Czy wystawa na dany temat jest "samoistną całością"?

• Autor wątku Autor wątku alko1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alko1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Dzień dobry. Czy na podstawie Art. 29 Ustawy o Prawie Autorskim mogę traktować wystawę robioną w bibliotece np. pt. "William Szekspir. Dramaturg." jako samoistną całość i mogę, przy podaniu źródła oryginału, wykorzystywać skany z dostępnych w bibliotece zbiorów, żeby zobrazować temat? Wystawa miałaby w tym przypadku charakter dydaktyczny, a biblioteka nie pozyskiwałaby dzięki niej żadnych korzyści finansowych.

Wystawę bardzo trudno można uznać za samodzielny utwór jako taki i stosować prawo cytatu, ale zawsze można w oparciu o Art. 189. kpc zwrócić się do Sądu o ustalenie istnienia praw autorskich. Po za tym o celu dydaktycznym mówi inny artykuł prawa autorskiego.

[FONT=&quot]Sąd Najwyższy wyrokiem z dnia 23 listopada 2004 r. (I CK 232/04[/FONT][FONT=&quot]) wyjaśnia i dodaje „cytowany urywek lub nawet cały drobny utwór musi pozostawać w takiej proporcji do wkładu własnej twórczości, aby nie było wątpliwości co do tego, że powstało własne, samoistne dzieło.[/FONT]

PS.
Nie baw się w archeologię na FP.

Ostatnia edycja:
1) Nie bawię się w archeologię tylko nie chciałam zakładać nowego wątku. Mam ten sam problem i chciałam się po prostu dowiedzieć :) (a wątek jakby nie wyczerpał tego tematu i moje pytanie było uzasadnione)

2) Co do wystawy to jeśli np. wystawa pokazuje dokonania literata, a w poszczególnych fotoramach pojawiają się wycinki książek, fragmenty tekstów, zdjęcia z przedstawień itd. to jakby to wszystko stanowi nową jakość i razem, jako całość, obrazuje dany temat. Stąd moje pytanie. Chyba, że źle rozumuję.

Reasumując z powyższej odpowiedzi. Biblioteka nie może po prostu tworzyć takich wystaw, mimo, iż na nich nie zarabia i mają one jedynie na celu dokształcanie swoich użytkowników?

alko1 napisał:
... Biblioteka nie może po prostu tworzyć takich wystaw, ...
Ależ może po spełnieniu odpowiednich warunków.

Po opłaceniu twórców użytych materiałów ;)
Znalazłam taki fragment, chyba pasujący do moich rozterek: (I CK 232/04) (...)Innymi słowy, osoba wykorzystująca na przykład cudzą fotografię, może zamieścić ją jedynie w większym, samodzielnym utworze, np. w albumie czy w recenzji z wystawy zdjęć."
Skoro album jest samoistną całością, to wystawa tematyczna składająca się z określonej liczby tablic, wisząca w holu bibliotek, również? Przepraszam, ale nie mogę jakoś zrozumieć dlaczego wystawa na określony temat nie może być traktowana jako całość :) No i szukam możliwości bezpłatnego stworzenia dla społeczności bibliotecznej ciekawych i uczących materiałów, przy okazji promujących posiadane przez nas zbiory i autorów :D

Ostatnia edycja:
Co do zasady cytaty nie mogą być dominującą częścią samoistnego utworu i z uwagi na to wystawę albo nie można uznać za samoistny utwór albo nie można zastosować prawa cytatu.
Zawsze na korzystanie z cudzych utworów niezbędne jest odpowiednie zezwolenie czy to wynikające z Ustawy czy ze zgody udzielonej przez uprawnionego, to on wyłącznie decyduje na jakich zasadach pozwoli korzystać ze swoich utworów. To czy zrobi to odpłatnie czy też nie to już wyłącznie jego decyzja. Sama chęć promowania czyjejś twórczości do niczego nie uprawnia.

W polskim prawie autorskie prawa majątkowe są chronione przez 70 lat licząc od końca roku, w którym zmarł twórca.

Ostatnia edycja:
Okej, rozumiem. Dzięki za poświęcony czas :ok:

Ps. ...ale czy album nie jest w znacznej części zbiorem samych, cudzych fotografii? ;)

Ostatnia edycja:
I co w związku z tym ? Przeczytaj jeszcze raz poprzedni post od słowa Zawsze ...

Co? Skoro sąd zakwalifikował album, zestaw fotografii lub grafik różnych autorów, za samoistną całość to wystawa może być potraktowana podobnie. Ale wolę nie sprawdzać czy rzeczywiście byłaby :D Wystawa z domeny publicznej mi zawsze zostaje :)

alko1 napisał:
Co? Skoro sąd zakwalifikował album, zestaw fotografii lub grafik różnych autorów, za samoistną całość to wystawa może być potraktowana podobnie. ...
Ale to wcale nie oznacza, że będzie miało zastosowanie prawo cytatu, po prostu wystawa czy też album z pracami może w żaden sposób nie wypełniać znamion, których spełnienie to umożliwia. Choćby wspomniana wyżej w wyroku SN przesłanka dysproporcji. To, że w albumie są prace w żaden sposób nie oznacza, że w oparciu o cytowanie, po prostu zostały udzielone odpowiednie zgody.

PS.

Do działu Prawa autorskiego jest przyklejony wątek z krótkim omówieniem prawa cytatu, zapoznaj się z nim.

Ostatnia edycja:
Powrót