Czy właściciel marki może odmówić rozpatrzenia reklamacji?

• Autor wątku Autor wątku Użytkowniknumer1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

Użytkowniknumer1

Stały bywalec
Odpowiedzi
529
Dzień Dobry
Czy właściciel marki (firma wprowadzająca produkt do sprzedaży w Polsce) może odmówić rozpatrzenia reklamacji?
Produkt jest kupiony w firmie, która jest ich klientem.
Niestety przez nieuwagę reklamację wysłałem do właściciela marki a nie do sprzedawcy.

A kto udzielił gwarancji?

Wydaje mi się, że produkt nie miał karty gwarancyjnej, więc jest chyba tylko rękojmia.
Pewnie dlatego odmawiają naprawy/wymiany.

Technicznie wygląda to tak. Na stronie marki jest info: "Właścicielem marki AAA jest BBB Sp. z o.o.
BBB Sp. z o.o. to importer xxxxx. Wejdź na stronę BBB.com i poznaj całą naszą ofertę!"
Na stronie BBB.com jest zakładka o zwrotach i reklamacjach.

Rękojmi udziela sprzedający. Gwarancji, gwarant. Gwarantem może być sprzedawca, producent, pośrednik, czy jeszcze inny podmiot. Rzecz sprzedana może też nie posiadać gwarancji gdyż udzielenie jej nie jest obowiązkowe, lecz dobrowolne. Reasumując, jeżeli producent nie jest gwarantem, to tak, może odmówić rozpatrzenia reklamacji. To tak, jakbyś kupił telewizor w skpepie, reklamował niedziałający u sąsiada.

Kanas napisał:
Rękojmi udziela sprzedający. Gwarancji, gwarant. Gwarantem może być sprzedawca, producent, pośrednik, czy jeszcze inny podmiot. Rzecz sprzedana może też nie posiadać gwarancji gdyż udzielenie jej nie jest obowiązkowe, lecz dobrowolne.

Nie no, różnice między gwarancją a rękojmią znam.
Wyszedłem po prostu z błędnego założenia, że jak ktoś wprowadza produkt na dany rynek to bierze za niego odpowiedzialność (i dba o renomę marki). Poza tym, jeśli złożyłbym reklamację u pośrednika a ten by moją reklamację uznał, to pośrednik i tak mógłby wystąpić z regresem do dystrybutora.

To tak, jakbyś kupił telewizor w skpepie, reklamował niedziałający u sąsiada.
Wyszedłem z założenia, że kupiłem telewizor Sony w dowolnym sklepie, a reklamację złożyłem do Sony Poland (bo tak zawsze robiłem).

No nic. Mój błąd. Trudno.
Dzięki za odpowiedzi.

Powrót