Czy za rezerwację dokonaną nieważną kartą trzeba zapłacić pośrednikowi?

• Autor wątku Autor wątku ska3ka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

ska3ka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Jako pracownik prosiłem pośrednika turystycznego organizującego delegacje służbowe o rezerwację hotelu. Czynił on to bardzo długo - 14 czerwca przesłałem pierwszy e-mail, 22 czerwca ponowiłem prośbę i poprosiłem o fakturę. 23 czerwca dostałem wouczer na nocleg we wskazanym przeze mnie hotelu i prośbę o sprawdzenie danych. Nie odpowiedziałem na tego maila.

Okazało się, że podróż służbowa się nie odbędzie. Minął czas na odwołanie rezerwacji. Jednak od samego hotelu wiem, że pośrednik podał nieprawdziwe ("fake") dane karty płatniczej i nie zostały z niego ściągnięte żadne pieniądze.

Czy pośrednik ma prawo żądać ode mnie zapłaty za noclegi wraz ze swoją marżą, skoro sam nie uiścił opłaty i podał niepoprawne dane karty płatniczej?

Będę wdzięczny za podpowiedź.

Odpowiedź znajdziesz w umowie jaką zawarłeś. Co do zasady jednak nie powinny Cię interesować rozliczenia między pośrednikiem a hotelem. To nie Twoja sprawa.

Dzięki za odpowiedź. A co zrobić jeśli nie ma umowy?

Czyli fakt, że pośrednik podał hotelowi nieważne dane karty płatniczej nijak nie wpływa na sprawę? Mniemałem, że skoro hotel nigdy nie wziął pieniędzy od pośrednika za te noclegi, to pośrednik nie wywiązał się z umowy, bo de facto nie kupił dla mnie tych noclegów.

I ostatnie pytanko. Do kogo warto się zwrócić? Do prawnika, mediatora gospodarczego? Poradzicie, kto najlepiej pomoże? Raz byłem w bezpłatnej poradni (w innej błahej sprawie), ale bardzo się zawiodłem, bo okazało się, że porada była błędna :/

ska3ka napisał:
... A co zrobić jeśli nie ma umowy?...
Umowa jest na pewno.
Z kimś się umówiłeś, że zrobi coś za ileś. To jest właśnie umowa.
Jeżeli odbyło się to przez Internet to zapewne był regulamin.

Dziękuję za podpowiedź. Całość korespondencji odbywała się mailowo. Regulamin pośrednika na pewno istnieje, ale nie akceptowałem go i nie otrzymałem.

Pośrednik był proszony o rezerwację noclegów. Dokonał tego nieważną kartą i nigdy ich nie opłacił. Na fakturze, którą dostałem na maila dopiero 2 mies. po niedoszłym wyjeździe nie ma określonego żadnego terminu płatności. Wg regulaminu samego hotelu za niestawienie się kara jest równa opłacie za jeden nocleg. Pośrednik żąda zwrotu za wszystkie sześć.

Zaakceptowałeś zamawiając wykonanie usługi.

Powrót