czy wezwanie do zapłaty jest jeszcze ważne?

• Autor wątku Autor wątku marlego25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marlego25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Kilka dni temu dostałam od firmy windykacyjnej BEST SA wezwanie do zapłaty 195zł zadłużenia powstałego z tytułu nieterminowej spłaty kredytu ratalnego. Kredyt brałam w 2003roku i spłaciłam wszystkie raty ale podobno niektóre raty nie były wpłacane w odpowiednim czasie, stąd te odsetki. Powiedziano mi przez telefon, że bank nie naliczał odsetek i że tym zajmuje się firma windykacyjna a nie bank, w którym brałam kredyt. Wezwanie do zapłaty jest datowane na lipiec 2011 roku. Czy po takim okresie wezwanie to jest jeszcze ważne? Interesuje mnie to czy powinnam płacić za to, że jakaś firma nie wykonała należących do niej obowiązków w odpowiednim czasie? Czy można wezwanie do zapłaty podważyć w jakiś sposób? Są chyba jakieś terminy obowiązujące firmy windykacyjne dotyczące ściągania takich zadłużeń? Bardzo proszę o poradę, ponieważ nie znam się na prawie.

dzięki, szukam też jakiegoś prawnika w okolicy, żeby mi potwierdził wszystko i doradził co im odpisać. Dostałam taż notę, że ta firma odkupiła dług od banku w 2011 roku. Dziwi mnie tylko fakt, że bank wcześniej nic nie przysłał. dzięki jeszcze raz.

biorac pod uwage, ze sprawa dot. kredytu konsumpcyjnego mozesz zwrocic sie do rzecznika praw konsumenta i zaczerpnac informacji -darmowej . Tu jest stronk ,gdzie mozna sprawdzic gdzie znajduje sie najblizszy nam rzecznik wzgledem miejsca zamieszkania. Mozesz napisac do banku i do firmy windykacyjnej pismo ,ze nie uznajesz dlugu ,bo jest on przedawniony. W miedzyczasie udaj sie do rzecznika praw konsumenta, jesli w ogole bedzie taka potrzeba poprowadzi Cie dalej. Ale nie sadze, najwazniejsze zebys nie uznal tego dlugu i poinformowal zarowno bank jak i firme windykacyjna na pismie, o tym fakcie, jak rowniez o tym ,ze nie uznajesz go z powodu przedawnienia. Pisma wyslij poleconym za potwierdzeniem odbioru. Pracowalam w banku przez 5 lat i z tego co wiem, to powinno zalatwic sprawe.
Nie jestem prawnikiem,ale wydaje mi sie ze te kroki powinny w zupelnosci wystarczyc. P.s. wikszosc rozmow w firmach windykacyjnych jak rowniez w bankach jest nagrywana, wiec za kazdym razem gdy przyjdzie Ci prowadzic taka rozmowe podnos przedawnienie;-_
Byc moze ktos doradzi Ci jeszcze cos innego , jednak moim zdaniem mozesz to zalatwic bez ponoszenia oplat zwiazanych z adwokatem. Powodzenia!
a tu wspomniana wyzej strona z adresami Rzecznikow
http://www.uokik.gov.pl/rzecznicy_konsumentow.php

p.s. termin wykupienia dlugu przez firme nie powinin miec najmniejszego znaczenia, jesli nie bylo wyroku sadowego.

Poczytaj sobie zawieszony na forum poradnik - Windykacja - procedura postępowania z firmami windykacyjnymi.
Poza tym istnieje furnkcja "szukaj" - warto korzystać.

Powrót