Czy warto wyjeżdżać do Niemiec?

• Autor wątku Autor wątku grazia11111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I jeszcze jedno... pani z ambasady również niezbyt przyjaźnie się zachowała zamiast porady otrzymałam kijem w łeb....nic nie mogę zrobić tak tu jest i na pomoc polskiego konsulatu nie mam co liczyć...świetnie nie ma co

Nie licz na to, że oni są skorzy do pomocy, oprócz Ciebie mają 1,5 mln innych Polaków i ciągle przybywa-emigrantów w Niemczech. Nie obrobią się... tak łatwo, a "rozrabiaków, pijaków, narkomanów i całej elity, która stąd pojechała tam za "lepszym życiem" jest pełno.

Co do syna, za bardzo się o niego martwisz-to już nie jest dziecko-za 2 lata będzie pełnoletni, może się z nimi zintegruje, nie wszyscy palą i piją w Realschule.

Zasuwaj do kuratorium ze swoim problemem tam Cię na pewno wysłuchają i pomogą. Ja tak miałem, co prawda nie sprawa szkoły ale dziś urzędniczka niższego szczebla kłania mi się w pas jak mnie spotyka na ulicy a mieszkamy w w małej miejscowości pod Monachium. urzędnicy niższego szczebla bywają nie mili ale to ich problem bo na nich się świat nie kończy... Tylko musisz dobrze i szczerze opowiedzieć swoją historię po niemiecku oczywiście... Będzie dobrze ja tu już jestem 5,5 roku i jest super do PL nie zamierzam wracać. Pozdrawiam z pięknej Bawarii

cześć. mam pytanie we dwójkę z mężem i dwójką małych dzieci 3 i 2 lata chce wyjechać do Niemczech. podpowiedź cie jak wtedy to by wyglądało. mąż by chciał tam podjąć pracę. ja na razie nie. podpowiedź cie co z mieszkaniem itp itd ...

Macie obywatelstwo niemieckie?

Jak polskie, to jeśli twój mąż znajdzie legalną prace to kindergeld na 2jke dzieci.

Powrót