czy wydanie obcojęzyczne jest nowym polem eksploatacji

• Autor wątku Autor wątku autorka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

autorka

Użytkownik
Odpowiedzi
98
Wykonałam ilustracje i wydano je w słowniku. Następnie po pewnym czasie wydawca wydał ten słownik nieco zmodyfikowany ale w obcych językach i także zamieścił tam moje ilustracje dodam, iż bez mojej zgody, gdyż pisemnie zakazałam wykorzystania moich ilustracji w jakiejkolwiek wersji obcojęzycznej.

Czy nastąpiło tu naruszenie moich praw autorskich, z jakiego art. ?

Czy wykorzystanie ilustracji w wydaniu obcojęzycznym stanowi odrębne pole eksploatacji w stosunku do uprzednio wydanej książki w wersji polskiej?

Ja wyczytałam, iż na wyłonienie odrębnego pola eksploatacji mają wpływ także czynniki ekonomiczne i techniczne tj zwiększenie się dostępności, poszerzenie kręgu odbiorców- w tym przypadku na kraje angielsko i francuskojęzyczne. Względy ekonomiczne poprzez sprzedaż zagraniczną.

Ja uważam, iz wykorzystanie moich ilustracji w wersjach obcojęzycznych jest wykorzystaniem na nowych polach eksploatacji, Czy uważam słusznie?

Tak, opracowanie jakim tłumaczenie to odrębne pole eksploatacyjne. Czy opracowaniem jest samo użycie ilustrucji w takim wydaniu. Nie tłumaczy przecież obrazka... jest on w każdej wersji taki sam.

Ale i tak w mojej ocenie głównie atat w Pańskim ręku to fakt, że zakazał Pan pisemnie używania Pana ilustracji w wersjach obcojęzycznych.

art. 79 i 80 ustawy o prawach autorskich i prawach pokrewnych

Powrót