czy wystapiło znieważenie ?

• Autor wątku Autor wątku NORTON55
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
NORTON55

NORTON55

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Mam ,pytanie czy nastąpiło znieważenie, czy nie i czy istnieją przesłanki do roszczeń na drodze sądowej.Podczas mojej nieobecności w pracy, jeden z moich współpracowników w obecności świadków ,określił mnie mianem cyt. "podpierdalacz i wazeliniarz" . Na zadane pytanie, czy potwierdza te stwierdzenia oświadczył że tak, i podtrzymuje te stwierdzenia,ku zdziwieniu wszystkich. Oczywiście rozumiem, każdy ma prawo do swojego zdania , ale wydaje mi się że głośne artykułowanie obelżywych wyzwisk nie jest bezkarne. Czy mam szanse wygrać taka sprawę.

Tylko, czy sprawa ma charakter karny (Art. 216. § 1.), czy cywilny (Art. 23 i 24), bo znieważenie to Kodeks karny a naruszenie dóbr to Kodeks cywilny?
W sumie, to z jednym i drugim mamy do czynienia, tylko że od Pana zależy jaki to przybierze charakter.

Jeśli wygrasz w sądzie to wszyscy wazeliniarze i podpierdalacze zaraz tam polecą z takim problemem. Wątpie w wygraną.

Jest to przestępstwo ścigane z oskarżenia prywatnego.
Wyczerpanie znamion zniewagi następuje poprzez zachowanie się sprawcy polegające na ubliżaniu słowem, gestem itp.
Obawiam się, że po wniesieniu oskarżenia, dojdzie jeszcze jedno określenie - "pieniacz".

Przenoszę temat na "karne".

Najwłaściwszym - moim zdaniem - postępowaniem w tej sprawie - jeżeli już - to sprawa cywilna o naruszenie dóbr osobistych.
Znieważenie może być dyskusyjne, ale każdy ma prawo dbać o swój wizerunek i bronić swojej czci a te przepisy po to ustanowiono, aby przed sądem dochodzić ich obrony. (mowa o Art. 23 i 24 Kc)
Czy to jest pieniactwo?
Nie mnie to osądzać, od tego jest sąd i on o tym rozstrzygnie, czy pozew jest zasadny, czy też odwrotnie.

Ostatnia edycja:
Z tą małą różnicą że ja nie jestem ani jednym ani drugim, a sytuacja miała miejsce w pracy i mam prawo bronić swojego wizerunku. Jeśli nie w sądzie to w jaki sposób ?

:D czekam... na okazje . Pozdrawiam

Powrót