Czy zalatwienie pracy za drobna oplata podlega karze?

• Autor wątku Autor wątku lukas200488
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukas200488

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
witam
mam takie pytanie
pracuje kilka lat za granica w tamtym roku mialem okazje zalatwic dobrze platna prace dla jednej osoby ale nie chcialeme robic tego tak calkiem bezinteresownie wiec kazalem napisac tej osobie na mnie weksel np na 3000pln (wtedy wydawalo mi sie to dobre rozwiazanie) i teraz tak ta osoba nie wykupila odemnie tego weksla w okreslonym terminie pomimo tego ze ta osoba pracuje tam juz od ponad roku i bardzo dobrze zarabia wiec sprawe podalem do sadu ktory wydal nakaz sciagniecia dlugu przez komornika

i teraz mam nastepujace pytanie :
CZY ZA ZALATWIENIE W TAKI SPOSOB PRACY JEST KARALNE ??
CZY MOJ "DLUZNIK" MOZE MNIE TERAZ PODAC DO SADU??
CZY MOGE BYC W JAKIS SPOSOB UKARANY??
rozumie gdybym wzial pieniadze a on by tam nie pracowal to sprawa oczywista, a w takim wypadku jak to sie ma??

czekam na jakas pomoc

to jest wg ciebie to:
Kto, wyzyskując przymusowe położenie innej osoby fizycznej, prawnej albo jednostki organizacyjnej nie mającej osobowości prawnej, zawiera z nią umowę, nakładając na nią obowiązek świadczenia niewspółmiernego ze świadczeniem wzajemnym,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

z tego rozumie ze jakbym mu nie zalatwil tej pracy a wzial kase to podlegam karze, a jezeli ja mowie ze ja zalatwie ci ta robote a ty zaplacisz mi za to ze ja sie pofatygowalem i zalatwilem ci ja zaplacisz mi przykladowo te 3000pln to nie podlegam karze czy cos zle rozumie??

sprawa poszla dalej dluznik podal mnie do sadu ze niby zfalszowalem weksel
polcja zaczela przesluchwanie mnie i malzonki w tej sprawie
dodam ze dluznik przyznal sie w swoich zeznaniach na policji ze zalatwilem mu ta prace ale ze zadnego weksla nie pisal (co jest nie prawda)

ale wrocmy do sadu dzis na sprawie sedzia mowi ze weksel jest zle wypelniony (bo brakuje daty wystawienia)
co jest dla mnie dziwne bo sad pierwszej istancji niczego sie nie czepial i wydal nakaz zaplaty

wiec teraz sprawa sie skomplikowala bo albo zostane ukarany za falszerstwo (gdzie bede sie odwolywal bo to nie ja napisalem) albo dluznik zostanie ukarany za krzywoprzysiestwo

moje pytanie jest takie czy jezeli dluznik przyznal sie w zeznaniach na policji ze byla umowa ze zaplaci mi ta kwote za zalatwienie pracy to czy istnieje jakas mozliwosc (jesli sad odzuci weksel) odzyskania moich pieniedzy??

a co jesli biegly stwierdzi ze to dluznik napisal ten weksel?? czy moze go odzucic za brak daty??

prosze o porady

z gory dziekuje za zainteresowanie

p.s jesli byloby cos nie jasne to prosze napisac udziele wiecej szczegolowych informacji

Powrót