Czy wypłata wlicza się do majątku dłużnika

• Autor wątku Autor wątku Jasomit
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jasomit

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Witam, przepraszam jeżeli było ale albo nie mogę znaleźć albo nie rozumiem zapisów.
Posiadam zajęcie komornicze, mimo iż komornik regularnie potrąca kwotę z mojej wypłaty to wierzyciel zlecił mu odnalezienie mojego majątku.
Komornik Znalazł :
"Wartość odnalezionego majątki dłużnika została oszacowana na kwotę 43 700zł
(wartość odnalezionego majątku przy świadczeniach periodycznych stanowi suma za jeden rok 12x3 189=38 269zł) Ustalona wysokość opłaty stałej za odnalezienie majątku dłużników wynosi 5% co daje 2188zł"
Czy faktycznie wypłata wlicza się do majątku i to suma za cały rok?
Plus nie wiem skąd wizą kwotę wypłaty 3189zł może policzył brutto? bo ja biorę miesięcznie nie całe dwa tysiące. W rozmowie z kancelarią stwierdzili że tak mają podane i tyle.

Druga sprawa Komornik za każde przekazanie środków wierzycielowi pobiera 8%, plus odsetki " 4,94 za każdy następny dzień aż do dnia zapłaty"
Myślałem że odsetki są w wypadku nie płacenia, a regularnie są przekazywane komornikowi środki od dziewięciu miesięcy.
Jak to jest?

A zapomniałem dodać, przy wyliczaniu opłaty od znalezionego majątku komornik podpiera się art.53a ust2 Dz.U.z1997r Nr.133, poz 882.
Chciałem wkleić treść ale mi jakieś głupoty wychodzą.

Ostatnia edycja:
Jasomit napisał:
Czy faktycznie wypłata wlicza się do majątku i to suma za cały rok?

Tak - art. 22 k.p.c. w zw. z art. 13 § 2 k.p.c.
W ten sposób argumentuje to doktryna i judykatura...

Ale czy wartość odnalezionego majątku została obliczona prawidłowo (?). To już inna kwestia...

Jasomit napisał:
Myślałem że odsetki są w wypadku nie płacenia, a regularnie są przekazywane komornikowi środki od dziewięciu miesięcy.
Jak to jest?

A jak myślisz, dlaczego wszczęto egzekucję - w ogóle? Gdybyś zapłacił pieniądze w terminie (regularnie) to egzekucji by nie było.

Dziękuję za odpowiedz, pytałem bo w przepisie na który powołuje się komornik nie ma nic na temat wpływów z tytułu pracy, ani odniesień do innych przepisów.
art.53a ust2 Dz.U.z1997r Nr.133, poz 882.
Jak też nie wiedziałem że komornik nalicza odsetki skoro pobiera prowizję za swoją pracę.
Dziękuję za wyjaśnienie, ale proszę nie pisać
A jak myślisz, dlaczego wszczęto egzekucję - w ogóle? Gdybyś zapłacił pieniądze w terminie (regularnie) to egzekucji by nie było.
Bo nie podawałem powodów dla których mam komornika, pozdrawiam.

W gwoli ścisłości komornik oblicza odsetki a nie nalicza, bo odsetki naliczają się same bez względu na to czy tytuł wykonawczy złożony jest u komornika czy leży sobie w szufladzie u wierzyciela.

Komornik nie pobiera prowizji.

Powrót