Czy za atrapę i niepopełnione przestępstwo coś grozi???

• Autor wątku Autor wątku kroman1986
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kroman1986

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam wszystkich forumowiczów!
Powstał mi taki problem: wczoraj będąc w sklepie (mediamarkt) oglądałem telefony, które są przyczepione do nadajników itp... Jeden z nich był nie zamocowany w takim czymś, raczej był, ale w sposób taki że jak go wziałem do rąk i otworzyłem (nokia slajdowa) to mi cała ta zaczepka wypadła i miałem ten tel w ręku po czym się obróciłem i poszedłem razem z tym tel, ale po chwili oprzytomniałem i odłożyłem go na półce z aparatami cyfrowymi, bo nie jestem złodziejem tym bardziej że 10 minut wcześniej kupiłem inny telefon. Dzisiaj będąc w pracy zadzwonił do mnie pan, który przedstawił się za kierownika ochorony MediaMarkt`u i poinformował mnie że wie o tym że ja ukradłem komórkę ( tak na marginesie to żadna komórka tylko atrapa była ). Powiedział mi że jest bardzo tolerancyjnym człowiekiem i że nie zgłosi to na policje, pod warunkiem że ja przyjdę do nich porozmawiać i pokryć koszty zw. z tym... Interesuje mnie czy grożą mi jakiekolwiek zarzuty w tym kierunku i czy wogóle mają do tego prawo?? Przecież nie ukradłem tego i po drugie to była atrapa (czyli materiały pomocnicze), a nie towar handlowy?!?!? Czy ktoś jest mi w stanie udzielić przejrzystej odpowiedzi? Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!

Nawet jeśli to była atrapa, to była cudza i być może miała jakąś (choćby niewielką) wartość. Być może więc zarzut kradzieży nie jest wykluczony. Ocena Twojego zachowania zależy jednak od wszystkich szczegółów sytuacji i Twojego zachowania (np. co dokładnie robiłeś z tym przedmiotem zanim go odłożyłeś)- trudno to jednoznacznie ocenić przy tak małej ilości danych. Pozostaje też ewentualna kwestia czy czegoś tam wcześniej nie uszkodziłeś w miejscu, w którym ta "atrapa" pierwotnie się znajdowała.

a skąd on wytrzasną twój nr.?magik jakiś :D a tak poza tym jeżeli już jakoś widział to zajście(podejrzewam że na kamerze), to tym samym sposobem widział że go odkładałeś ... no pozostaje kwestia czy nie było uszkodzone to zabezpieczenie gdyż wtedy mogą mieć jakieś pretensje za "zniszczenie mienia"czy jakoś tak...ale siedzieć za to nie pójdziesz...A osobiście to myślę że jakiś kumpel któremu opowiedziałeś o tym motywie fajny numer ci wyciął bo z tego co się orientuje to szef ochrony nie dzwoniłby do pracy(skąd nr.?poinformować cię że nie zgłosi tego na policję bo fajny z niego gość.
Po za tym mam kumpla którego złapali w hipermarkecie z kieszeniami wypchanymi jakimiś drobiazgami na jakieś 80zł,z tego co mi mówi podpisał jakieś zobowiązanie że zapłaci za ten towar na następny dzień czy jakoś tak ale jak to on zapomniał o sprawie i przez ostatnie 5lat nic do niego nie przychodziło w związku z tym,a przynajmniej nie chwalił mi się tym,a wierz mi wspomnia by coś
AAAA.... jakiś czas po tym motywie,z 2lata, chciał się zatrudnić do pracy do tego hipermarketu no i okazało się że mieli jego na czarnej liście :D więc w najgorszym wypadku jeśli to nie żart kolegów a ty nie zgłosisz się do MediaMarku to moim zdaniem możesz zapomnieć o jakimś etacie w tym sklepie.:lol:

1. skąd znał numer
2.oni mogą Cię zatrzymać od razu, mogą również jak jeszcze raz pojawisz się w sklepie, bo przedstawią Ci nagranie z monitoringu.
3.dlaczego nie reagowali od razu?
4.Jakie koszty masz pokryć,bo jako licencjonowany ochroniarz pierwsze słyszę takie rewelacje.
coś tu dziwne srtasznie...

Można łatwo się domyślić skąd numer. Kolega pisze, że kupił inny telefon 10 minut wcześniej więc pewnie została wystawiona faktura.

Prosze sie tam udac i wyjasnic.W takim miejsci napewno jest monitoring wiec powinno wszystko byc widac dokladnie.Jak napial kadi moze ewentualnie byc kwestia uszkodzenia mienia czyli tej atrapy i ewentualnych urzadzen mocujacych owe urzadzenie.Ewentualna kwalifikacja czynu zalezec bedzie od wartosci tych przedmiotow (wykroczenie lub przestepstwo).Istotne znaczenie ma tu tez umyslnosc czynu.Czyn dokonany nieumyslnie moze byc potraktowany jedynie jako naruszenie prawa cywilnego i powodowac moze jedynie roszczenia odszkodowawcze.

Powrót