Czy warto walczyć z nieuciwym wierzycielem

• Autor wątku Autor wątku ewaeu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewaeu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Jak w temacie czy warto . Dostałam korzystny wyrok sądu . Cytuje
Sąd postanawia
1. Umorzyć postępowanie
2. Zarządzić od wierzyciela na rzecz dłużnika ...... kwotę .... zł tytułem zwrotu kosztów postępowania
Uzasadnienie
Komornik w dniu ..... dokonał na wniosek wierzyciela zajęcia wierzytelności dłużnika . W dniu ......wydał postanowienie o umorzeniu postępowania w stosunku do ...... na podstawie art. 824&1kpc. W myśl art. 826 kpc umorzenie postępowania egzekucyjnego powoduje uchylenie dokonanych czynności egzekucyjnych .Objęte zatem skargą na czynność komornika czynności zajęcia wierzytelności wskutek wydania przedmiotowego postanowienia uległy uchyleniu ex lege.
Wobec powyższego na podstawie art 355&1 kpc w związku z art. 13 & 2 kpc oraz art 98 kpc w związku z art 13 & 2 kpc postępowanie w sprawie należało umorzyć oraz zasądzić zwrot kosztów postępowania.
Koniec cytatu
Od siebie dodam że sprawa trwała od lutego tego roku a wyrok dostałam w listopadzie , na koncie miałam zajęte środki których brak zmusił mnie do zamknięcia sklepu i zamknięcia własnej działalności . W tej chwili jestem osobą bezrobotną zarejestrowaną w urzędzie pracy .
Myślę że swoja sytuację opisałam dosyć czytelnie i proszę o poradę .

dobrze, ale co było podstawą zajęcia, a następnie podstawą umorzenia przez komornika

Może tak w skrócie rodzice zmarli w 2003 ,ojciec w 2002 roku dostał wyrok gdzie sąd orzekł że jest winny SKOK 3000 tys . Po śmierci rodziców przejęłam spadek z dobrodziejstwem inwentarza i w opisie komornika spadek ten przedstawiał że rzeczy przedstawiają wartość zerową służą tylko do użytkowania. W 2006r ten sam sąd wydał klauzulę wykonalności wyroku z 2002 .
A w lutym 2009 komornik (dodam z miasta odległego o 90 km od mojego miejsca zameldowania i sadu który wydał te wyroki ) podjął się egzekucji tego wyroku.

ewaeu napisał:
Czy warto walczyć z nieuciwym wierzycielem
Jeśli jest Pani w stanie udowodnić przed sądem, iż działanie wierzyciela było bezprawne
( sprzeczne z prawem lub zasadami współżycia społecznego i zawinione ).

Powrót