ale pani w konsulacie mi powiedziała że mam do nich napisać z zapytaniem czy miał niemieckie obywatelstwo (tak kręciła nie umiała się wysłowić) po czym powiedziała aby napisać zapytanie "czy posiadają informację o obywatelstwie".

czlowieku, wez kogos, kto zna niemiecki i kto ci powie, o co biega na tej stronie WAStu, wyraznie ci napisalem, ze jest tam opcja: amtlich - Auskunft in besonderer Form zur Vorlage bei Behörden

czyli "prosba o urzedowa informacje na specjalnym formularzu do przedlozenia urzedom", ta informacja wlasnie zawiera dane o obywatelstwie, jesli oni takowe beda mieli, wiec nie dopytuj sie 15 razy bez sensu, tylko wypelnij online wniosek o taka "urzedowa informacje", nie ty pierwszy jestes, ktory o to prosi, wiec oni dlatego przygotowali na swojej stronie specjalny formularz na takie zapytanie. A wiec ANI JEDNEGO ZDANIA NIE BEDZIESZ MUSIAL FORMULAC SAM, PO PROSTU WYPELNIJ FORMULARZ!!!

Witam!
Proszę o pomoc po długiej przerwie, więc zacznę od tego, że wysłałam 2 miesiące temu papiery do koln, mam pośrednika w niemczech, który odbiera moją pocztę.W liście są zapytania; jakie moja matka i mój mąż mają pochodzenie i nie wiem czy tu wystarczy tylko napisać, że maja pochodzenie niemieckie czy trzeba się tu rozpisać i wyjaśnić dlaczego mają takie pochodzenie, piszą też że mam im podać dokładny adres zamieszkania od 1939 do 1945r.mojego dziadka , wiem że dziadek od 39r. zaczął służbę w werhmachcie i był na wojnie, później trafił do niemieckiego szpitala.W niemczech przebywał do 45r.wysłałam im kartę meldunkową(Anmeldung bei der polizeilichen Meldebehorbe)w której pisze, że posiada niemieckie obywatelstwo, a adres zamieszkania to wehrmacht, to nie wiem o jaki adres im chodzi skoro dziadek przebywał w jednosce wojskowej.Wysłałam też Arbeitsbuch i legitymację pracy z 38r, mają tylko moje kopie teraz proszą mnie o wysłanie orginałów tych dok., pytają też czy posiadam jakieś inne dok.np dowód z volkslisty i inne.Zastanawiam się czy nie napisać do Bundesarchiw i do WASTu o przysłanie jakich kolwiek dokumentów dotyczących mojego dziadka i przebieg służby wojskowej tylko to może troche potrwać.

PROSZĘ WSZYSTKICH O RADĘ!

witaj No to jestem w szoku gdybym wiedział ze przez pośrednika będzie tak szybko to bym do Wrocławia nie jechał. Mam pytanko skąd masz kartę meldunkową??? jest jakieś archiwum gdzie to jest przechowywane?? Do WASt można napisać ale czeka się na przyjecie wniosku od 2-4 miesięcy. WASt tylko potwierdzi obywatelstwo i napisze jaki był przebieg służby a z tego co tu piszą to Koln sam i tak się z nimi kontaktują.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót