Czy warto wydziedziczyć dłużnika?

• Autor wątku Autor wątku aniol0496
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aniol0496

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry! Jeden z moich rodziców nie żyje. Mam siostrę i brata, który jest niepełnosprawny w stopniu znacznym (niezdolny do samodzielnej egzystencji). Miał on przed laty jakieś długi, ale upomnienia o tym ustały. Pytanie: czy sporządzenie aktu notarialnego gdzie mama przepisze dom na mnie i na siostrę uchroni nas przed ewentualnym postępowaniem komorniczym mojego brata?

W pewnym stopniu tak ponieważ skutkiem takiej darowizny będzie to, że nieruchomość nie wejdzie do spadku a nie pani brat nie zostanie jej współwłaścicielem. Taka darowizna jednak mogłaby być doliczona do spadku na potrzeby zachowku dla pani brata a wierzyciel może wystąpić o zapłatę zachowku w imieniu dłużnika. Darowizna a wydziedziczenie to nie to samo. Wydziedzieczenie następuje w testamencie a nie w akcie darowizny i jest pozbawieniem prawa do zachowku osoby wydziedziczonej. Wydziedziczenie dla skuteczności musi opierać się na prawdziwych podstawach związanych głównie z nagannym zachowaniem takiej osoby wobec spadkodawcy.

Powrót