czy z ZUSem można wygrać?

• Autor wątku Autor wątku linka0410
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

linka0410

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam.Mam ogromny problem z ZUSem!W 2003 roku miałem operację przysadki(powikłania:poważne zaburzenia hormonalne i trwałe uszkodzenie wzroku-jednooczność ze znacznym ograniczeniem pola widzenia).Do marca ub.roku pobierałem rentę z tyt.częściowej niezdolności do pracy.W kwietniu(ub.roku) lekarze ZUSowscy orzekli że renta już mi się nie należy.Odwołałem się do Komisjii ZUS,póżniej do sądu okręgowego-wyrok:renta z tyt.częśc.niezd.do pracy na trwałe,ZUS się odwołał Sąd Apelacyjny oddalił apelację i przyznał rentę na 5 lat.Sędzia stwierdziła że wyrok jest ostateczny,a dziś dowiedziałem się że ZUS wystąpił o uzasadnienie wyroku i prawdopodobnie będzie wnosił do Sądu Najw.o kasację wyroku!Co mam dalej robić?Proszę o pomoc! :x

Wyrok jest prawomocny.
Nawet jeśli ZUS wniesie kasację, to nie wstrzyma tym wykonania wyroku.

W takim razie po co mieliby o tą kasację wnosić?Żeby opóżnić wykonanie wyroku?Proszę o przybliżenie tematu

Dostał Pan odpis pisma procesowego? Wyznaczony został termin rozprawy w SN? Chyba nie, wszystkiego się Pan tylko domyśla.
Czy ZUS wykonał wyrok? Jak nie, to proszę ich ponaglić na piśmie.
Zasadą jest, iż wyrok sądu drugiej instancji, zapadły w wyniku rozpoznania apelacji, jest prawomocny i wykonalny, tzn. może zostać skierowany do egzekucji. Wniesienie skargi kasacyjnej co do zasady nie wstrzymuje wykonania takiego wyroku.
Wprowadzono jednak możliwość wstrzymania wykonania tego orzeczenia, gdyby na skutek jego wykonania mogła być wyrządzona stronie wnoszącej skargę kasacyjną niepowetowana szkoda.
Ja osobiście nie widzę tu możliwości wyrządzenia ZUS-owi niepowetowanej szkody. Niestety, to sąd decyduje kiedy ta szkoda jest "niepowetowana".
Na temat skargi kasacyjnej proszę poczytać:
http://www.monitorprawniczy.pl/index.ph ... id=877&p=3

Bardzo proszę o podpowiedż,jak mam napisać do Sadu wniosek o przydzielenie adwokata z urzędu(ZUS zdecydował sie na kasację),może jest jakiś gotowy wniosek?

Witam bardzo proszę o podpowiedż czy uzyskam odszkodowanie od ZUS za okres 01.04.2006-01.03.2008 wtedy ZUS wypłacał mi emeryturę z 10 lat kalendarzowych poprzedzających datę osiągnięcia wieku emerytalnego
od 31.07.2008 ZUS wypłaca mi emeryturę z 20 lat kalendarzowych , czy za czas w którym ZUS wypłacał mi niską emeryturę otrzymam odszkodowanie wraz z odsetkami

Dlaczego świadczenie było wypłacane w niższej wysokości?
Być może nie składała Pani wcześniej wniosku o przeliczenie świadczenia, może nie przedłożyła Pani kompletu dokumentów ....

nie było kompletu dokumenów lecz moim zdaniem ZUS nie powinien przyjąć niekompletnych dokunentów lub powinni mnie poinformować jakich dokumentów brakuje

[cytat="irena63":konnf7o0]nie było kompletu dokumenów lecz moim zdaniem ZUS nie powinien przyjąć niekompletnych dokunentów lub powinni mnie poinformować jakich dokumentów brakuje[/cytat:konnf7o0]
:?: co dalej można zrobić

[cytat="irena63":1lxplcgv][cytat="irena63":1lxplcgv]nie było kompletu dokumenów lecz moim zdaniem ZUS nie powinien przyjąć niekompletnych dokunentów lub powinni mnie poinformować jakich dokumentów brakuje[/cytat:1lxplcgv]
:?: co dalej można zrobić[/cytat:1lxplcgv]
czy długo trzeba czekać na odpowiedż ? :?: :!:

[cytat="irena63":iatgl62j]
czy długo trzeba czekać na odpowiedż ? :?: :!:[/cytat:iatgl62j]
Dopóki ktoś nie odpowie.
Proszę nie pisać postu za postem, bo moderator zamknie temat :)

Ależ Pani jest niecierpliwa !! Nikt tutaj nie ma etatu :)

Skoro nie przedłożyła Pani kompletu dokumentów, to trudno teraz wymagać, żeby ZUS pokrywał straty. To chyba osoba składająca wniosek o emeryturę wie jakimi dokumentami dysponuje, o jakie jeszcze się ubiega, jakie może przedłożyć itp. Urzędnik to nie wróżka.

[cytat:1hhi8jt2]moim zdaniem ZUS nie powinien przyjąć niekompletnych dokunentów[/cytat:1hhi8jt2]
Odpowiem przekornie: To po co składała niekompletny Pani wniosek?

ja też odpowiem przekornie jeżeli ja jestem nieudacznikiem życiowym i nie wiem jaką dokumentację ZUS wymaga bo ja złożyłam wszystkie świadectwa pracy , a przy jednym świadectwie nie było Rp7 i czy ZUS nie powinien był mi zwrócić uwagi na to że takiego dokumentu brakuje i w tym wypadku ZUS naliczył mi emeryturę społeczną nie z wypracowanych lat i co teraz dalej mam robić

[cytat:333b69sg]ZUS naliczył mi emeryturę społeczną[/cytat:333b69sg]
Nie ma czegoś takiego.
Są natomiast: ubezpieczenia społeczne, konsultacje społeczne itp.

jak można nazwać emeryturę naliczoną z lat w których nie pracowałam .Naliczono z 10 lat w których nie przepracowałam dnia a osiągnęłam wiek emerytalny przykład w 2006 mam lat 60 i ZUS nalicza mi z lat 2005-1995 i dalej 1985 a moja kadencja pracy kończy się 1984r.

Przecież Pani jest dokładnie zorientowana, że przy jednym świadectwie brakowało Rp-7.
Proszę nie szukać winnych dookoła i nie odwracać kota ogonem.

A jeżeli ktoś jest "nieudacznikem życiowym", jak to Pani zgrabnie ujęła .... no cóż... jego wybór.

Kończąc temat.
Teraz już nic Pani nie zrobi. W pouczeniu do decyzji jest informacja o środkach odwoławczych.

:brawo: ślicznie dziękuję za poradę
polecam się na przyszłość

Bardzo proszę o podpowiedż,jak mam napisać do Sadu wniosek o przydzielenie adwokata z urzędu(ZUS zdecydował sie na kasację),może jest jakiś gotowy wniosek?Pliss...

Z powyższym nic, ale to jest dalszy ciąg mojego postu z dn.26 czerwca

Powrót