Lovor napisał:
Oczywiście, że tak? Czemu uważasz, że na terenach prywatnych nie obowiązuje prawo i legislacja?
Z prawem bywa różnie,
Przykładowo wystawianie mandatów za nie właściwe parkowanie na parkingach placówek handlowych, do niedawna niemożliwe na prywatnych posesjach, którymi również są placówki handlowe (a tak ja rozumiem poszanowanie własności prywatnej), niestety od jakiegoś czasu można je wystawiać, na szczęście tylko jeśli właściciel posesji na to zezwoli, ustawiając odpowiednie znaki drogowe, informujące o ruchu drogowym, choć martwi mnie to, że właściciele marketów na to pozwalają, na parkingu wystarcza reguła prawej ręki, to tak w skrócie, nie potrafię nigdzie doczytać, jak to jest z mandatami w budynkach takich placówek. Teren prywatny uważam za niedostępny dla służb mundurowych, oczywiście jeśli nikomu nie zagraża bezpośrednia utrata życia, chodzi mi o to, że to tak, jak by ci do domu próbował wtargnąć jakiś umundurowany i wystawić mandat twojemu sąsiadowi, który przyszedł do ciebie z wizytą, za brak namordnika. Placówka handlowa jest nadal obiektem prywatnym, z tą różnicą, że jest ogólnodostępna dla klientów. Tak ja to rozumuję. Martwi mnie powolne, ale postępujące "dokręcanie śruby" obywatelom tego kraju, i pozbawianie ich wolności, małymi kroczkami,
I w ten sposób się niepotrzebnie rozgadałem, więc proszę o odpowiedź na moje pytanie z pierwszego postu, z podaniem podstawy prawnej. Nie chcę tu prowadzić zbędnych dyskusji, to nie miejsce na to.
moderacja